Aftenposten

- Å kjøpe en utenlandsp­rodusert bunad blir som å kjøpe en fake Rolex.

– Utenlandsp­roduserte bunader blir som å kjøpe en fake Rolex og tro den er ekte, mener designer Siri Sveen Haaland (30).

- HILDE BJØRHOVDE

Bunadsyer og designer Siri Sveen Haaland er initiativt­ager til foreningen Bunadspoli­tiet. Målet er å endre norsk lov, slik at klaer – deriblant bunader – må merkes med opprinnels­esland.

– Folk tar for gitt at bunaden de kjøper er sydd i Norge, men den kan like gjerne vaere sydd i Estland, Thailand eller Kina. Det er ikke krav til merking av opprinnels­esland for klaer i Norge, sier Siri Sveen Haaland. Dette vil hun endre.

– Å kjøpe en utenlandsp­rodusert bunad blir som å kjøpe en veldig dyr kopi, som å kjøpe en fake Rolex i en Rolex-butikk og tro du får ekte vare, sier hun.

– Vi får inn flere og flere utenlandsp­roduserte bunader. Jeg har sett mange eksempler på at bunader har feil passform og farger og får slitasjehu­ll etter få år. Da har du heller tapt ekstremt mye penger fremfor å spare, mener Haaland.

Hun sier utenlandsp­rodusenten­e legger seg rett under prisen på en bunad sydd i Norge, noe som forleder folk til å tro at bunaden er norsklaget.

– Det er tull at norske bunader koster 100.000 og utenlandsk­e 25.000. En bunad til 35.000 kroner kjøper du kanskje til 33.000 fra Solhjell Bunader, som får bunadene sydd i Estland. Der er lønnsnivåe­t et helt annet enn her, sier Haaland.

– Underveis tar noen kjempefort­jeneste, for det tar like langt tid å lage en bunad i Norge som i et annet land. De som selger ekte norske bunader har liten fortjenest­e. Men jeg elsker å sy, det er derfor jeg gjør dette, sier hun.

Når du kjøper en bunad, investerer du litt i kulturarve­n også, mener Sveen, som er redd norsk bunadsprod­uksjon vil dø ut hvis utenlandsp­roduksjone­n fortsetter i samme takt som nå.

Ødelegger norsk tradisjon

– Nå produserer stadig flere husflidsfo­rretninger bunader i utlandet. Verst av alt, uten å informere kunden om det annet enn på hjemmeside­n, sier Haaland. I dag eier Heimen Husflid nesten 70 prosent av Solhjell Bunader.

– De skal vaere en bauta for norsk håndverk, men sparker seg selv i leggen. Uansett hvor flinke de er til å sy i Estland eller Thailand, presser de ned norske lønninger, slik at faerre og faerre er interesser­t i å sette seg inn i bunadsøm, sier Siri Sveen Haaland.

I systuen sin i Oslo opplever hun folks frustrasjo­n når de skjønner at bunaden er utenlandsp­rodusert.

Hun viser frem en herrebunad kjøpt hos en av de store bunadprodu­sentene.

– Eieren trodde den var norskprodu­sert og ble sjokkert da han skjønte at bunaden er produsert i utlandet, og at butikken ikke kunne hjelpe ham med å legge den ut, sier hun.

Solhjell: Vi er åpne

– Å merke produkter og klaer med opprinnels­esland er helt greit for oss. Men skal vi ha en slik lov i Norge, må det gjelde all bekledning, ikke bare bunader, sier daglig le-

der i Solhjell Bunader, Inger Siri Strand på telefon fra Estland, der bunadprodu­ksjonen foregår.

Hun sier at Solhjell er åpne om at de syr bunadene i Estland, men at de ikke kan ha kontroll på hva som blir sagt til kunder i den enkelte butikk i Norge.

Solhjell flyttet bunadprodu­ksjonen fra Molde til Estland i 2007, ifølge Strand fordi det var vanskelig å rekruttere nye syere. Siden 2006 har de hatt bunadprodu­ksjon i Estland, et land med rik folkedrakt­tradisjon.

– Vi bruker norske råvareleve­randører og lager de samme bunadene som vi gjorde i Norge før vi flyttet hit. Eneste forskjell er at vi nå monterer og broderer bunaden i Estland.

Strand stusser over priskalkyl­en Siri Sveen Haaland bruker når hun sammenlign­er pris.

– Tarifflønn i Norge med sosiale kostnader er ca. 244 kroner timen. Hvis Solhjell skulle produsere i Norge med vanlig tarifflønn, ville kun brodering av en Rogalandsb­unad koste 41.500 kroner. I tillegg kommer stoff, faste kostnader, montering, sølv og alle tilleggspr­odukter. Da naermer du deg straks 100 000 kroner for en bunad, og det er ganske dyrt, sier Strand, som synes alle som har lyst skal kunne ha anledning til å skaffe seg bunad til en overkommel­ig

pris.

– Spør hvor bunaden er sydd!

Norges Husflidsla­g, der 37 butikker som heter Husfliden er medlem, setter pris på initiative­t fra Siri Sveen Haaland.

– Hun er en ung person som står i det og er opptatt av at håndverket skal tas vare på. Da må det legges til rette for det. Vi har ønsket en egen stortingsm­elding om bunad, fordi det er en så spesiell del av norsk kulturarv, sier direktør Marit Jacobsen i Norges Husflidsla­g.

– Bunad er det mest baerekraft­ige plagget du kan skaffe deg. Den skal vare hele livet, og da må du investere. Vi oppfordrer folk til å spørre hvor bunaden er sydd. Jo mer folk er villige til å betale for bunaden, jo mindre blir produsert ute.

– I utgangspun­ktet vil alle butikkene våre ha mest mulig av produksjon­en i Norge. Vi ønsker en merkeordni­ng, og at det skal vaere tydelig hva som er produsert i Norge eller ikke, sier hun.

– Vi står i en utfordrend­e konkurrans­esituasjon med dem som utelukkend­e produserer i lavkostlan­d. Så lenge kunden ikke er bevisst og villig til å betale hva norsk håndverk koster, presses prisene ned, og det blir vanskelig å konkurrere, sier hun.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Siri Sveen Haaland samler bunadprodu­sentene under portalen Bunadspoli­tiet.no. Kriteriet for å bli med er at alt er sydd i Norge.
FOTO: ROLF ØHMAN Siri Sveen Haaland samler bunadprodu­sentene under portalen Bunadspoli­tiet.no. Kriteriet for å bli med er at alt er sydd i Norge.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOMAS HUIK POSTIMEES ?? Daglig leder Inger Siri Strand i Solhjell Bunader fotografer­t i produksjon­slokalene i Estland i 2012.
FOTO: TOMAS HUIK POSTIMEES Daglig leder Inger Siri Strand i Solhjell Bunader fotografer­t i produksjon­slokalene i Estland i 2012.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway