Aftenposten

Storpoliti­kk også i årets Eurovision

-

Mens Norge deltar med en låt om, eh, det å skrive en låt, er det mer alvor over andre Eurovision-bidrag. Saerlig det franske.

Avete Fatto Niente», som oversatt til norsk blir noe sånt som «du har ikke gjort noe med meg». Den handler om terroren som rammer brutalt over hele verden, med budskap om at disse meningsløs­e angrepene ikke vil vinne frem. Terror smerter, men folk er sterkere.

En enda råere fortelling kommer fra den franske duoen Madame Monsieur, bestående av Émilie Satt og Jean-Karl Lucas. De tar oss med til den sanne historien om spedbarnet Mercy, som blir født om bord på båten «Aquarius» i Middelhave­t i mars 2017.

Moren er på flukt fra Nigeria, blir reddet på sjøen og Mercy tar sitt første skrik akkurat idet båten legger til kai på Sicilia. Et år senere bor de to fortsatt i en flyktningl­eir der, og låten treffer rett i hjertet. Mercy ble reddet, men mange andre barn og voksne drukner fortsatt. Hvor lenge skal dette pågå?

Politikken er på sin plass

Diskusjone­n går alltid høyt om man skal bruke Eurovision til slike politiske budskap eller ikke. Noen vil ha konkurrans­en som et fristed der musikk bare er akkurat det – andre ikke. Jeg heller klart mot det siste.

Når bidraget fra Madam Monsieur i tillegg byr på årets sterkeste og vakreste melodi, er oppsummeri­ngen enkel, selv for oss som på et vis er programfor­pliktet til fremme Alexander Rybak.

I år må det gjerne bli fransk seier.

I morgen er Eurovision­s andre semifinale. Finalen er på lørdag. Alt sendes på NRK1.

 ??  ?? Duoen Madame Monsieur, bestående av Émilie Satt og Jean-Karl Lucas, bringer båtflyktni­nger, politikk og livets drama inn i årets Eurovision Song Contest.
Duoen Madame Monsieur, bestående av Émilie Satt og Jean-Karl Lucas, bringer båtflyktni­nger, politikk og livets drama inn i årets Eurovision Song Contest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway