Aftenposten

Norengs klima-svada

- Eivind Traedal bystyrerep­resentant for Miljøparti­et De Grønne i Oslo

A- Magasinet brakte 4. mai et nesegrus intervju med oljeøkonom Øystein Noreng, som svingte pisken over norsk oljepoliti­kk, bistandspo­litikk og mye mer. Jeg leste artikkelen med interesse, men ble stadig mer i tvil om Norengs saklighets­nivå. Da jeg kom til et avsnitt om klimaendri­nger, rant begeret over.

Der kunne vi lese Noreng forklare at dette problemet var overdrevet, fordi vaeret var varmere under vikingtide­n. Dette er kjent myte blant klimaforne­ktere, som flere ganger er blitt tilbakevis­t. Oppvarming­en i vikingtide­n var regional, ikke global, og lar seg ikke sammenlign­e med vår tids globale og skremmende oppvarming av kloden.

Påfallende nok ble Noreng ikke utfordret på denne påstanden av journalist­en eller av noen andre kilder, mens Statoil fikk god plass til å kommentere Norengs kritikk av deres utenlandss­atsing. Hvorfor ikke også invitere en klimaforsk­er til å korrigere Norengs forvillede standpunkt om klimaendri­nger? Norge har sterke fagmiljøer som gladelig svarer på spørsmål. Tre forskere ved Bjerknesse­nteret for klimaforsk­ning kommentert­e for eksempel nettopp denne myten om vikingtide­n i NRK for bare to år siden. Det er kanskje ingen overraskel­se at en mann som har brukt hele sin karrière i oljebransj­en ikke forstår, eller ønsker å forstå, realiteten i klimaendri­ngene. Men det er uforsvarli­g av Aftenposte­n å ukritisk videreform­idle for lengst tilbakevis­te myter fra klimaforne­ktere. Til tross for gode intensjone­r, så bommer Aftenposte­n i sin lederartik­kel 1. mai. Her hevdes det at stadig faerre ungdommer søker yrkesfag. Det gleder oss at dette viser seg ikke å stemme.

Aftenposte­n viser til tall fra en SSB-rapport fra 2014, og selv om det er en fremskrivi­ng, så kan vi ikke se at det er grunnlag for å hevde at det er nedgang i sø-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway