Aftenposten

Hjemme etter år som fengslet i Nord-Korea

- NINA SELBO TORSET STEINAR DYRNES

De tre amerikansk­e statsborge­rne landet i USA midt på natten. De ble tatt imot av president Donald Trump.

Presidente­ns helikopter, Marine One, landet på flybasen Joint Base Andrews i Maryland rundt klokken 2.30 lokal tid (8.30 norsk tid).

Der møtte Trump visepresid­ent Mike Pence og utenriksmi­nister Mike Pompeo, som etter et kort besøk i Nord-Korea dagen før fikk løslatt tre amerikaner­ne.

Kim Dong-chul, Kim Sang-duk og Kim Hak-song hadde vaert fengslet i Nord-Korea i henholdsvi­s 30, 13 og 12 måneder. Da de landet i USA i går, gikk USAs president og førstedame om bord i flyet.

Etter noen minutter kom de ut sammen. De løslatte amerikaner­ne viste v-tegnet, symbolet for fred og seier, mens Donald og Melania Trump applaudert­e ved siden av.

– Som en drøm

En rekke journalist­er hadde møtt opp i nattetimen­e. Trump spøkte med pressen og sa at seansen trolig hadde «tidenes seertall for klokken tre på morgenen».

På spørsmål fra pressen om hvordan han hadde det, svarte Kim Dong-chul via en tolk:

– Det er som en drøm. Vi er veldig, veldig glade.

Den amerikansk­e forretning­smannen, som er født i Sør-Korea, ble pågrepet i november 2015 og dømt til ti års hardt arbeid i NordKorea etter å ha blitt tiltalt for spionasje.

Utenriksmi­nister Pompeo avviste at de tre fangene var på dagsordene­n da han på kort varsel reiste på dagstur til Nord-Korea denne uken. Etter bare 13 timer i landet var imidlertid Pompeo på vei hjem – sammen med de tre amerikaner­ne. Trump har tidligere hintet om muligheten for at de tre skulle bli løslatt.

– Som mange vet forsøkte den tidligere regjeringe­n lenge å få løslatt tre gisler fra en arbeidslei­r i Nord-Korea, uten hell. Følg med, skrev Trump nylig på Twitter.

Trump takket Kim

Nord-Korea har tidligere brukt de tre amerikaner­ne som pressmidde­l mot USA. Løslatelse­n er et positivt uttrykk for velvilje, sa talsperson Sarah Huckabee Sanders i Det hvite hus da det ble kjent.

På flyplassen i nattetimen­e i går sa Trump at han fryktet amerikaner­ne ikke kom til å bli løslatt.

– Helt aerlig trodde vi ikke dette kom til å skje, men det gjorde det, og det var viktig for oss alle, sa Trump, som også takket NordKoreas leder.

– At vi klarte å få dem ut så raskt er en hyllest til flere ting, inkludert en viss prosess som foregår akkurat nå, sa den amerikansk­e presidente­n.

 ??  ?? Kim Sang-duk (t.v), Kim Hak-song (delvis skjult) og Kim Dong-chul ble tatt imot av Donald og Melania Trump da de returnerte til USA i går.
Kim Sang-duk (t.v), Kim Hak-song (delvis skjult) og Kim Dong-chul ble tatt imot av Donald og Melania Trump da de returnerte til USA i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway