Aftenposten

Lattermild­e London 5

-

– Folk i London har en helt umettelig appetitt på stand-up, sier komiker Neil O’Rourke, minutter før første av kveldens to show begynner i hovedromme­t.

Det er tidlig mars. Engelske avisforsid­er viser alle den samme ulmende skyen som brer seg over hovedstade­n. «The Beast from The East» kaller de lavtrykket som strømmer fra Russland, et Storbritan­nia forkrøplet av vintervaer. Togene står isende fast på skinnegang­en mellom nord og sør, passasjere­r sover på hattehylle­ne, snøen fyker nedover folketomme gater, men i komiklubbe­n The Bill Murray i Queens Head er stemningen høy.

– Vi er for glade i stand-up her til å la litt kulde og snø legge en demper på kvelden, sier Neil.

Populaer nykommer

Med bare fem år på baken er The Bill Murray (stedet er på ingen måte knyttet til den amerikansk­e skuespille­ren) blant nykommerne på hovedstade­ns stand-up-scene, men stedet har allerede etablert seg som en av byens heteste.

Popularite­ten kan ikke skyldes lokalene. Interiøret er enkelt og upretensiø­st, det samme gjelder baren og drinkene. Det er talentet på scenen folk kommer for å oppleve, forteller Neil.

Tøff konkufrran­se

– Å vaere på komedie i konserthus og store arenaer kan vaere fantastisk, men det er på steder som dette at magien oppstår.

– På små klubber er det en intim kontakt mellom komiker og publikum som man ikke opplever andre steder, og her i London er det et gigantisk utvalg av dem.

Neil har rett. London har et enormt spekter av stand-up-klubber, fra småstuer i etasjen over puben til verdenskje­nte institusjo­ner med mange tiår på plakaten.

Men hvordan klarer The Bill Murray – sammen med så mange andre kvalitetsk­lubber – å fylle programmet hver eneste ukedag?

– Forklaring­en er enkel. London er byen der de fleste komikerne i Storbritan­nia ønsker å jobbe. Resultatet er at det er veldig mange av oss her, det er mye talent og hard konkurrans­e. Akkurat det er det publikum som tjener på!

Her er fem London-klubber som holder høyt stand-up-nivå.

tekst Axel Munthe-Kaas Haerland

The Comedy Store

The Comedy Store i Piccadilly Circus er stamfaren for byens komiklubbe­r, en stjernesta­tus den har bevart i snart 40 år. The Comedy Store ble startet over en strippeklu­bb i Soho i 1979, men flyttet senere til den mest yrende delen av hovedstade­n. Hovedromme­t har plass til over 400 publikumme­re, en god del mer enn de fleste andre aktørene på denne listen, og har show seks dager i uken (torsdag til søndag). Inngangspr­isen avhenger av kveldens artister, men til tross for status og beliggenhe­t er prisene overrasken­de overkommel­ige. Adresse: 1a Oxendon Street

Nett: thecomedys­tore.co.uk/london

Top Secret Comedy Club

Nå er Top Secret Comedy Club hovedstade­ns toppranger­te klubb (Tripadviso­r), og skal vi tro komikere som Jack Whitehall og Trevor Noah, er det en stjernesta­tus verdt å stole på.

Inngangen fra gateplan tar gjestene ned en trapp og inn i et romslig kjellerlok­ale med en scene i den ene enden og en bar i den andre. Herfra ser du daglig av bredt spekter av både etablerte og alternativ­e komikere, med stor (metaforisk) takhøyde for nye talenter. Top Secret bevarer sin status som en av «komikernes komiklubbe­r» i London, og frekventer­es jevnlig av noen av byens største navn.

Adresse: 170 Drury Lane

Nett: thetopsecr­etcomedycl­ub.co.uk

The Bill Murray

Til tross for sin status som nykommer blir The Bill Murray jevnlig omtalt som en av byens beste og mest populaere komiklubbe­r. Tankegange­n er enkel, uansett hvilken av ukens syv dager du stikker innom, vil det stå minneverdi­ge talenter på scenekante­n.

Tydeligvis fungerer modellen godt, da søsterklub­ben Angel Comedy for to år siden måtte åpne en ny klubb (The Bill Murray) kort vei unna for å ta imot gjester som ikke fikk plass.

Adresse: 2 Camden Passage (Angel Comedy) & 39 Queen’s Head St (The Bill Murray) Nett: angelcomed­y.co.uk/bill-murray

Boat Show Comedy

For en annerledes vri på den typiske klubb-opplevelse­n, ta turen til Themsens bredder for Boat Show Comedy.

Time Out har kalt den flytende klubben «konsekvent superb», et rykte som har holdt showet gående på skipet R.S. Hispaniola i over 20 år.

Inngangspr­isen er kanskje noe stivere enn andre steder, men i retur får du både topptalent på scenekante­n og en minneverdi­g lokasjon.

Den fantastisk­e utsikten fra dekk til The London Eye er verdt turen alene. En sikker vinner på milde kvelder. Adresse: R.S. Hispaniola, Victoria Embankment. Nett: boatshowco­medy.co.uk

Banana Cabaret

Banana ligger et stykke unna bykjernen, men unike lokaler og bunnsolide program gjør sitt til at du neppe vil angre.

I tre tiår har puben The Bedford holdt Banana Cabaret i helgene, promotert og booket av legendaris­ke David Vickers, som har gitt mange kjente og etablerte komikere i Storbritan­nia sine første, avgjørende sjanser.

Kanskje det minst pretensiøs­e alternativ­et på denne listen, kun gode komikere og ditto stemning.

Puben er kanskje en av de mindre kjente av de fem alternativ­ene, men den har hatt storheter som Jack Dee, Will Smith, Eddie Izzard og Catherine Tate på scenen – for å nevne noen.

Adresse: 7 Bedford Hill

Nett: bananacaba­ret.co.uk

London er en av verdens hovedscene­r for stand-upkomedie. Vi tok tempen på fem av byens beste steder på en ellers iskald dag.

 ?? ALLE FOTO: AXEL MUNTHE-KAAS HAERLAND ?? Top Secret er kjent som en av «komikernes komiklubbe­r» i London, hvor kjente navn ofte prøver nytt materiale på scenen.
ALLE FOTO: AXEL MUNTHE-KAAS HAERLAND Top Secret er kjent som en av «komikernes komiklubbe­r» i London, hvor kjente navn ofte prøver nytt materiale på scenen.
 ??  ?? På under fem år har Angel Comedy at The Bill Murray blitt en av de heteste klubbene i London.
På under fem år har Angel Comedy at The Bill Murray blitt en av de heteste klubbene i London.
 ??  ?? Angel Comedy startet som et klubbkonse­pt i etasjen over puben Camden Head. Her er det ofte fullpakket. De som ikke får plass sendes videre til søsterklub­ben The Bill Murray.
Angel Comedy startet som et klubbkonse­pt i etasjen over puben Camden Head. Her er det ofte fullpakket. De som ikke får plass sendes videre til søsterklub­ben The Bill Murray.
 ??  ?? The Banana Cabaret ligger litt utenfor sentrum, men er vel verdt turen på grunn av svaert uvanlige lokaler og et bunnsolid program.
The Banana Cabaret ligger litt utenfor sentrum, men er vel verdt turen på grunn av svaert uvanlige lokaler og et bunnsolid program.
 ??  ?? Et stort antall komikere, mye talent og hard konkurrans­e sørger for skyhøyt nivå på Londons standupsce­ner.
Et stort antall komikere, mye talent og hard konkurrans­e sørger for skyhøyt nivå på Londons standupsce­ner.
 ??  ??
 ??  ?? The Comedy Store på Piccadilly Circus er blant de eldste og mest berømte komiklubbe­ne.
The Comedy Store på Piccadilly Circus er blant de eldste og mest berømte komiklubbe­ne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway