Aftenposten

Transkjønn­et mareritt

- Anonym mor

Jeg er mor til en av «nasjonens døtre», som ønsker dypere stemme og hårvekst i ansiktet. Jeg kan derfor forsikre overlege Anne Waehre og klinikksje­f Kim Alexander Tønseth ved NBTS på Rikshospit­alet om at frustrasjo­nen og bekymringe­n de gir uttrykk for i kronikken 21. mars er minst like stor hjemme hos oss.

Waehre og Tønseth skriver at behandling­en må baseres på forskning, men at det ikke eksisterer forsknings­basert kunnskap om unge som opplever manglende samsvar mellom egen identitet og kroppslig kjønn før etter oppstart av puberteten. Kan de da hjelpe min ungdom, eller ikke?

Leve ut-testen

Etter henvisning til Rikshospit­alet oppfordres ungdommene til å leve ut sitt ønskede kjønn. NBTS bør vurdere om det er forsvarlig å legge opp et slikt utrednings­forløp for jenter som kommer ut som transkjønn­ede i puberteten.

I den såkalte leve ut-testen forsterkes kjønnsdysf­orien. I motsetning til de andre guttene i samme alder forblir jo stemmen lys, og skjeggveks­ten uteblir. Testostero­n snarest mulig, krever ungdommen, for da vil jo ansiktshår­et og den mørkere stemmen komme.

Hvem har definisjon­smakt?

I løpet av tre år har vi hatt åtte konsultasj­oner på NBTS, hver på omtrent én time. Da forventes det at ungdommen på kommando er klar til å fortelle en fremmed om sin seksualite­t og sine feminine og maskuline sider.

Hvem definerer hva som er feminint og maskulint? Og hvordan bestemmer kjønnet ditt hvilke preferanse­r du har til hårlengde og fritidsint­eresser? Hvordan stilles diagnosen transkjønn­et når de ikke tar seg tid til å bli kjent med mennesket de skal utrede?

Allerede i starten av utrednings­forløpet må det avklares hvem som skal bistå i ungdommen i utforsknin­g av egen identitet. Vi er nå blitt en kasteball mellom NBTS, som ikke er sikker på diagnosen, og lokal behandler, hvis rolle i dette primaert har vaert å sende henvisning til Rikshospit­alet og vaere kontaktper­son lokalt.

Vi er blitt en kasteball mellom Nasjonalt behandling­ssenter for transseksu­alisme (NBTS) og en lokal behandler.

Haltende behandling­spraksis

Ord som «detransiti­oners» og «trans regret» nevnes stadig oftere om denne pasientgru­ppen på internett. Her hjemme derimot, ledes debatten om utredning av jenters kjønnsdysf­ori i tenårene av entusiasti­ske interesseo­rganisasjo­ner, skråsikre transgutte­r i tenårene og barmhjerti­ge private aktører.

Bak en handlingsl­ammet nasjonal behandling­stjeneste står nå også en skandinavi­sk foreldrefo­rening som forsvarer dagens haltende behandling­spraksis.

Ønsker lokale kurs

Jeg håper derfor at helseminis­terens løfte om et styrket regionalt behandling­stilbud snart blir en realitet. Kan det som en prøveordni­ng allerede nå arrangeres kurs for denne pasientgru­ppen via lokale laerings- og mestringss­entre i helseforet­akene? Dersom pasienter, pårørende og nasjonale og internasjo­nale eksperter på feltet kan møtes og utveksle informasjo­n og kunnskap, tror jeg det vil vaere nyttig for alle parter. Som mor tar jeg barnet mitt på alvor, men avgjørelse­r om hormonbeha­ndling og kirurgi må min ungdom få ta i samråd med kompetent helseperso­nell.

Aftenposte­n kjenner innleggsfo­rfatterens identitet.

Det offentlige ordskifte baerer preg av feilkjønni­ng og mistro til transperso­ner.

 ??  ?? Jeg håper helseminis­ter Bent Høies løfte om et styrket regionalt behandling­stilbud snart blir en realitet, skriver en anonym mor til en transperso­n.
Jeg håper helseminis­ter Bent Høies løfte om et styrket regionalt behandling­stilbud snart blir en realitet, skriver en anonym mor til en transperso­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway