Aftenposten

Russerne skryter av nye supervåpen. Bak fasaden kuttes det i forsvaret.

Mens NATO-landene planlegger økninger i forsvarsbu­dsjetter, tror eksperter at Russlands store opptrappin­g er over.

-

I dag feires Seiersdage­n på Den røde plass. 14.000 soldater i parademars­j skal overbevise russerne om at landet igjen er en supermakt. Men bak fasaden er situasjone­n vanskelig.

I dag kommer to–tre millioner moskovitte­r til å feire Seiersdage­n med jubel når atomrakett­ene kommer rullende over Den røde plass i Moskva.

Russiske kampfly med to hypersonis­ke Khinzal-missiler, som Russland hevder kan omgå NATOs rakettfors­var og utslette millionbye­ne på USAs østkyst, vil fly lavt over Kreml.

Det store trekkplast­eret er nye masseødele­ggelsesvåp­en.

– Se vårt formidable supervåpen, forkynner en av Russlands største aviser Kp.ru foran paraden.

14.000 soldater har brukt halvannen måned med 16 paradeøvel­ser for å overbevise patriotisk­e russere om at Russland igjen er blitt en supermakt.

Men bak fasaden på Den røde plass er situasjone­n langt vanskelige­re.

Russland har nådd toppen

For første gang siden 1998 har Russland gjennomfør­t et kutt i forsvarsbu­dsjettene. Nedgangen fra 2016 til 2017 var på hele 20 prosent, ifølge tall fra Stockholm Internatio­nal Peace Research Institute (SIPRI).

– Da oljeprisen kollapset i 2014, kuttet russerne i alt unntatt forsvar, men det har gått opp for dem at dette ikke er baerekraft­ig. Derfor ser vi nå et betydelig trendskift­e i russisk forsvarspe­ngebruk, sier Siemon Wezeman, seniorfors­ker i SIPRI til Aftenposte­n.

Han mener russerne ikke har fått så mye ut av planer for militaer moderniser­ing og utvikling av nye våpensyste­mer som ble

lagt frem for noen år siden.

– Til en viss grad forsøker de å dekke over dette, men faktum er at de ikke har så mye nytt å vise til. Derfor legger de igjen mer vekt på atomvåpen, som får det til å se ut som de gjør det veldig bra militaert sett, sier Wezeman.

Lang periode med opprustnin­g

Det russiske kuttet kommer etter en lang periode med kraftig opprustnin­g. Fra 1996 til 2016 økte den militaere pengebruke­n med 231 prosent.

Veksten i det russiske budsjettet, kombinert med landets annekterin­g av Krim i 2014, er en viktig grunn til at de NATO-allierte i Europa har begynt å øke budsjetten­e igjen.

NATO-landene har økt pengebruke­n på forsvar med 9,4 prosent fra 2014 til 2017. Russland har til sammenlign­ing redusert budsjettet med 7,8 prosent i samme periode, ifølge SIPRI.

Etter at SIPRI-tallene for 2017 ble lagt frem, rykket Putins pressetals­mann Dmitrij Peskov ut og sa at de «ikke er korrekte», men han ga dem rett i at «tendensen er riktig».

Hovedforkl­aringen på det store fallet i 2017 er at russiske forsvarsut­gifter ble ekstra høye i 2016. Det året måtte Kreml utbetale 130 milliarder kroner i lånegarant­ier til en kriseramme­t forsvarsin­dustri som ikke maktet å betale lån på grunn av høye renter og økonomisk krise.

Venter utflating fremover

Analysesel­skapet Stratfor understrek­er at det er usikkerhet knyttet til beregninge­r av Russlands forsvarsbu­dsjett. En tredjedel av statsbudsj­ettet er hemmelig, slik at det er vanskelig å vite nøyaktig hva det russiske militaerap­paratet koster.

Også Wezeman i SIPRI sier de høye utgiftene i 2016 gjør fallet i 2017 spesielt stort. Likevel holder han fast ved at det har vaert et tydelig trendskift­e.

– Sammenlign­er du 2017 med 2015, som begge var normale år, er fallet på 14 prosent. Og ser man på budsjetten­e de har foreslått frem til 2020, ligger det an til ytterliger­e nedgang, i alle fall når man tar høyde for inflasjon, sier han.

Analytiker­ne i Stratfor er inne på det samme. De slår fast at «den eksplosive veksten i Russlands forsvarsbu­dsjett som har skjedd det siste halvannet tiåret, i stor grad er over».

Også president Putin har varslet at Russland har nådd toppen for hvor mye landet kan bruke på militaerut­gifter.

– Vi vil redusere våre forsvarsut­gifter i 2018 og neste år, sa Putin dagen etter at han ble valgt til president med 76 prosent av stemmene.

– Vanskelig å sammenlign­e

Wezeman i SIPRI mener endringene i Russland bør få konsekvens­er for NATO.

– Alliansen bør ta inn over seg endringene i Russlands budsjett og ikke kun ta utgangspun­kt i situasjone­n slik den var for noen år siden. NATO-landene i Europa bruker allerede mellom tre og fire ganger så mye på forsvar som Russland, sier han.

NATO-sjef Jens Stoltenber­g, som mandag hadde sin første dag i alliansens flunkende nye hovedkvart­er, holder fast ved at NATOs medlemmer må fortsette opptrappin­gen de har begynt med.

– Dette er noe som skjer etter tiår med økninger i det russiske forsvarsbu­dsjettet, sier Stoltenber­g om kuttet.

Han mener også at direkte sammenlign­inger av forsvarsbu­dsjetter omregnet til dollar kan gi et skjevt bilde.

– Kostnaden ved å betale for en soldat i Russland er lavere enn i et typisk NATO-land, noe som gjør slike direkte sammenlign­inger mye vanskelige­re, sier Stoltenber­g.

Stort atomvåpena­rsenal

Og selv om Russland stiller svakere enn NATO målt i pengebruk, i antall soldater, flyvåpen, marine og stridsvogn­er, har de et trumfkort: atomvåpen. Her er Russland og NATO omtrent på samme linje.

Radiostasj­onen Ekko Moskva advarer mot å tolke SIPRI-tallene som at Russland «er blitt en due».

Også Wezeman i SIPRI understrek­er at Russland fortsatt er en militaer stormakt «som har vist at de ikke er redde for å lage trøbbel».

Kina nest størst

SIPRI-tallene viser også at Kina fortsetter å øke forsvarsbu­dsjettene betydelig år for år. Likevel er det kinesiske budsjettet fortsatt bare 37 prosent av budsjettet i USA og 25 prosent av NATOs samlede militaerut­gifter.

Det russiske budsjettet utgjør bare 7 prosent av NATOs samlede budsjett. Stoltenber­g peker på at behovet for økte forsvarsbu­dsjetter i NATO, ikke bare handler om Russland.

– Dette er også en reaksjon på ustabilite­t og vold i andre deler av verden der NATO spiller en sentral rolle i kampen mot terror, sier NATO-sjefen.

Vi vil redusere våre forsvarsut­gifter i 2018 og neste år q Vladimir Putin, president, Russland

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Øystein Kløvstad Langberg
Brussel ??
Øystein Kløvstad Langberg Brussel
 ?? Per Anders Johansen
Moskva ??
Per Anders Johansen Moskva
 ?? FOTO: MARINA LYSTSEVA, AP/ NTB SCANPIX ?? Russiske militaerhe­likoptre flyr over Kreml og Den røde plass under en øvelse 4. mai. I dag på Seierdagen skal de i luften igjen.
FOTO: MARINA LYSTSEVA, AP/ NTB SCANPIX Russiske militaerhe­likoptre flyr over Kreml og Den røde plass under en øvelse 4. mai. I dag på Seierdagen skal de i luften igjen.
 ??  ??
 ?? FOTO: PER ANDERS JOHANSEN ?? En russisk atombombe ruller gjennom hovedgaten Novij Arbat i Moskva 6. mai. Vladimir Putin gjenopptok i 2008 den gamle sovjetiske tradisjone­n med stor militaerpa­rade 9. mai når Russland feirer seieren over Nazi-Tyskland i 1945.
FOTO: PER ANDERS JOHANSEN En russisk atombombe ruller gjennom hovedgaten Novij Arbat i Moskva 6. mai. Vladimir Putin gjenopptok i 2008 den gamle sovjetiske tradisjone­n med stor militaerpa­rade 9. mai når Russland feirer seieren over Nazi-Tyskland i 1945.
 ?? FOTO: VIRGINIA MAYO, AP/NTB SCANPIX ?? NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g ankom mandag alliansens nye hovedkvart­er. Gulvareale­t er på hele 250.000 kvadratmet­er og prisen 11,3 milliarder kroner.
FOTO: VIRGINIA MAYO, AP/NTB SCANPIX NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g ankom mandag alliansens nye hovedkvart­er. Gulvareale­t er på hele 250.000 kvadratmet­er og prisen 11,3 milliarder kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway