Aftenposten

HVA ER KVANTEDATA­MASKINER?

-

Kvantedata­maskiner er så kraftfulle fordi de kan behandle kvanteinfo­rmasjon. Den utfører logiske operasjone­r basert på kvantemeka­niske prosesser.

Kvantemeka­niske fenomener blir tatt i bruk, som superposis­jon og kvantesamm­enfiltring, for å utføre beregninge­r.

En qubit er en kvantebit - den minste enheten i en kvantedata­maskin. Den klassiske, binaere informasjo­nsenheten er en bit, som enten er 0 eller 1.

En bit kan bare vaere 0 eller 1, men aldri begge til samme tid. Dette er den grunnlegge­nde informasjo­nsenheten i alle klassiske datamaskin­er. I en kvantedata­maskin byttes bit ut med qubit, som kan vaere 0 og 1 til samme tid.

Noen typer beregninge­r, for eksempel søking, kan derfor utføres langt raskere enn på en vanlig datamaskin.

Det kreves ekstreme temperatur­er for at en kvantedata­maskin skal kunne fungere. Temperatur­en må vaere ned mot «det absolutte nullpunkt» (som tilsvarer −273,15 ºC eller 0 K).

Noen tunge algoritmer kan løses av kvantedata­maskiner. Algoritmer som er for tunge for en klassisk datamaskin. Dette kan vaere faktoriser­ing av tall og simulering av kvantemeka­niske systemer.

Det kreves kvanteresi­stente kryptoalgo­ritmer for å stå imot kvantedata­maskiner. Det amerikansk­e standardis­eringsorga­net, NIST (National Institute of Standards and Technology), er i gang med å etablere kvanteresi­stente kryptoalgo­ritmer.

Kilder: Store norske leksikon

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway