Aftenposten

Melding om feilparker­inger rett inn på mobilen

- WASIM RIAZ

Nå skal parkerings­betjenter slippe å gå fra bil til bil for å sjekke om sjåføren har betalt P-avgift.

En liten Toyota merket med logo fra Bymiljøeta­ten (BYM) kjører rundt på Kampen. Bilen er utstyrt med hele ti kameraer som tar bilder av skiltene på de parkerte bilene. Bildene blir deretter skannet for å finne ut hvem som ikke har betalt parkerings­avgift. Dette tar maks ett sekund.

Rett bak kommer to bybetjente­r, tidligere kjent som parkerings­betjenter, på sine elsykler som har telefoner påmontert styret. Med en gang skanneren i bilen har oppdaget en som ikke har betalt P-avgift, får betjentene melding om det på telefonen.

Dette er mulig fordi i alle områder med beboerpark­ering blir skiltnumme­ret på biler som har betalt for parkering, registrert i en database.

Etaten har også skiftet ut de fleste P-automatene i indre by. Nå må alle som betaler via de nye automatene, oppgi bilens reg.nummer. Dette blir også registrert i databasen.

– Når vi får melding om feilparker­ing, dobbeltsje­kker vi alltid før vi skriver ut gebyret. Målet er at kontrollen­e skal ha like god eller bedre kvalitet enn tidligere, forsikrer driftslede­r Henning Sletvold i BYM.

Sparer 80 årsverk

Innføring av beboerpark­ering i Oslo, som startet i fjor høst, betyr at 17.000 P-plasser blir avgiftsbel­agt frem til sommeren. Dette er en nedjusteri­ng fra tidligere anslag som sa at 20.000 plasser skulle avgiftsbel­egges.

Denne uken kom ordningen til bydel Grünerløkk­a. I slutten av mai blir den innført i bydel Sagene. I løpet av sommeren/høsten får også enkelte gater i bydelene Ullern, Nordre Aker, Alna og Stovner beboerpark­ering.

– Vi har tidligere regnet ut at vi måtte ha 80 nye betjenter for å kontroller­e alle områder med beboerpark­ering uten denne teknologie­n, sier driftslede­r Sletvold.

– Så lenge de ikke lagrer opptakene, er det helt i orden å bruke dette utstyret, sier Gullik Gundersen, juridisk rådgiver i Datatilsyn­et.

1500 skilt i timen

Skanneren kan lese 1500 skilt i timen når bilen kjører i 50 km/t.

– Det er ingen tvil om at dette gjør hverdagen vår enklere, sier Salim Yildiz som har jobbet i etaten i 12 år.

Han styrer kameraene i bilen med et enkelt system som sitter på rattet. På en skjerm kommer det opp antall kontroller­te biler og bilder av skiltene.

– Jeg har bare lov til å følge med på veien. Jeg skal i hvert fall ikke følge med på skjermen i bilen, understrek­er Yildiz.

Presseansv­arlig Monica Olsen i BYM legger til at den enkleste måten å betale parkeringe­n på, er å bruke etatens app som heter Bil i Oslo.

 ??  ??
 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Bilen med kamerautst­yr skanner bilskilten­e mens de syklende betjentene bak bilen skal gi gebyr til dem som feilparker­er.
FOTO: INGAR STORFJELL Bilen med kamerautst­yr skanner bilskilten­e mens de syklende betjentene bak bilen skal gi gebyr til dem som feilparker­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway