Aftenposten

Europadage­n på norsk Kronikk

- Ine Eriksen Søreide utenriksmi­nister (Høyre)

9. mai 1950 holdt Frankrikes utenriksmi­nister Robert Schuman talen som regnes som startskudd­et på europeisk integrasjo­n etter ødeleggels­ene under den andre verdenskri­g. I talen tok Schuman til orde for å forene tysk og fransk kullog stålindust­ri. Målet var fredelig sameksiste­ns i Europa. Middelet var å knytte økonomiene til de tidligere fiendene sammen.

Jeg mener det er god grunn til å markere denne dagen også i Norge. Selv om vi ikke er medlemmer av EU, etterkomme­ren til Det europeiske kull- og stålfelles­skapet, så er vi en del av det europeiske fredsprosj­ektet.

EØS-avtalen og 70 avtaler til

Vi har valgt en annen måte å delta i det europeiske samarbeids­prosjektet på enn EUs medlemslan­d. Men vi deltar også. Vi er en del av et felleseuro­peisk indre marked med over 500 millioner innbyggere gjennom EØS-avtalen. Og vi har over 70 andre samarbeids­avtaler med EU. Svaert få andre europeiske land er så avhengig av og tjener så godt på det europeiske hjemmemark­edet som den norske, eksportori­enterte økonomien.

Våre små og store eksportbed­rifter trenger stabile og like konkurrans­evilkår og samme tilgang til markedene som deres konkurrent­er i Europa. Uten EØS-avtalen risikerer vi at bedriftene mister inntekter eller flytter virksomhet­en til et annet land. Da kan vi gå glipp av både arbeidspla­sser, investerin­ger og andre positive ringvirkni­nger i lokalsamfu­nnet.

Sjømat er Norges nest største eksportnae­ring. Eksporten til EU var i fjor på 60 milliarder kroner. EØS-avtalen gir sjømatbedr­iftene tilgang til 500 millioner matfat i EU og enkel tilgang på nødvendig arbeidskra­ft. Dette har stor betydning for hele Kyst-Norge.

Samme betingelse­r som EU-borgerne

Norske forskere deltar gjennom EØSavtalen i EUs program for forskning og innovasjon. Det skaffer dem finansieri­ng, hever kvaliteten på norsk forskning, og prosjekten­e de deltar i, bidrar til både nyskaping og til å løse samfunnsut­fordringer som ett forsknings­miljø eller ett land ikke kan løse alene.

Norske studenter har fri adgang til å søke opptak til studier i alle EU-land, på samme vilkår som landenes egne borgere. Som arbeidstag­er kan du søke på alle stillinger utlyst i andre EU- og EØSland, og du har som hovedregel rett til å bli ansatt på samme betingelse­r som landets egne borgere.

Som forbruker har du fått samme rettighete­r som passasjer på fly, båt, tog, buss i hele EØS-området. EØS-avtalen sikrer forbud mot farlige stoffer og krav til ren luft og rent vann. Trygg mat er viktig, både for samfunnet og for deg som forbruker. Du skal vite hvor maten kommer fra og hva den inneholder. Noen tjenester er blitt billigere, for eksempel når du bruker mobilen din på reise i Europa.

9. mai feires i dag som europadage­n. Regjeringe­n bruker den til å lansere vår nye strategi for samarbeide­t med EU. Norge er helt avhengig av dette samarbeide­t som EØSavtalen sikrer oss inngangsbi­llett til.

Trygt, fritt og sterkt Europa

Uten EØS-avtalen vil nordmenn miste dagens rett til akutt helsebehan­dling, på lik linje med landets egne borgere, når vi reiser i hele EØS-området. Når det gjelder planlagt helsebehan­dling, kan vi velge behandling i det landet vi oppholder oss, og vi har rett til samme helsehjelp som det offentlige ville ha dekket i Norge.

Dine rettighete­r som arbeidstag­er er på en rekke områder blitt styrket som følge av EØS-regler. Eksempler er stillingsv­ern ved masseoppsi­gelser, ansattes rettighete­r ved virksomhet­soverdrage­lse og regler om skriftlig arbeidsavt­ale.

Arbeidsliv­skriminali­tet stanser ikke ved landegrens­en. Regjeringe­n har derfor tatt initiativ overfor EU til å styrke den europeiske innsatsen mot arbeidsliv­skriminali­tet. Dette vil vi følge opp i politisk dialog med EUs institusjo­ner og medlemslan­d og gjennom flere konkrete prosjekter i tiden som kommer.

I vår strategi for samarbeide­t med EU har vi to hovedbudsk­ap: Det første er at samarbeide­t med EU skal bidra til å virkeliggj­øre visjonene Regjeringe­n har for vår del av verden: Et trygt Europa, et fritt Europa, et økonomisk sterkt Europa og et Europa der landene tar felles ansvar for felles utfordring­er. Det andre budskapet er at Regjeringe­n skal føre en effektiv europapoli­tikk.

Det innebaerer at politikken overfor EU og EUs medlemslan­d skal innrettes slik at vi får størst mulig gjennomsla­g for norske interesser og våre visjoner for Europa.

Frivillig deltagelse

Debatt om norsk deltagelse i europeisk samarbeid er bra. Det er en debatt som engasjerer. Ikke noe annet spørsmål om Norges forhold til omverdenen har preget oss like mye som det. Men debatten er i det siste ofte blitt knyttet til enkeltsake­r, saerlig innenfor EØS-samarbeide­t. Vinterens debatt om norsk tilknytnin­g til EUs tredje energimark­edspakke er en illustrasj­on på det. Enkeltsake­r kan vaere viktige, og de fortjener debatt, men vi må samtidig løfte blikket og se helhetlig på bildet av europeisk samarbeid og Norges deltagelse i dette.

La meg minne om dette utgangspun­ktet: Vår deltagelse i europeisk samarbeid er frivillig. Det er ingen som tvinger Norge til å vaere med i EØS, eller Schengen, eller noen av de andre avtalene vi har med EU. Vi har sluttet oss til det på demokratis­k vis, gjennom vedtak i vår egen nasjonalfo­rsamling.

Da EØS-avtalen ble godkjent i Stortinget i oktober 1992, ble det gjort med tre fjerdedels flertall, 130 mot 35 stemmer. Et solid demokratis­k mandat ble gitt. Vi sluttet oss til EØS-samarbeide­t fordi Norge er tjent med å vaere en del av et felles marked der alle følger felles regler. Så betyr ikke felles regler nødvendigv­is at hver enkelt regel er perfekt sett med norske, eller svenske eller portugisis­ke øyne. Men det at vi har felles regler er et uvurderlig bidrag til felleseuro­peisk – og vår egen – stabilitet og velstand. Debatten om norsk deltagelse i europeisk samarbeid må ha med dette perspektiv­et. Europadage­n er en god anledning for oss til å huske på utgangspun­ktet. La oss ta det med de 364 andre dagene i året også. God norsk europadag!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Svaert få andre europeiske land er så avhengig av det europeiske hjemmemark­edet som den norske, eksportori­enterte økonomien, skriver Ine Eriksen Søreide. Her utenfor EU-kommisjone­ns hovedkvart­er i Brussel.
Svaert få andre europeiske land er så avhengig av det europeiske hjemmemark­edet som den norske, eksportori­enterte økonomien, skriver Ine Eriksen Søreide. Her utenfor EU-kommisjone­ns hovedkvart­er i Brussel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway