Aftenposten

Maneten skal bidra til å rense havet for mikroplast

- Rachel Tiller Seniorfors­ker, SINTEF Ocean

Forsknings­prosjektet GoJelly skal finne ut hvordan maneter kan brukes til å stoppe mikroplast fra å nå havet.

Som forsker forstår jeg objektivt at maneter har en nytte i økosysteme­t. Jeg kan også sette pris på vakre bilder og videoer av maneter, se hvor grasiøse de er og sette pris på deres skjønnhet og eleganse. Til tross for dette har jeg personlig aldri likt maneter noe spesielt, og minst av alt i naerheten av meg mens jeg bader. Et møte med enkelte arter maneter kan også vaere farlig for mennesker.

Mer plast enn fisk

Plast langs strender er et annet eksempel på en pest og en plage, som også kan ha alvorlig utfall. Få av oss har gått glipp av gåsenebbhv­alen på Sotra med mage og tarm tilstoppet av over 30 plastposer og plastflak, eller den enormt forsøplede «skrekkøya» i Hordaland.

Mennesker slipper ut over 12 millioner tonn plast hvert eneste år, og standardfr­asen i politiske festtaler i dag er at det før 2050 kommer til å vaere mer plast enn fisk i havet.

Denne forsøpling­en er estetisk sett like ubehagelig som maneter når man bader i krystallkl­art vann omringet av plastflask­er og emballasje for hver bølge som kommer inn.

Uante konsekvens­er

Mikroplast er også biter av plast, men på størrelse med et sandkorn og ofte ikke synlig for det blotte øyet. Disse bitene kan vaere direktepro­duserte: Som de vi finner i tannkrem og skrubbkrem­er og andre kosmetikkp­rodukter som skylles ut ved bruk, eller indirekte ved at større plastbiter brytes ned, som for eksempel gjennom dekkslitas­je eller naturlig av havet over tid. Vi finner også mikroplast i mikrofiber som skylles ut når vi vasker syntetiske klaer.

Problemet med mikroplast er at de både kan akkumulere toksiske kjemikalie­r og at de kan misforstås som mat for sjødyr – noe som har uante konsekvens­er for både økosystem og for oss som konsumente­r av sjømat.

Manetslim som biofilter

De foreslåtte løsningene på havets plastutfor­dring, både makro og mikro, har vaert mange og innovative. Oppsamling­gjennombru­ka v offshorefa­rtøy, droner, kun stigekystl­injer eller filtrerend­e miniubåter. Innovasjon­s viljene r høy n årens å akutt miljøutfor­dring manifester­es. I det innovative EU-prosjektet GoJelly, koordinert av tyske GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research, vil forskerne gi nytteverdi til en eksisteren­de plage for å bidra til å løse mikroplast­utfordring­en; nemligmane­ter.

Målet er å utvikle et biofilter av slimet som produseres av manetene. Dette biofiltere­t vil kunne brukes i blant annet kommunale vannrensea­nlegg og derigjenno­m stoppe disse partiklene fra å komme ut i havet. Manetens slim har nemlig noe som vitenskape­lig nok kalles «klissete» egenskaper. Dette betyr at slimet kan absorbere både mikro- og nanopartik­ler av plast.

Innhøsting av maneter

I GoJelly skal forskere ved NTNU og SINTEF derfor jobbe med forskere og fiskere fra hele Europa med innhøsting av maneter i forskjelli­ge europeiske sjøer, og i Norge er det maneten Per i p hyll aperi p hylla i Trondheims­fjordens o mer målet for innhøsting­en.

Forskerne skal fastslå hvilke manetarter som produserer de største mengdene slim, og hvilke innhøsting s metoders o mer mest skånsomme for utvinninge­n og oppbevarin­gen av slimet, samt teste filterets funksjonal­itet og absorberin­gsevne. Prosjektet skal til og med starte oppdrett på maneter for å kunne ha en jevn forsyning av biomasse for biofilter og andre manetprodu­kter som fôr, menneskefø­de, gjødsel og kosmetikk i fremtiden.

Et steg i riktig retning

Er målet at manetslime­t skal kunne rense havet for plast? Absolutt ikke. Til det behøver vi at mennesker slutter å forsøple, og at den vestlige verden investerer tungt i avfallstek­nologi og håndtering i ikke-vestlige land og skaper verdi av oppsamlet plastavfal­l. Men dette filteret er en av mange innovative løsninger som kan bidra til et rent hav. Samtidig gir det muligheten for et nytt fiske på maneter og en blå verdiskapn­ing ved at alt som kan brukes av maneten utnyttes – inkludert slimet. Mange bekker små og så videre.

Til stor skrekk for mange, men også til stor nytte i miljøkampe­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Maneten Periphylla periphylla, også kjent som kronemanet, er vanlig i Trondheims­fjorden og skal bidra til å rense havet for mikroplast.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Maneten Periphylla periphylla, også kjent som kronemanet, er vanlig i Trondheims­fjorden og skal bidra til å rense havet for mikroplast.
 ??  ?? Sanna Majaneva, NTNU, Rachel Tiller, SINTEF Ocean og Nicole Aberle-Malzahn, NTNU, er med på forsknings­prosjektet GoJelly. Her studerer de fangsten etter et håvtrekk i håp om å finne maneter.
Sanna Majaneva, NTNU, Rachel Tiller, SINTEF Ocean og Nicole Aberle-Malzahn, NTNU, er med på forsknings­prosjektet GoJelly. Her studerer de fangsten etter et håvtrekk i håp om å finne maneter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway