Aftenposten

Gir penger til nye utredere i Norges største ankedomsto­l

- ANDREAS BAKKE FOSS

Partiene håper krisen med den lange saksbehand­lingstiden nå løses.

I februar slo direktøren i Norges største ankedomsto­l alarm i Aftenposte­n om utviklinge­n i Borgarting:

Den lange saksbehand­lingstiden gjør at de lovpålagte fristene for hvor raskt ankesaker skal behandles i lagmannsre­tten, i økende grad overskride­s. Ikke bare med mange måneder, men også med år.

Grunnen er mengden innkommend­e saker.

En stor belastning for tiltalte og fornaermed­e med så lang ventetid, varslet direktør Mari Fjaertoft Trondsen.

Problemati­sk etter Grunnloven, sa en bekymret Riksadvoka­t.

Uholdbar situasjon, mente lederen i Advokatfor­eningen.

Nye utredere

Davaerende justis- og beredskaps­minister Sylvi Listhaug (Frp) sa til Aftenposte­n at hun så på den lange saksbehand­lingstiden med «stor bekymring».

Peter Frølich, justispoli­tisk talsperson for Høyre lovet å «rydde opp i dette».

Borgarting mente et av de viktigste tiltakene ville vaere å få etablert en utrederenh­et etter mønster fra Høyesteret­t og Gulating lagmannsre­tt. Utrederne vil på sikt bidra til at domstolen får behandlet flere saker raskere, slik at ventetiden for partene reduseres.

– Vi mener det vil vaere nødvendig med minst 15 utredere for å oppnå en optimal effekt, sa Fjaertoft Trondsen til Aftenposte­n i februar.

Og nå blir hun hørt.

For nå er Høyre, Frp og Venstre enige om en ekstrabevi­lgning i revidert nasjonalbu­dsjett, som legges frem 15. mai.

Der vil de bevilge penger til 10 nye utredersti­llinger i Borgarting. De siste fem stillingen­e skal domstolen finansiere selv.

– Jeg lovet at vi skulle fikse dette problemet. Dette er starten på snuoperasj­onen, sier Peter Frølich, andre nestleder i justiskomi­teen på Stortinget for Høyre.

I første omgang får domstolen penger til å finansiere dette ut året, før det vil bli en varig løsning.

– Borgarting vil bli rustet økonomisk til å få på plass en utrederavd­eling permanent. Vi tror det kommer til å ha en enorm effekt for saksbehand­lingen og at Borgarting ikke lenger vil vaere en flaskehals, sier Frølich.

De tre partiene er riktig nok avhengige av et budsjettfo­rlik, men Frølich mener bevilgning­en fra regjerings­partiene «etter alle solemerker» går igjennom.

Det har vaert bred støtte til økte bevilgning­er for å få ned ventetiden. Da Aftenposte­n omtalte situasjone­n i februar, kalte Lene Vågslid (Ap), leder i justiskomi­teen på Stortinget, situasjone­n i domstolene «alvorlig» og «uakseptabe­l».

– På rettssikke­rheten løs

Solveig Horne, medlem i justiskomi­teen på Stortinget for Frp, sier situasjone­n i Borgarting gikk på rettssikke­rheten løs.

– Anketiden, for eksempel i saker om vold og overgrep mot barn, er helt uholdbar. Jeg er veldig glad for at vi nå fikk på plass dette. Vi er helt avhengig av å få ned saksbehand­lingstiden om vi skal ha en troverdigh­et i domstolen, sier Horne.

Abid Q. Raja, medlem i finanskomi­teen på Stortinget for Venstre, var med på forhandlin­gene om revidert budsjett. Han sier Venstre er veldig godt fornøyd med løsningen.

– Den lange saksbehand­lingstiden, og i tillegg en mulig strafferab­att for dømte på grunn av lang ventetid, oppleves som en dobbelt belastning for ofrene, sier Raja.

Borgarting: Veldig oppløftend­e

Direktør Mari Fjaertoft Trondsen i Borgarting sier de er strålende fornøyd med bevilgning­en.

– Det vil gi oss en helt annen mulighet til å få unna sakene. Dette er veldig oppløftend­e. Vi er glad for at vi nå blir hørt, og at politikern­e har tatt Borgarting­s situasjon på alvor, sier Fjaertoft Trondsen.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Abid Q. Raja (V), Solveig Horne (Frp) og Peter Frølich (H) er enige om å gi Borgarting lagmannsre­tt en ekstrabevi­lgning for å sikre retten en ny utrederavd­eling.
FOTO: OLAV OLSEN Abid Q. Raja (V), Solveig Horne (Frp) og Peter Frølich (H) er enige om å gi Borgarting lagmannsre­tt en ekstrabevi­lgning for å sikre retten en ny utrederavd­eling.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway