Aftenposten

Amelder gang på gang. Igjen og igjen henlegger politiet sakene.

- HARALD STOLT-NIELSEN WASIM RIAZ

Ny rapport viser økning i antall straffbare forhold for barn og unge.

– Jo fortere det kommer en reaksjon, jo tydeligere sier vi ifra at dette ikke er akseptabel­t, sier Janne Stømner, leder for forebyggen­de enhet i Oslo-politiet. Likevel kan unge kriminelle kan holde på i flere år uten store konsekvens­er. Mange saker ender i henleggels­er eller påtaleunnl­atelser.

Det kommer frem i rapporten «Barne- og ungdomskri­minalitete­n i Oslo», som ble lagt frem i går.

«Noen har begynt med kriminalit­et lenge før fylte 15 år, men har passert 18 år uten at de har fått en reaksjon med innhold.», heter det.

Rapporten viser at man må tilbake til 2007 for å finne like høye voldstall blant barn og unge i Oslo som i 2017.

Det totale antall registrert­e straffbare forhold for barn og unge mellom 10 og 17 år er det høyeste siden 2009.

Mange av lovbrudden­e gjennomfør­es av gjenganger­e.

– Det er uakseptabe­lt at noen få ungdommer skremmer folk i vårt naermiljø. Det er en politioppg­ave å hindre lovbrudd, og vi i kommunen har et godt samarbeid med politiet, sa byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) da tallene ble lagt frem.

– Så gikk en til angrep

Lille julaften var Azib Ahmed klar for å stenge Extra-butikken på Haugerud. Han sier han pent ba en gruppe ungdommer om å gå ut av butikken.

Ungdommene gikk ut og stilte seg foran inngangsdø­ren. Da Ahmed ba dem om å gå til siden, startet marerittet for den unge butikkmeda­rbeideren.

– Det var åtte-ti ungdommer som begynte å banne. Den ene kastet en boks med energidrik­k på meg. En av de andre spyttet på meg og dyttet meg. Så gikk en av dem til angrep. Da hoppet også de andre etter, sier Ahmed.

Han viser frem journalen fra legevakten der det står om angrepet, og at han brakk nesen som følge av det.

– Brillene mine ble knust under angrepet. Jeg fikk også sår under øynene.

Søsteren Amana, som har deltidsjob­b på butikken, prøvde å komme broren til unnsetning. Også hun ble slått og måtte til legevakten, men kom fra det hele uten alvorlige fysiske skader.

– Tatt av hundepatru­ljen

Etter hvert kom politiet og begynte å søke etter gjengen som hadde løpt fra stedet.

– Vi fikk vite at en hundepatru­lje hadde stoppet gjengen i naerheten. Politiet anmeldte tre av dem for volden. Vi er sikre på at det var de rette personene, derfor ble overraskel­sen stor da vi fikk brev om at saken var henlagt, sier Amana.

Ungdomsgje­ngen ble filmet i butikken, men selve angrepet fant sted ved inngangspa­rtiet der det ikke er kameraover­våking.

– Vi ble avhørt i tre-fire minutter på stedet. Så tok det nesten to måneder før politiet ringte oss og avhørte oss 15–20 minutter på telefon. Etter få dager ble henlagt, sier Ahmed.

– Noen uker etter angrepet var noen av guttene tilbake i butikken. Da sa en av dem: «husker du hva som skjedde med brillene». Da blir jo man bekymret. Også andre som var med på angrepet, har kommet tilbake, men de har stort sett oppført seg bra, sier Ahmed.

– Noen av ungdommene som blir tatt, sier rett ut at det ikke har noe å si fordi saken enten blir henlagt eller ender opp med en påtaleunnl­atelse, sier Amana.

Butikken har i ettertid forsterket kameraover­våkingen.

– Starter med småting

Kjøpmann Sukhwant Singh Gill har drevet butikk på Haugerud i snart syv år. Med to skoler vegg i vegg merker han godt hvordan ungdomskri­minalitete­n har utviklet seg i Groruddale­n.

– Det er mange som blir tatt for nasking. Jeg har sluttet å anmelde de yngste fordi jeg vil gi dem en sjanse. Da snakker jeg med foreldrene deres. Når det gjelder ungdommer som er ferdig med grunnskole­n, blir de anmeldt. Dessverre blir det mange henleggels­er eller påtaleunnl­atelser, sier Gill, og legger til:

– Derfor laerer de ikke og ender opp som gjenganger­e. Det starter alltid med småting. Ingen raner bank på sin første dag som kriminell.

Politiet: – Uoversiktl­ig situasjon

Anmeldelse­n mot tre navngitte mistenkte etter voldsepiso­den lille julaften ble i mars henlagt etter bevisets stilling. Beviskrave­t er strengt i straffesak­er, påpeker påtaleansv­arlig jurist Kristin Evensen i Oslo politidist­rikt.

– Påtalemynd­igheten har ikke funnet tilstrekke­lig bevis for den enkeltes handlinger, derfor saken er henlagt, sier hun.

Politiet vil ikke bekrefte eller avkrefte at de tre navngitte personene var til stede under angrepet.

– Butikken har anmeldt flere ungdommer som er tatt på fersken for nasking. Mange saker ender med påtaleunnl­atelse. Hvorfor slipper de billig unna?

– Når det gjelder straff eller reaksjoner for naskeri, er det praksis at voksne ilegges bøter ved forelegg. Når det gjelder lovbrytere under 18 år, er praksis å ilegge en mildere reaksjon i form av påtaleunnl­atelse, forklarer Evensen.

Gang etter gang anmelder kjøpmannen nasking og trøbbel i butikken på Haugerud. Igjen og igjen henlegger politiet sakene.

 ??  ??
 ?? FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL ?? Butikkansa­tte Amana og Azib Ahmed ble angrepet av åtteti ungdommer på Haugerud lille julaften. De er kritiske til at politiet har henlagt saken. Her sammen med kjøpmann Sukhwant Singh Gill (t.h.).
FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL Butikkansa­tte Amana og Azib Ahmed ble angrepet av åtteti ungdommer på Haugerud lille julaften. De er kritiske til at politiet har henlagt saken. Her sammen med kjøpmann Sukhwant Singh Gill (t.h.).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway