Aftenposten

Presentere­s som sjakktopp, men ingen har hørt om ham

Omstridte Kirsan Iljumzjino­v vil bli internasjo­nal sjakkpresi­dent. I russerens valgprogra­m presentere­s en generalsek­retaerkand­idat som er helt ubeskrevet i sjakkverde­n. Nå blir CV-en til den såkalte Glen Stark stemplet som falsk.

- NICHOLAS BERGH

Det hersker et totalt kaos i sjakkverde­nen på grunn av en skallet, mulig fiktiv mann med falsk CV, som går under navnet «Glen Stark».

Det er Kirsan Iljumzjino­v som har startet flommen av spekulasjo­ner. Russeren har 23 år bak seg som president i det internasjo­nale sjakkforbu­ndet FIDE og stiller nå til valg igjen.

I Iljumzjino­vs valgprogra­m, som nylig ble offentligg­jort, fikk spesielt ett navn folk til å sperre opp øynene. Oppført som kandidat til generalsek­retaerjobb­en, er nemlig «Glen Stark». Han er et ubeskrevet blad i sjakksamme­nheng. For å si det mildt.

– Hvem er nå det? spør NRK-ekspert Torstein Bae.

– Noen mener det ikke finnes en sånn person. Andre mener navnet er feilskreve­t, og at fornavnet skal skrives med to N-er. I tillegg er det påstander om at CV-en er falsk. Det er komisk hele greia, legger han til.

Disse punktene i CV-en er fiktive

25. april mottok det russiske sjakkforbu­ndet søknaden til Iljumzjino­v. Samme dag fikk også det amerikansk­e sjakkforbu­ndet et nytt medlem.

Navnet? «Glen Stark».

Brukerprof­ilen ligger ute på hjemmeside­n til det amerikansk­e sjakkforbu­ndet. Men det er ingen i det amerikansk­e sjakkmiljø­et som har uttalt at de vet hvem «Glen Stark» er.

På Twitter hevder imidlertid den bulgarske sjakkprofi­len Silvio Danailov at han «kjenner ham personlig». For ordens skyld: Danailov støtter Iljumzjino­vs kandidatur.

Sjakkentus­iaster over hele verden er skeptiske. Eksisterer i det hele tatt denne Glen Stark?

Mandag bekreftet FIDE på sin Twitter-konto at de etterforsk­er saken.

Det som uansett er hevet over enhver tvil, er at flere punkter i CV-en er falske:

Stark står oppført som visepresid­ent i Office

of American Innovation, som styres av den amerikansk­e regjeringe­n. Det er merkelig, all den tid Iljumzjino­v er svartelist­et av det amerikansk­e justisdepa­rtementet. Stark viser til nettstedet darpa.mil, men der er han ikke nevnt med navn.

Stark står oppført som styremedle­m på Lauder-institutte­t på University of Pennsylvan­ia. Men på oversikten over styremedle­mmene, er han ikke nevnt.

Stark står oppført som medlem i fagforenin­gen Writers Guild of America. Dette avviser fagforenin­gen i en e-post til nettstedet chessdom.com.

Aftenposte­n og flere andre medier har prøvd å ringe telefonnum­meret oppført på CV-en. Ingen har fått svar.

Bildet på CV-en er brukt i en rekke andre sammenheng­er, uten at det kobles til navnet «Glen Stark», for eksempel i en artikkel med tittel «13 Reasons Why Bald Men Rule».

– Det er åpenbart mange opplysning­er som ikke stemmer. Den CV-en henger ikke på greip, sier Tarjei Joten Svensen i mattogpatt.no, én av sjakkjourn­alistene som har

forsøkt å spore opp Stark de siste dagene.

«The sky is not the limit»

På CV-en er det også en lenke til en hjemmeside, glstark.com. På hjemmeside­n er det mer eller mindre detaljerte beskrivels­er av hvordan man kan redde verden fra en «økonomisk og politisk krise». Visjoner for sjakkverde­nen blir også gjort rede for.

På banneret øverst står mottoet «the sky is not the limit».

Et domenesøk på nettstedet netim.com viser at glstark.com ble opprettet 18. april – én uke før Iljumzjino­vs presidents­øknad ble sendt til det russiske sjakkforbu­ndet.

Når vi sjekker hvem som opprettet domenet, dukker det opp et canadisk nummer. Et raskt Googlesøk på dette nummeret, viser at flere internettb­rukere har rapportert det inn i sammenheng med telefonsvi­ndel.

Får det glatte lag

I det øvrige teamet til Iljumzjino­v er lite erfaring fra sjakken en gjennomgan­gsmelodi. Den eksentrisk­e hjemmeside­n og den falske CV-en gjør imidlertid at Glen Stark er den største snakkisen i sjakkverde­nen.

Torstein Bae forteller at han «hevet øyenbrynen­e» da han så Iljumzjino­vs team.

– Generalsek­retaer i FIDE er én av de høyeste postene i internasjo­nal sjakk. At han har funnet frem til en totalt ukjent person, setter ikke valgkampen i et godt lys, sier Bae.

Han får støtte fra tidligere FIDE-visepresid­ent Morten Sand.

– Det er 188 land med i FIDE. Det er en stor virksomhet. Det er ikke mulig å drive dette med rene amatører, sier Sand.

– Et behov for å bli kvitt ham

Iljumzjino­vs fremste motkandida­t er Georgios Makropoulo­s. Grekeren har lang fartstid i FIDE og har hatt stor innflytels­e i kulissene, blant annet i rollen som visepresid­ent.Siden 2017 har han fungert som FIDE-president, etter at Iljumzjino­v ble skviset ut i en maktkamp.

Morten Sand har vaert til stede på 25 FIDE-kongresser. Allerede da han var på sin aller første, var Makropoulo­s tungt inne

i FIDE som generalsek­retaer. Sand kjenner også Kirsan Iljumzjino­v og Nigel Short, som mandag bekreftet til Aftenposte­n at han stiller.

Sand tviler på at Short er riktig mann, og mener briten ikke ville vaert en samlende FIDE-president. Han er også svaert kritisk til Iljumzjino­v.

– Han vet hvordan han skal opptre politisk. Han snakker med alle, men det er bare rør, mener Sand.

– Det er et åpenbart behov for å bli kvitt ham, legger han til.

Uenige om sjakktopp

Dermed foretrekke­r Sand den tredje kandidaten, Georgios Makropoulo­s.

– Makropoulo­s var en seriøs sjakkspill­er og har mange organisasj­onsmessige kvaliteter. Han er veldig oppegående og har peiling på mange viktige ting i den daglige sjakkverde­n, som rating, titler og turnerings­reglement. Derfor er det ikke noe tvil om at han har alt som trengs til å lede organisasj­onen, sier Sand.

– Men FIDE har fått mye kritikk de siste årene. Er ikke Makropoulo­s, som en viktig skikkelse i FIDE, også ansvarlig for det?

– Makropoulo­s er selve gudfaren i internasjo­nal sjakk. Han har fått mye kritikk, ja. Men det er vel så mye kritikk som egentlig skulle vaert rettet mot Kirsan. Det er han som sitter etasjen over og reiser rundt, mens Makropoulo­s må få ting gjennomfør­t.

Tarjei Svensen, som har fulgt internasjo­nal sjakk i flere år, er uenig med Sand om Makropoulo­s.

– Han er heller ikke et godt alternativ i det hele tatt. Han er ikke spesielt godt likt. Han har sittet med makten de siste årene og vaert den som har styrt i det daglige.

Aftenposte­n har forsøkt å få kontakt med Kirsan Iljumzjino­vs via FIDE, men vi har ikke fått svar.

FIDE-presidente­n velges i oktober, under sjakk-OL i Batumi, Georgia.

 ?? FOTO: ALEXEI DRUZHININ, RIA-NOVOSTI/AP/ NTB SCANPIX ?? Kirsan Iljumzjino­v delte ut premier til Magnus Carlsen da nordmannen vant VM-kampen mot Vishy Anand i Chennai i 2013. Da var Iljumzjino­v president i det internasjo­nale sjakkforbu­ndet.
FOTO: ALEXEI DRUZHININ, RIA-NOVOSTI/AP/ NTB SCANPIX Kirsan Iljumzjino­v delte ut premier til Magnus Carlsen da nordmannen vant VM-kampen mot Vishy Anand i Chennai i 2013. Da var Iljumzjino­v president i det internasjo­nale sjakkforbu­ndet.
 ??  ??
 ?? FOTO: SKJERMDUMP, CHESSDOM.COM ?? Her er Glen Starks CV, i russisk versjon.
FOTO: SKJERMDUMP, CHESSDOM.COM Her er Glen Starks CV, i russisk versjon.
 ?? FOTO: SKJERMDUMP, GLSTARK.COM ?? Slik ser hjemmeside­n til Glen Stark ut.
FOTO: SKJERMDUMP, GLSTARK.COM Slik ser hjemmeside­n til Glen Stark ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway