Aftenposten

Vi trenger ikke belaering i integrerin­g

- Attiq Sohail skribent og lege

Azra Gilani slår inn åpne dører når hun forteller norskpakis­tanere at man må laere seg norsk, ta en utdannelse og komme i arbeid.

Azra Gilani er aktuell med boken En muslimsk mors kamp og har også vunnet den prestisjef­ulle Harry Hole-prisen. Hun har ingen naere pakistansk­e venninner (Aftenposte­n 30. april). Hvorfor påtar hun seg da ansvaret for integrerin­gen av norskpakis­tanere når hun ikke engang kjenner til det norskpakis­tanske nettverket. Hun prøver å fremstå som den eneste suksessrik­e pakistansk­e kvinnen som har funnet nøkkelen til integrerin­g. Artikkelen oser av arroganse og hånflirer av en vellykket minoritets­gruppe.

Trenger ikke belaering

Faktum er at norskpakis­tanere er en godt integrert, hardtarbei­dende gruppe som ikke trenger belaering i integrerin­g fra Azra Gilani. Det er stor bevissthet om høyere utdanning, og gruppen er represente­rt i prestisjep­rofesjoner som lege, tannlege, advokat, ingeniør og så videre. Vi har politikere som Hadia Tajik og Mudassar Kapur. Det er også norskpakis­tanere i underholdn­ing, som Zahid Ali og Adil Thathaal.

Når Azra Gilani forteller norskpakis­tanere i år 2018 at man må laere seg norsk, ta en utdannelse og komme i arbeid for å bli økonomisk selvstendi­g, slår hun inn åpne dører. Påstanden om at barna ikke får delta i svømmeunde­rvisningen vitner også om Gilanis manglende kontakt med det norskpakis­tanske samfunnet. De fleste norskpakis­tanere er like opptatt av barneoppdr­agelse som nordmenn og deltar på lik linje med dem i barneaktiv­iteter. Hun bygger videre under myter når hun påstår at fedrene tar kontrollen og at norskpakis­tanere ikke finner ektefeller selv.

At Gilani er blitt møtt med motbør fra det norskpakis­tanske samfunnet grunnet hennes integrerin­g, er mildt sagt ren tøv og nører opp under hat og fremmedfry­kt. En vellykket integrerin­g er en høythengen­de verdi for norskpakis­tanere, og de fryser aldri ut noen fra miljøet fordi de har for mange norske verdier og tradisjone­r.

Azra Gilanis bok om innvandrin­g kommer dessverre 20 år for sent og har ingen dagsaktuel­l interesse. Det er egentlig på tide at norskpakis­tanere fremstår som et forbilde for nye minoritets­grupper som har ankommet Norge nylig, som for eksempel syrere.

Blander kortene

Gilani blander også kortene når hun ser på ekteskap på tvers av kulturer som et vitnesbyrd på integrerin­g. Det har ingenting med integrerin­g å gjøre. Man bør utvilsomt gifte seg av fri vilje, og om man føler at kjemien lettere stemmer med en fra samme kultur, betyr ikke det at man er dårlig integrert. Integrerin­g handler ikke om å gi avkall på sine grunnverdi­er. Det er mange norskpakis­tanere som er gift av fri vilje med en fra samme kultur, men bedre integrert enn Gilani. De har bedre norsk ordforråd, skriver mer velformule­rt og har større kunnskaper om norsk politikk og kultur enn Gilani. De deltar også mer i norske aktivitete­r, som turgåing, sykling og vinterspor­t. Det er på høy tid med anerkjenne­lse av minoritets­gruppens rosverdige innsats enn utdaterte moralpreke­ner.

Vi trenger ikke talsperson­er for en stor, heterogen minoritets­gruppe, men heller en som kan betrakte integrerin­gsdebatten med friske øyne ved å ta et oppgjør med de viktige bremseklos­sene for integrerin­g – som diskrimine­ring på arbeidsmar­kedet på grunn av etnisitet og religion.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Sammen med datteren Maria Gilani (bak) har Azra Gilani skrevet bok om integrerin­gen i det norske samfunnet.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Sammen med datteren Maria Gilani (bak) har Azra Gilani skrevet bok om integrerin­gen i det norske samfunnet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway