Aftenposten

Memento mori, Christians­en

- Bernhard Ellefsen forfatter og litteratur­kritiker

For et par uker siden besøkte jeg British Museum i London. Den lange formiddage­n i en av verdens største samlinger av kulturminn­er viste seg å bli til en vandring i menneskers forsøk på å forsone seg med, og stritte imot, sin egen forgjengel­ighet. Her finnes mausoleer og gravkamre, dødebøker og sarkofager, mennesker og deres gjøren og laden ømt naglet fast i tonnevis med stein.

På vei ut av museet kjøpte jeg en bok om det gamle Egypt. Den forteller en 3000 år lang historie hvor enorme menneskeli­ge ressurser har gått med til kampen for et fortsatt liv etter døden, og om et utall arkeologis­ke funn som viser de gamle egypternes skrekk ved tanken på sin egen sjels utslettels­e. Kultur- og litteratur­historien i de drøye to tusen årene som har gått siden da, har også vaert dypt preget av denne trangen til å forstå – og til å kjempe den umulige kampen mot – døden.

Et luksusprob­lem?

Aftenposte­ns kritiker Atle Christians­en mener frykten for å dø er «et overklasse- eller luksusprob­lem». I sin anmeldelse av min bok Imot døden 6. mai gjør han det klart at han er mer engstelig for at døtrene hans «ikke skal svare på mobilen eller ikke vaere hjemme til avtalt tid».

Ved å trekke linjer fra de gamle egypternes samtidige i Norge, de som skapte de mange helleristn­ingene vi finner her på Østlandet, frem mot de litteraere fortelling­ene som utgjør vår samtids klangrom for disse tankene, har jeg hevdet at det finnes et fellesskap i litteratur­en som hver enkelt av oss kan oppsøke. At vi som lesere har mye å vinne på å åpne oss for den refleksjon­en omkring døden som har opptatt så mange forfattere. I selskap med en Astrid Lindgren eller en Linn Ullmann, en Joan Didion eller en Philip Roth, kan den vanskelige oppgaven det er å tenke på vår egen dødelighet gjøres ørlite grann mer overkommel­ig. Jeg finner det dessuten betydnings­fullt at akkurat dette eksistensi­elle problemet er blitt behandlet med en oppsiktsve­kkende kontinuite­t i kultur- og litteratur­historien.

Kritikeren og fordommene

De andre som har anmeldt min bok så langt, har brakt til torgs sine egne viktigste kilder til erkjennels­e omkring menneskets begrensede tid på jorden, enten de er hentet fra Bibelen eller idéhistori­en. De har gått argumenten­e mine tankevekke­nde på klingen, ganske i tråd med hvordan utveksling­er av ideer omkring dette temaet har foregått siden den tiden da steinene på British Museum ble preget av våre forgjenger­e.

For Atle Christians­en er altså all denne grublingen noe jålete herk. Uten egentlig å argumenter­e for hvorfor, erklaerer han seg likegyldig (!) til det faktum at vi skal dø. Slike tanker er Christians­en ferdig med. Han har viktigere ting å bry seg om. Som sine døtres innetider.

For den som har lest Christians­ens «laerebok» i litteratur­kritikk fra noen år tilbake, er denne anmeldelse­n å regne som eksemplari­sk. Kritikeren skal dyrke sine fordommer og kjempe for makt med alle midler, lese raskt og dømme raskere.

Christians­en skriver at han har måttet lese flere av mine setninger tre–fire ganger, og at han selv da ikke har forstått dem. Til det er det å si at det finnes et rikt spekter av voksenoppl­aeringstil­bud som nok kan bøte på det problemet. Øvelse gjør mester. Spørsmålet om Christians­ens litteraere følsomhet og intellektu­elle nysgjerrig­het er vanskelige­re. Hans omfattende produksjon gjennom flere tiår har vist så forbløffen­de få eksempler på noe slikt at selv ikke videreutda­nningssyst­emet kan forventes å utrette de nødvendige mirakler.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway