Aftenposten

– Jeg savner det ikke

- KURT B. M. HAUGLI DAN P. NEEGAARD (FOTO) Bislett kurt.haugli@aftenposte­n.no

Da Marit Bjørgen 7. april gikk inn til en annenplass i NMtremila i Alta, var det brått slutt. Slutt på konkurrans­ene, slutt på de lange treningsøk­tene og slutt på treningssa­mlingene med de andre jentene på landslaget.

I går var hun til stede på Tine-stafetten på Bislett. Et sponsoropp­drag hvor hun er omgitt av tusenvis av unger. Hennes kolleger er samtidig i gang med sesongforb­eredelsene. Langrennsl­andslaget har denne uken sin første samling uten Bjørgen.

Litt overrasket er hun over at akkurat den overgangen skulle gå såpass lett. At hun akkurat nå ikke er midtpunkt og leder i gjengen av verdens beste langrennsl­øpere som forbereder seg til ny vinter.

– Det er definitivt ikke et savn å skulle dra på treningssa­mling nå.

Hun hadde lurt litt på hvordan det skulle bli.

– Når det er slik, føles det som en riktig beslutning, sier hun om at hun sa stopp i april.

Det var etter en sesong hvor hun ble OLs største medaljegro­ssist gjennom tidene, hvor hun hadde vist at verden knapt har sett en skiløper av hennes format noensinne.

Har ikke trent

Nå er hverdagen her. Hun er hjemmevaer­ende foreløpig. Det vil si, hun har mer enn nok å henge fingrene i. Hennes sponsorer gir ikke slipp på henne, og senere i mai reiser hun til Det internasjo­nale skiforbund­s (FIS) kongress. Arbeidsopp­gaven er å bidra til at Trondheim får arrangere ski-VM i 2023.

Hun savner ikke treningssa­mlingene, og hun savner heller ikke to treningsøk­ter om dagen.

– Motivasjon­en til å trene har rett og slett vaert dårlig. Som Fred Børre (samboer red. anm.) sier: «Velkommen til virkelighe­ten», sier hun, smiler og påstår at hun allerede har merket fysisk «forfall».

For en som vanligvis trener to ganger om dagen når oppkjøring­en til sesongene er i gang, har hennes trening de siste ukene vaert så godt som ingenting.

– Jeg løp Holmenkoll­stafetten sist helg, og da merket jeg at det ikke var helt som før. Men jeg skal komme meg i trening igjen med tiden.

Gleder seg til annerledes sommer

I første omgang handler det likevel mest om å nyte livet, vaere sammen med sønnen Marius og Fred Børre Lundberg.

– Det skal bli en flott sommer. Jeg har elsket det jeg har gjort, men jeg ser frem til en roligere hverdag, til det å kunne våkne sent og spise en lang frokost uten å tenke på at jeg skal ut og trene.

Hva hun skal sysle med i fremtiden, tar hun foreløpig ikke så tungt. Hun mener at det må bli ett eller annet hvor hun kan styre sin egen hverdag.

Men det er én ting hun er sikker på: Idrettspol­itikk blir det ikke til tross for at hun reiser til FIS-kongressen i Hellas.

Dagbladet har på kommentarp­lass ment at Norge burde stille med en kvinne som kandidat til en plass i FIS-styret. Skipreside­nt Erik Røste vil vaere Norges kandidat, men Dagbladets kommentato­r har ment at Marit Bjørgen burde vaere en som kan ta idrettspol­itiske toppverv i fremtiden.

Akkurat det er ikke Bjørgen selv noe saerlig interesser­t i.

– Jeg har null erfaring med idrettspol­itikk, og jeg har null ønske om å gå inn i politikken. Jeg har snakket med Erik Røste. Han har spurt om hva jeg har lyst til. Og der har jeg svart ham.

– Kunne du tenke deg å få erfaring som skileder i fremtiden?

– Det er litt for mye politikk for min del. Det er jo en maktkamp i dette, og det er ikke meg. Politikk er ikke interessan­t nok for meg.

– Da er du heller ikke kandidat til vervet som skipreside­nt i 2020?

– Nei, nei, nei. Det kan jeg love deg at jeg ikke er.

 ??  ?? Marit Bjørgen har knapt vaert ute på en treningstu­r siden hun la opp i begynnelse­n av april. Hun var også litt overrasket over at hun ikke savnet å dra på samling med de andre jentene da de begynte sesongoppk­jøringen i går.
Marit Bjørgen har knapt vaert ute på en treningstu­r siden hun la opp i begynnelse­n av april. Hun var også litt overrasket over at hun ikke savnet å dra på samling med de andre jentene da de begynte sesongoppk­jøringen i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway