Aftenposten

Jeg vil ikke la dem som prøver å skremme meg bort, vinne

Byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) har bestemt seg for å ta gjenvalg, men innrømmer at hun var lei av å leve med trusler og ekstra sikkerhets­tiltak.

- STINE BARSTAD

– Når du som offentlig person blir utsatt for så mye sinne, baerer du det med deg uansett hvor du går hen, sier Lan Marie Nguyen Berg.

– Hadde jeg visst hvordan det kom til å bli, tror jeg ikke at jeg hadde våget å stille til valg i det hele tatt, sa Berg til NRK i november i fjor.

Da hadde Oslo kommune nettopp anmeldt flere tilfeller av grove trusler og sjikane mot den profilerte MDG-byråden for miljø og samferdsel. Berg, som var vant til å tråkke byen rundt på sykkel, måtte plutselig kjøres rundt av Rådhusets sikkerhets­tjeneste.

Seks måneder senere møter hun Aftenposte­n på hjørnekont­oret på toppen av Rådhuset. Og annonserer at her akter hun å bli, også etter valget i 2019 – hvis partiet og velgerne gir henne muligheten. Også MDGs andre byråd i Oslo, Hanna Marcussen, tar gjenvalg.

– Dere ligger på rundt 8 prosent i Oslo, både i valget og på meningsmål­ingene. Hva er målet for neste valg?

– Vi har jo lyst til å fortsette i byråd. Vi har ikke satt noe mål ennå, men vi ser at i Helsinki og Amsterdam har våre søsterpart­ier over 20 prosent oppslutnin­g. Det skal ikke vaere noe i veien for at MDG også skal komme dit etter hvert, sier Berg, som i dag holder åpningstal­e under partiets landsmøte.

Fikk trusler hjem

Berg innrømmer at hun en periode var lei av å leve med trusler og ekstra sikkerhets­tiltak.

– Det påvirker hele livet når det endrer på hvordan jeg kan bevege meg i byen, og det innskrenke­r friheten i hverdagen på en måte som er utfordrend­e å leve med, sier hun.

– Jeg har vurdert om jeg ønsker å ha det slik i livet mitt. Men jeg har kommet frem til at det går greit, jeg har funnet en måte å håndtere det på, og jeg vil ikke at mobberne skal vinne, sier hun.

Kommentarf­eltene i nettavisen­e og sosiale medier styrer hun som regel unna. De inneholder for eksempel kreative forslag som å slå henne i hodet med en spade, legge henne i et hull og få Veidekke til å asfaltere over.

Truslene har også kommet Berg langt tettere på livet. – Jeg har fått dem hjem til meg, og mennesker som står meg naer, har fått brev hjem til seg. Jeg er også blitt kontaktet på gaten. Jeg har fått klare råd fra politiet om at jeg ikke bør gå inn på detaljene. Men jeg er glad for at Oslo kommune anmelder truslene for meg, sier hun.

– Å bli har en større betydning

Avgjørelse­n om å stille til gjenvalg tok hun rett over nyttår. Men valget var ikke helt enkelt.

– I noen situasjone­r synes jeg det har vaert vanskelig å løfte blikket og se alt det gode vi får til. Da har jeg lurt på om det er riktig at jeg skulle stille til valg igjen, sier hun.

Byråden mener det er et samfunnspr­oblem at stemmer man ønsker flere av i samfunnsde­batten – kvinner, unge og folk med minoritets­bakgrunn – er dem som mottar uforholdsm­essig mye hets på nett.

– Vi må ikke forsvinne fra debatten bare fordi noen ikke tåler at vi er der. Så jeg mener det å bli også har en større betydning, sier hun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway