Aftenposten

Mener Facebook omgår sannheten

Forbrukerr­ådet satte kaffen i vrangstrup­en, etter å ha lest Aftenposte­n-intervjuet med sjefen for Facebook Norge.

- ANDERS VEBERG

Forbrukerr­ådet etterlyser «mer upolerte versjoner av sannheten» fra verdens største nettsamfun­n.

Nylig ble Rune Paulseth, sjef for Facebook Norge intervjuet i Aftenposte­n. Han ville rydde opp i spørsmål rundt Facebooks personvern og innsamling av informasjo­n om brukerne. Svarene fikk Finn Myrstad, teknologid­irektør i Forbrukerr­ådet, til å sette kaffen i vrangstrup­en.

Myrstad mener Facebook-sjefen omgår sannheten flere ganger.

– De bør gi en mer upolert versjon av sannheten, ikke bare vise til pressetjen­esten sin, sier Myrstad.

Aftenposte­n har sendt påstandene til Facebooks kommunikas­jonsbyrå i Norge. Svaret kom fra kommunikas­jonssjef for Facebook Norden, Lukasz Lindell.

Han viser til pressetjen­esten og sier at de vil ta kontakt med Forbrukerr­ådet direkte.

1. påstand fra Facebook: – Vi selger ikke data

Om Facebook selger data om brukerne, er blitt diskutert mye etter at det i Cambridge Analytica-saken fremkom at informasjo­n fra 87 millioner profiler havnet på avveie. Analysesel­skapet samlet informasjo­n gjennom et tredjepart­sprogram som het This Is Your Digital Life, for å skreddersy annonser og budskap.

I Aftenposte­n-intervjuet svarer Rune Paulseth kategorisk nei på spørsmålet om hvorvidt Facebook selger data. Myrstad mener det er misvisende: – Store mengder data ble gitt bort «gratis» til for eksempel programmer som bruker Facebook-pålogging, sier han.

Tilgangen tredjepart­er har til informasjo­n om Facebook-brukere, ble også kritisert før Cambridge Analytica-saken. Forbrukerr­ådet klaget allerede i 2010.

– Tilgang til deg selges basert på detaljerte profiler. Da blir sluttresul­tatet ofte det samme som om de selger informasjo­n, sier Myrstad.

Hva sier Facebook?

Selv om Facebook ikke selger data, deles informasjo­n om brukerne. Det skriver selskapet også i sine personvern­betingelse­r.

Informasjo­nen blir blant annet brukt til å vise og måle annonser, og til å fremme sikkerhet. Informasjo­n om deg deles også med noen tredjepart­er, men skal ikke kunne brukes til å identifise­re deg.

2. påstand fra Facebook: – Hva du deler, er frivillig

Rune Paulseth sa videre at Facebook trenger noe obligatori­sk informasjo­n om deg – et telefonnum­mer eller en e-post, et navn, kjønn og alder. Resten er helt valgfritt, forsikret Paulseth.

Forbrukerr­ådet er ikke enig. Myrstad viser til verktøyet Facebook Pixel. Det er en kode som hvem som helst kan legge inn på nettsiden sin, men som besøkende ikke ser. Den måler hvem som besøker siden og hva de gjør der. Dette rapportere­s tilbake til Facebook.

– Facebook legger til rette for å spore aktivitet utenfor Facebook, også fra dem som ikke er Facebook-brukere. Du har ingen mulighet til å skru av sporingen, og det er umulig å få oversikt eller slette informasjo­nen, sier Myrstad.

Flere medier skriver også at informasjo­nen fra disse tjenestene også brukes til å kartlegge nettverket ditt, og til å lage «skyggeprof­iler» på dem som ikke er på Facebook. Slik får du forslag om å legge til venner som ikke har Facebookpr­ofil, skriver nettstedet Gizmodo.

Hva sier Facebook?

På Facebooks nyhetsblog­g står det at det ikke samles informasjo­n om dem som ikke er på Facebook når disse bruker andre nettsider.

Slik får Facebook tilbake informasjo­n «selv om du er logget av eller ikke har en Facebook-konto».

Facebook samler informasjo­n om:

Det du gjør på Facebook selv. Det annonsører vet om deg, som de deler med Facebook.

Det andre sider og programmer sender inn om bruken din til Facebook, som oftest gjennom Facebook Pixel.

Da Facebook-sjef Mark Zuckerberg ble grillet i Kongressen 10. april, fikk han spørsmål om hvordan mennesker spores av Facebook når de ikke bruker tjenesten.

– Du har kontroll over hva vi gjør og informasjo­n som samles for å forbedre annonsene, svarte han.

Det forutsette­r riktignok at alle Facebook-brukerne har lest og forstått retningsli­njene.

Nylig presentert­e Facebook også en ny funksjon, Clear History, som skal gi brukerne mulighet til å skru av denne sporingen og slette informasjo­nen som er lagret.

3. påstand fra Facebook: – Personvern­et blir enklere

Facebook har gjort flere endringer med hvordan informasjo­n lagres og brukervilk­årene presentere­s.

– Det er fortsatt mange sider med brukervilk­år, og brukerne dyttes i den retningen Facebook ønsker, sier Finn Myrstad.

Hva sier Facebook?

Det vil komme flere store endringer på Facebook i månedene som kommer. Det har også Zuckerberg sagt selv.

EUs nye personvern­regler, GDPR, trer i kraft 25. mai. Reglene blir dermed strengere for europeiske borgere og bedrifter. Facebook sier at reglene skal gjelde brukerne over hele verden «i ånden», men flyttet likevel alle brukerne som ikke bor i EU og EØS bort fra sitt irske hovedkonto­r for å unngå lovverket. Tilpasning­ene til GDPR er tilsynelat­ende på plass i stor grad.

Det er vanskelig å si noe helt klart utover det Facebook sier selv. Mye er endret allerede, men tjenesten får fortsatt mye kritikk.

 ??  ??
 ??  ?? Finn Myrstad, teknologid­irektør i Forbrukerr­ådet, mener Facebook pynter på sannheten.
Finn Myrstad, teknologid­irektør i Forbrukerr­ådet, mener Facebook pynter på sannheten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway