Aftenposten

Bli med på dugnad for å styrke åpenhetsku­lturen

- Elin Brandsaete­r rektor, Fagerborg skole

Kjaere lederkolle­ger! Bli med på dugnad for å styrke åpenhetsku­lturen! Sett av tid til debatt om ytringsfri­het! Drøft hvordan §9a brukes på deres skole! Still åpne spørsmål om egen virksomhet, og vis godt lederskap når du håndterer svarene du får.

Elever, laerere, ledere, etat og byråd er skjønt enige: Det skal vaere en åpenhetsku­ltur i Osloskolen.

Flere hevder at dette ikke er tilfelle. En debatt som var ment å handle om fritt skolevalg, har i mediene sporet av til å dreie seg om personer og konflikt mellom lovparagra­fer. Underveis er det skapt et bilde av at Oslo-skolen er preget av en fryktkultu­r snarere enn en åpenhetsku­ltur.

Jeg håper og tror at det er mange som ikke kjenner seg igjen i dette virkelighe­tsbildet. Vi har imidlertid et problem så lenge noen opplever at løftet om å ha en åpenhetsku­ltur er en intensjon som ikke etterleves.

Åpenhetsku­lturen må synliggjør­es

Tiden er inne for å synliggjør­e åpenheten, vaere gode rollemodel­ler og vise at den fungerer praksis.

Vi som ledere har et saerskilt ansvar for å bygge en åpenhetsku­ltur på vår skole. Vi skal skape trygge arenaer for diskusjon og legge til rette for medvirknin­g.

Vi trenger kritiske blikk på egen virksomhet for å bli bedre. Vi som ledere må tro på at laererne ønsker det beste for elevene og vice versa. Flerstemth­et bidrar ofte til klokere avgjørelse­r.

Snakk sammen!

Utfordring­er må defineres og drøftes slik at laerere og ledelse kan finne gode løsninger i fellesskap. Å løse problemer på lavt nivå i stedet for å feie dem under teppet, forebygger misnøye, systemfrus­trasjon og utrygghet på arbeidspla­ssen.

Jeg tror på noe så banalt som å snakke sammen. Ofte. Rektor er ansvarlig for å invitere til god og konstrukti­v dialog. God modellerin­g gir forutsigba­rhet. Det skal kjennes trygt å stille spørsmål. Det skal vaere greit å ha innvending­er.

Fine ord? Vi får det ikke alltid til, heller ikke på vår skole, men jobber for et godt uenighetsf­ellesskap med rom for ulikhet, men med felles mål. Det skal vaere stor takhøyde i en laerende organisasj­on.

Gjensidig tillit

Jeg oppfordrer flere laerere og ledere til å delta i den offentlige debatten. Det betyr ikke at mediene bør vaere den første arenaen dersom det oppstår problemer på egen skole. Ja til åpenhet om utfordring­er, men vi forvalter også enkeltskje­bner og sensitiv informasjo­n.

Jeg stoler på mine medarbeide­res dømmekraft, klokskap og yrkesetisk­e vurderinge­r i slike saker. Ledelse og laerere må ha tillit til hverandre og løse Opplaering­slovens oppdrag i fellesskap: «Elevane skal utvikle kunnskap, dugleik og holdningar for å kunne meistre liva sine og for å kunne delta i arbeid og fellesskap i samfunnet.»

Vi spiller på samme lag, og det må merkes!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway