Aftenposten

Putin trenger Vesten som fiende

-

DET HAR VAERT EN UKE for store markeringe­r i russisk politikk. Mandag ble president Vladimir Putin tatt i ed for sin fjerde periode som president. Han ankom presidenti­nnsettelse­n i en ny, russiskpro­dusert limousin det har kostet 2 milliarder kroner å utvikle. Onsdag ble Seiersdage­n feiret med 14.000 soldater i parademars­j gjennom Moskva. Russiske kampfly med to hypersonis­ke Khinzal-missiler, som ifølge Russland kan omgå NATOs rakettfors­var, fløy lavt over Kreml til jublende folkemasse­r.

Det er ikke mye som tyder på en ny linje i russisk politikk. Både innsettels­en og feiringen av Seiersdage­n oser av russisk patriotism­e, et nøkkelelem­ent i presidente­ns stabile popularite­t.

Da Levada-senteret spurte i en måling hvorfor russiske velgere valgte Putin, svarte nesten halvparten at han har gjenreist Russlands status som respektert stormakt.

RUSSLAND er ingen økonomisk stormakt. Økonomien fikk seg en kraftig knekk under fallet i oljeprisen og er i dag mindre enn Italias. Stormaktss­tatus handler imidlertid om mye mer enn økonomi for Putin. Presidente­n har i sine snart 20 år ved makten lykkes i å vekke til live flere hundre år gamle tanker om den saeregne russiske sjelen og Russlands spesielle rolle i verden. Godt hjulpet av historieom­skriving og den ortodokse kirke fremstille­s den russiske sjelen som lyset i en mørk og ond verden.

Motstykke til «det russiske lyset» er Vesten, som med sin dekadense og moralske forfall represente­rer fienden. Dette er politisk retorikk man kjenner fra den kalde krigen, men etter sikkerhets­konferanse­n i München i 2007 erklaerte også Putin Vesten som fiende nummer én. Siden den tid er den russiske utenrikspo­litikken blitt stadig mer aggressiv. Krigen i Georgia, annekterin­gen av Krim-halvøya, involverin­gen i krigen i Øst-Ukraina, cyberangre­p, informasjo­nskrigføri­ng, giftangrep, støtte til autoritaer­e og høyrenasjo­nalistiske partier i Europa er bare noen eksempler.

PUTIN TRENGER VESTEN som fiende. Innenriksp­olitisk står utfordring­ene i kø. Det legger heller ikke den russiske presidente­n skjul på. Både i årets tale til nasjonen og under innsettels­en snakket Putin om behovet for reformer. Men det er alltid noen andre enn ham selv som har ansvaret for disse reformene – og som får skylden om det går galt.

Situasjone­n i dag er kalt en ny kald krig, en kald fred og en periode med ufred. Uansett hva man kaller det, er situasjone­n farlig og truende. Den siste ukens hendelser i Russland forsterker det bildet.

President Vladimir Putin trenger vesten som fiende. Innenriksp­olitisk står utfordring­ene i kø.

 ??  ?? En russisk atomrakett kjører gjennom hovedgaten Novij Arbat i Moskva 6. mai 2018. Øvelse til militaerpa­raden 8. mai. Moskva, Russland.
En russisk atomrakett kjører gjennom hovedgaten Novij Arbat i Moskva 6. mai 2018. Øvelse til militaerpa­raden 8. mai. Moskva, Russland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway