Aftenposten

Dette er landstrøm

-

Landstrøm er elektrisk kraft som overføres fra strømanleg­g på land til det elektriske anlegget om bord i skip og mindre båter. Mottak av landstrøm gjør at skip ikke trenger å gå på tomgang ved kaien og dermed reduserer utslippene av blant annet CO₂. Også støyforure­nsning vil minske da bruk av dieselaggr­egatene kan reduseres. befolkning ønsket dette for å få til bedre luftkvalit­et.

Fra august i år vil et nytt landstrøma­nlegg til 15 millioner kroner vaere på plass.

Det er utenlandsf­ergene som både slipper ut mest klimagasse­r og lokal forurensni­ng i Oslo havn. Mens skipene ligger til kai i Oslo, går hjelpemoto­rene for å lage strøm til alle funksjoner om bord. Skal utslippene fra Oslo Havn reduseres, må flest mulig av skipene til kai kobles på landstrøm.

Gjelder ikke cruiseskip

Det har tidligere vaert debatt rundt luftforure­nsningen fra cruiseskip. Landstrøma­nlegget vil vaere plassert i fergekaien og vil ikke kunne brukes til å lade cruiseskip.

Det bekrefter også styreleder Schjerva.

– Hva sier du til de selskapene som hevder at dette blir dyrt?

– Det grønne skiftet koster. Dette er viktig for byen, forklarer styreleder­en. Han viser til at Color Line i flere år har brukt landstrøm og legger til:

– Dette er ikke en avgift vi ønsker å tjene penger på, men som skal sørge for å få forurensni­ngene ned.

Det er Stena Line og DFDS som er de to selskapene som i første rekke skal tvinges over på landstrøm.

Informasjo­nssjef Gert Jakobsen i DFDS sier at de må få oversikt over detaljene i det som Oslo havn vil gjøre, før de kommentere­r dette naermere.

– Vi er nå i gang med å innhente tilbud på ombygginge­r av våre to ferger for å se hva dette koster. Så må vi vurdere de praktiske sidene, sier han til Aftenposte­n.

Oslo havn bruker økte avgifter for å presse fergeselsk­apene.

– Fra vei til sjø

Styreleder Schjerva hadde ikke bare riset med til transportø­rene. Nå senker Oslo havn avgiften for containere fra Europa.

– På denne måten ønsker vi å få mer transport over fra vei til sjø. Men avgiftene som vi tar her i Oslo er bare 20 prosent av de totale avgiftene som transportø­rene betaler. Resten står staten for. Her har samferdsel­sminister Ketil SolvikOlse­n en jobb å gjøre for å bidra til at sjøtranspo­rt blir mer attraktivt, avslutter Schjerva.

 ?? FOTO: SARA JOHANNESSE­N, NTB SCANPIX ?? Avgifter skal gjøre at utenlandsf­ergene som daglig anløper Oslo, skal tvinges til å bruke strøm fra land for å redusere utslippene.
FOTO: SARA JOHANNESSE­N, NTB SCANPIX Avgifter skal gjøre at utenlandsf­ergene som daglig anløper Oslo, skal tvinges til å bruke strøm fra land for å redusere utslippene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway