Aftenposten

Gammeldags å snakke på vegne av mennesker

- Luca Dalen Espseth transmann og rådgiver i Foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfold

Altfor ofte gjør majoritete­n seg til minoritets­eksperter. Debatten om transperso­ners helse og levekår er intet unntak. Journalist­er, forskere, og vanlige folk uttaler seg skråsikker­t om transperso­ner som «fenomener» og «trender». Dette gjelder våre liv og vårt helsetilbu­d.

Sist i rekken av «eksperter» var kommentato­r Ingunn Økland i Aftenposte­n 3. mai. Hun har fått med seg at det å vaere trans ikke lenger er en psykisk lidelse, og hun fremsetter et tankeekspe­riment om at det vil føre til en så stor aksept at transperso­ner ikke lenger skal få kjønnsbekr­eftende behandling.

Klapp på skulderen ikke nok

Vi som er trans både vet og føler at vi definitivt ikke lever i en verden med stor respekt for transperso­ner. Vi vet også at kjønnsbekr­eftende behandling er livsviktig for mange av oss, og at en klapp på skulderen og romsligere kjønnsnorm­er ikke fjerner de plagene mange opplever.

Jeg har fått helsehjelp, og har levd som mann i ti av mine 31 leveår. Jeg kan leve med alle disse som mener at jeg aldri kan bli en ekte mann, at jeg ikke skal ha rett på helsehjelp, at jeg er psykisk syk eller at jeg bare burde levd livet mitt som kvinne. Jeg tåler det, men mange andre tåler det ikke. Mange tar stor skade av at det offentlige ordskiftet baerer preg av feilkjønni­ng, mistro og fremstilli­ng av våre liv som et nytt og problemati­sk samfunnsfe­nomen.

Økland beskriver en problemati­sk og polarisert debatt og viser til USA, hvor «enten støtter man LGBT-bevegelsen, eller man er transfob».

Det er en hersketekn­ikk som setter meg i en posisjon der ethvert svar fra min side lett kan kategorise­res som at jeg bare er en sint transperso­n. Jeg er en glad transperso­n, en som gjerne tar debatten. Men jeg må kunne forvente grunnlegge­nde respekt for transperso­ner og kjennskap til saksfeltet. Ellers blir det en samtale preget av synsing og tankeekspe­rimenter.

Kom og møt oss

I en debatt der alle ser seg kvalifiser­t som eksperter er det ingen som lytter til dem saken angår – oss transperso­ner. Vi blir fremstilt som om vi ikke har kunnskap om eget liv eller relevant fagkunnska­p, mens personer uten erfaring og fagkunnska­p skal få diskutere våre liv. Det er fornedrend­e.

Dere snakker om oss uten å snakke med oss. Prøv å se hva dere gjør med livene våre når dere konsekvent feilkjønne­r oss, stiller spørsmål ved våre behov og våre identitete­r, og avfeier våre erfaringer som emosjonelt føleri.

Om interessen og omsorgen for transperso­ners liv og kropper er så overvelden­de, vil jeg invitere dere til en kaffe! Kom og møt oss, heng med oss. Lytt til oss.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway