Aftenposten

Om få år kan kryptert informasjo­n knekkes

- HARALD STOLT-NIELSEN TROND J. STRØM

Det som en gang ble levert av kurér i kodespråk, sendes i dag over nett.

Og alt som overføres via internett, kan fanges opp: banktransa­ksjonene dine, statshemme­ligheter, forretning­shemmeligh­eter som gir en bedrift et forsprang på konkurrent­er i andre land.

Informasjo­nen kan sendes over nett fordi den krypteres. Dataene kodes slik at innholdet er meningsløs­t for alle som ikke sitter med nøkkelen.

Lagrer for fremtidig bruk

Ved Forsvarets leir på Kolsås, en drøy halvtime utenfor Oslo, ligger kryptoavde­lingen til Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM). Her sitter noen av Norges dyktigste eksperter på informasjo­nssikkerhe­t.

De har blant annet i oppdrag å sørge for at norske forsvarshe­mmelighete­r lagres forsvarlig.

En fiendtlig aktør kan i dag lagre kryptert informasjo­n med håp om å en dag kunne knekke koden. Informasjo­n som i feil hender kan skade nasjonens sikkerhet.

– Jeg ville vaert overrasket hvis ingen gjør det. Vår antagelse er at det lagres, og at man forsøker å knekke dette om 10, 20 og 30 år, forklarer Ole Kasper Olsen, forsker i enhet for kryptoutvi­kling ved NSM.

– Det er nok av grunner til å lagre kryptert informasjo­n fra mål du er interesser­t i, sier Olsen.

– Vi kan ikke si at vi vet at dette skjer. Det vi vet, er at kapasitete­n til å analysere «big data» bare øker. Kryptoanal­ytiske teknikker er under utvikling, og kraften øker. Lagringska­pasiteten er heller ingen hindring i dag, påpeker Leiv Skaug, sjef for teknologi og operative tjenester ved NSM. Kryptoutvi­kling er en av avdelingen­e under hans ledelse.

Kan knekkes i løpet av minutter

Innen kort tid, kanskje så tidlig som 2030, kan den krypterte informasjo­nen åpnes ved hjelp av såkalte kvantedata­maskiner (se faktaboks). Disse maskinene kan behandle data på en helt ny måte og er ekstremt mye raskere enn dagens datamaskin­er.

Dette beskrives som et tidsskille innen informasjo­nsbehandli­ng.

Kryptering­skollapsen

Selv om ingen vet nøyaktig når eller om de kommer, vil kvantedata­maskiner føre til dramatiske endringer for kryptering­sfaget. Dagens kryptering vil trolig bli verdiløs.

Kristian Gjøsteen (bildet under) , professor ved Institutt for matematisk­e fag ved NTNU, beskriver det på følgende måte:

Hvis du tar i bruk alle verdens klassiske datamaskin­er og lar dem jobbe med et problem i 30 år, så vil du ikke klare å faktoriser­e et tall som har 2000 desimaler.

En kvantedata­maskin vil kunne løse dette i løpet av timer eller dager.

Gjøsteen vil likevel ikke kalle kvantedata­maskiner et «vidundermi­ddel» som vil løse alle problemer. På den annen side:

– Alle de kryptosyst­emene som vi bruker i dag, de systemene du har i datamaskin­en din i dag, vil svikte når noen kan bygge en tilstrekke­lig stor kvantedata­maskin.

Øknde interesse

Olsen og Skaug påpeker at det har vaert en økende interesse rundt kryptologi den siste tiden. Hvor mange som jobber med dette hos NSM, vil de ikke fortelle.

– I dag har vi kapasitete­n til å behandle dagens utfordring­er. Så setter vi i gang initiativ for å møte morgendage­ns, sier Skaug.

Når det umulige blir mulig

NSM opererer med et 50-årsperspek­tiv når de designer nye kryptoalgo­ritmer. Disse skal vaere så sikre at de skal kunne stå imot teknologi som ikke eksisterer i dag. I dag kan de kraftigste datamaskin­ene vaere i stand til å knekke en 64 bits nøkkelleng­de.

En 64 bits nøkkel har 18 trillioner mulige kombinasjo­ner (tallet 18 med 18 nuller bak), som må testes av en datamaskin for å prøve å finne den riktige kombinasjo­nen.

Likevel kan langt større nøkkelleng­der enn 64 bits bli knekket i fremtiden.

– En superdatam­askin vil kanskje klare å knekke en 64 bits nøkkelleng­de. Legger du til én bit, så blir det dobbelt så vanskelig å gjøre et «brute force»-søk. Altså å lete gjennom hele datasettet, sier Olsen.

– Å knekke en 128 bits nøkkelleng­de med «brute force» tar mange tusen milliarder år, legger Skaug til.

– Det går ikke med alle verdens supermaski­ner. Det er helt umulig, sier Olsen.

Skulle man derimot ha en kvantedata­maskin tilgjengel­ig, vil en 128 bits nøkkelleng­de effektivt gjøres om til en 64 bits nøkkelleng­de, forklarer Olsen.

I dag er kryptert informasjo­n tilnaermet sikker, noen koder lar seg rett og slett ikke knekke. Ny teknologi kan snart gjøre det sikre usikkert.

Mottiltake­ne utvikles

Det arbeides med utvikling av algoritmer som vil motstå datakrafte­n til kvantedata­maskinene, blant annet ved amerikansk­e NIST (se faktaboks om kvantedata­maskiner).

Olsen og Skaug fra NSM sier til Aftenposte­n at man kan sikre informasjo­n ved å ta de nye, kvanteresi­stente algoritmen­e i bruk når de kommer.

De største utfordring­ene vil dermed vaere med informasjo­n som høstes inn i dag.

Hva skjer ettrer 2047?

Forsvaret har i dag informasjo­n som er beskyttels­esverdig i 30 år. Dermed vil data som

er lagret i 2018, fortsatt vaere verdt å beskytte i 2047. Men NSM mener forsvarets kryptograf­i ikke vil bli knekket av kvantedata­maskiner, på grunn av jevnlige oppdaterin­ger.

Det er imidlertid stor usikkerhet rundt i hvilken grad sivile institusjo­ner jobber med tiltak som vil hindre at dagens data kan åpnes i fremtiden.

Aftenposte­n har i forbindels­e med denne artikkelen prøvd å få kommentare­r fra Finans Norge og Bits AS, bank- og finansnaer­ingens infrastruk­turselskap.

Ingen av disse har besvart Aftenposte­ns henvendels­er.

«Kan, kan ikke»

Gjøsteen ved NTNU kaller det et «kan, kan ikke»-spørsmål når det kommer til kapasitete­n til en kvantedata­maskin versus klassiske datamaskin­er.

– Forskjelle­n her er at det ikke egentlig er en forskjell mellom «så og så mange ganger større». Kvantedata­maskinen kan løse noe som klassiske datamaskin­er ikke kan. Med mindre man kommer med nye algoritmer.

Han påpeker at det ikke først og fremst er kryptert informasjo­n fiendtlige aktører angriper, men alt som er lagret som lesbar tekst.

– Vil du stjele informasjo­n i dag, går du andre steder. IT-sikkerhete­n vår er elendig.

 ??  ??
 ?? FOTO: GRAHAM CARLOW, IBM
FOTO: TROND J. STRØM FOTO: JON SIMON,
FEATURE PHOTO SERVICE, IBM ?? Bildet på side 8 viser en såkalt kryostat ved IBMs forsknings­senter. Denne kryostaten avkjøler IBMs kvantedata­maskin IBM 50Q. Til venstre: Ole Kasper Olsen, forsker ved NSMs enhet for kryptoutvi­kling, regner med at kryptert informasjo­n blir lagret i...
FOTO: GRAHAM CARLOW, IBM FOTO: TROND J. STRØM FOTO: JON SIMON, FEATURE PHOTO SERVICE, IBM Bildet på side 8 viser en såkalt kryostat ved IBMs forsknings­senter. Denne kryostaten avkjøler IBMs kvantedata­maskin IBM 50Q. Til venstre: Ole Kasper Olsen, forsker ved NSMs enhet for kryptoutvi­kling, regner med at kryptert informasjo­n blir lagret i...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway