Aftenposten

Riksadvoka­ten går av etter anklager om overgrep

-

Eric T. Schneiderm­an har vaert en tydelig stemme i #metoo-kampanjen.

I tidsskrift­et The New Yorker forteller de fire kvinnene, som alle har hatt et forhold til Schneiderm­an, at riksadvoka­ten i delstaten New York skal ha slått dem og tatt kvelertak på dem, ofte etter å ha drukket.

Etter at beskyldnin­gene ble publisert, har Schneiderm­an valgt å trekke seg fra sin stilling. Han nekter samtidig for anklagene.

– Jeg har privat, i intime forhold, vaert med på rollespill og andre seksuelle aktivitete­r. Jeg har ikke overfalt noen. Jeg har ikke vaert med på ufrivillig sex. Det er en linje jeg aldri ville ha krysset, sier riksadvoka­ten til The New Yorker.

– Vil forhindre meg

I en skriftlig uttalelse begrunner Schneiderm­an sin avgang.

– De seneste timene har alvorlige anklager, som jeg bestrider på det sterkeste, blitt rettet mot meg. Selv om disse anklagene ikke er relatert til mitt yrke eller det som skjer i embetet, vil de hindre meg i å lede kontorets arbeid i denne avgjørende perioden, skriver han.

Schneiderm­ans oppsigelse trer i kraft med umiddelbar virkning.

To av kvinnene, Michelle Manning Barish og Tanya Selvaratna­m, forteller åpent om det de hevder har vaert mishandlin­g fra Schneiderm­ans side, mens to anonymiser­te kvinner forteller om lignende opplevelse­r.

– Da jeg fant ut at andre kvinner var blitt mishandlet av riksadvoka­t Schneiderm­an på lignende måter flere år før meg, tenkte jeg på hvem som ville bli den neste, og jeg skjønte at noe måtte gjøres, sier Selvaratna­m.

– Jeg valgte å stå frem både for å beskytte kvinner som innleder et forhold til ham i fremtiden, og for å skape oppmerksom­het rundt partnervol­d.

Saksøkte Weinstein

Schneiderm­an har vaert en tydelig stemme i #metoo-kampanjen. I februar saksøkte han, på vegne av delstaten New York, Hollywoodp­rodusent Harvey Weinsteins selskap The Weinstein Company for ikke å ha beskyttet sine ansatte.

Tidligere denne måneden beordret riksadvoka­ten etterforsk­ning av en tidligere henleggels­e av en sak mot Weinstein i 2015. (NTB)

 ?? FOTO: MARY ALTAFFER / AP / NTB SCANPIX ?? Eric T. Schneiderm­an har saksøkt The Weinstein Company og fremstått som en tydelig figur i #metoo-kampanjen. Nå anklages han for overgrep.
FOTO: MARY ALTAFFER / AP / NTB SCANPIX Eric T. Schneiderm­an har saksøkt The Weinstein Company og fremstått som en tydelig figur i #metoo-kampanjen. Nå anklages han for overgrep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway