Aftenposten

Er Cannes klar for kvinneoppr­øret?

-

Det er 50 år siden sekstiåtte­rne tvang Cannes-festivalen til å realitetso­rientere seg. Vil #metoo kunne innebaere en tilsvarend­e revolusjon?

too, snarere enn å anerkjenne opprøret.

Jeg har diskutert #metoo med franske kolleger og filmfolk, som i hovedsak anser bevegelsen som et anglosaksi­sk hysteri. I likhet med Catherine Deneuve frykter saerlig filmskaper­ne for at flørten, en så essensiell fransk disiplin, skal forsvinne. I filmbransj­en har det private og det profesjone­lle naermest gått hånd i hånd, og den franske bransjen er notorisk.

For noen år siden kunne himmelfaln­e skandinavi­ske filmfolk på workshop høre en fransk regissør påstå, muligens spissformu­lert, at det faktisk hjalp den kreative prosessen at han lå med skuespille­rne «sine».

Pressen som nyttige idioter

Cannes-festivalen fremstår som litt annerledes nå som jeg vet mer om hva som har foregått bak den råflotte fasaden. Noen minner har en bismak som ikke var der før.

Som da jeg intervjuet regissør James Toback, nå anklaget for å ha trakassert 395 (!) unge skuespille­re, og jeg slukte rått hans filosofisk­e utdypning av sin kunstneris­ke metode om å invitere skuespille­rne inn i et «unikt» samarbeid.

Det var i Cannes at Harvey Weinstein skal ha begått flere av sine påståtte overgrep, all den tid han var en av festivalen­s småkonger og fast leverandør av prisvinnen­de filmer.

Den rollen vi journalist­er har spilt for å videreform­idle filmindust­riens selvbilde, tilhører ikke journalist­ikkens stolteste øyeblikk. Cannes har ved siden av Oscarsirku­set vaert den fremste arenaen for denne iscenesett­elsen.

Bare en symbolhand­ling?

Selv en kontinuite­tsbaerende bastion som Cannes kan ikke forbli uberørt av #metoo-bevegelsen. Som festivalle­der Thierry Frémaux sa til Aftenposte­n i november: Vi må se på hvilke mekanismer som har bidratt til at overgrepen­e kunne skje.

Det første iøynefalle­nde grepet synes å vaere av mer kortsiktig art: Sammen med den franske likestilli­ngsministe­ren har Fremaux etablert en hotline som skal vaere åpen under festivalen for dem som opplever seksuelle overgrep eller trakasseri­ng.

Om tiltaket vil ende kun som en symbolhand­ling gjenstår å se.

Det er lenge siden sist noen gjorde opprør i Cannes – den forrige omveltning­en fant sted for 50 år siden. Den gangen sto franske filmskaper­e – og kritikere! – i bresjen for det gryende opprøret som våren 1968 spredte seg blant studenter og arbeidere i hele landet.

De kuppet festivalen og fikk den avlyst, for så å kreve grunnlegge­nde endringer som festivalen nyter godt av i dag.

#metoo er en revolusjon som har ført til endringer. Men i Cannes kan rystelsene foreløpig bare merkes så vidt.

Hellas – fjell, sjø, natur og kultur

 ??  ??
 ?? FOTO: ERIC GAILLARD, REUTERS ?? Filmfestiv­alen i Cannes åpnet i går.
FOTO: ERIC GAILLARD, REUTERS Filmfestiv­alen i Cannes åpnet i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway