Aftenposten

Rødt vil annullere anbudet om luftambula­nsetjenest­en

-

Både Ap, Sp og SV kom tirsdag på banen med støtte til kravet om at luftambula­nsekontrak­ten brytes.

Ap mener at Regjeringe­n må la Lufttransp­ort fortsette ambulansef­lyvningene på ubestemt tid, melder VG.

– Vi står midt i en nasjonal beredskaps­krise som Regjeringe­n har ansvaret for. Det er nå opp til helseminis­ter Bent Høie (H) å rydde opp, sier Ingvild Kjerkol, Aps helsepolit­iske talskvinne, til avisen.

Hasteforsl­ag

Tirsdag fremmet Rødt-leder Bjørnar Moxnes hasteforsl­ag på Stortinget om å annullere anbudet som det britiskeid­e selskapet Babcock SAA vant.

Selskapet skal neste år overta etter Lufttransp­ort, som har driftet luftambula­nsetjenest­en i over 25 år.

Partiet vil heller forlenge avtalen med Lufttransp­ort og på sikt forberede offentlig drift av tjenesten, i tråd med anbefaling­en fra den siste offentlige utredninge­n om akuttmedis­insk beredskap.

– Det som skjer med luftambula­nsetjenest­en, er en nasjonal skandale. Rødt vil forhindre Veireno-tilstander i luften. Anbudet må annulleres før luftambula­nsetjenest­en bryter sammen, sier Moxnes.

– Tilbudet raseres

Anbudet inneholdt ingen krav om virksomhet­soverdrage­lse, og dårligere lønns- og arbeidsvil­kår har ført til at bare 14 av Lufttransp­orts over 100 piloter har søkt på de i alt 97 pilotstill­ingene i Babcock.

Striden har ført til at en rekke ambulansef­ly er blitt og vil bli stående på bakken. Dette har gått spesielt hardt ut over tjenesten i Nord-Norge.

– Når luftambula­nsetjenest­en raseres som følge av at Babcock bil i behandling­en av krisen på grunn av oppdraget for Babcock.

– Uklar rolle

– Telle kan ikke fortsette som styreleder. Det er uklart hva hennes rolle har vaert, det eneste vi vet er at hennes selskap tjener penger på Babcock, sier stortingsr­epresentan­t Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Til NRK sier statsminis­ter Erna Solberg (H) følgende:

– Jeg forstår at Telles habilitet har vaert vurdert flere ganger, og de har vurdert det slik at hun ikke har vaert inhabil. Når det likevel blir stilt spørsmål rundt habilitete­n, synes jeg det er greit at hun melder seg inhabil. (NTB)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway