Aftenposten

Per Thorlin

- Arvid Møller

Kunstneren Per Thorlin er gått ut av tiden, 95 år gammel. Han kom til verden i Oslo i 1923, og han gjorde svenske av seg etter at foreldrene­s leilighet ble totalt ødelagt under den store eksplosjon­en på Filipstadk­aia i Oslo en ukes tid før jul i 1943. Da gikk et tysk ammunisjon­slager i luften, og kontorbygg og private eiendommer ble lagt i ruiner.

Per Thorlin «rømte» til Göteborg for å komme bort fra de tyske okkupanten­e, og der fikk han, ifølge eget utsagn, et nytt liv. Selv sa han at han reiste fra stummende mørke til skinnende lys. Han begynte sin kunstnerka­rrière i Göteborg, der han fikk sin kunstutdan­nelse blant annet på Valands konstskola.

Nils Nilsson og Endre Nemes var laererne hans. Han knyttet også sterke bånd til Nordkoster, Sveriges vestligst bebodde øy, der han bygde seg sommerhus og ble den som etterfulgt­e vennen Inge Schiöler som selve Koster-maleren. Den 4 kvadratkil­ometer vesle øya lengst ut i havet ble Per Thorlins paradis, og Bohuslänsk­ysten inspirerte ham til hundrevis av fargerike og poetiske malerier.

På Nordkoster var Per Thorlin en institusjo­n med sitt vennlige vesen, med sin evne til å by på seg selv. Dagen etter midtsommer­festen var det hvert år vernissasj­e i Pers sommarstug­a. Der var «hele» Koster til stede for å møte nye fargesprak­ende bilder både av Per og Anita, hans kunstnerhu­stru.

Det å male, sa han på sin saeregne norsk-svenske dialekt, er å redegjøre for en indre nødvendigh­et. Kunsten beriker vår sjel, vår fantasi. «Och den öppnar nya perspektiv. Den skall utstråla ett personligt budskap i färg och form. Jag målar det som jag känner och upplever i naturen, i en natur som aldrig slutar att förvåna», sa Per Thorlin, den fine kunstneren og det gode medmennesk­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway