Aftenposten

Kina kan bli vinneren etter USAs skroting av Iran-avtalen

- KRISTOFFER RØNNEBERG

Vestlige selskaper går glipp av milliardin­ntekter etter at Donald Trump trakk USA ut av atomavtale­n med Iran. Kina og Russland står klare til å fylle tomrommet.

Israel, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Listen over land som støtter Donald Trumps beslutning om å trekke USA fra atomavtale­n med Iran, er kort.

Nå møter presidente­n massiv motstand fra EU-landene og andre vestlige allierte på grunn av Iran-beslutning­en.

Så sent som i forrige uke skrev Norges ambassadør i Teheran, Lars Nordrum, en optimistis­k Twitter-melding om hvordan norske selskap knyttet til olje- og gassindust­rien viser interesse for å investere i Iran.

Det vil bli en utfordring å oppretthol­de denne interessen nå som USA innfører nye sanksjoner. Trump-administra­sjonen har nemlig truet med å utestenge selskaper som driver oljehandel med Iran fra det amerikansk­e banksystem­et.

Dette kan gjøre det veldig vanskelig for selskaper å fortsette å gjøre forretning­er med Iran, skriver Grant Smith i Bloomberg, som påpeker at Irans oljeekspor­t sank med 50 % etter at davaerende president Obama innførte nye sanksjoner mot landet i 2012.

Flere norske selskaper ønsker å selge teknologip­rodukter til Iran. Men det har vaert vanskelig å få signert gode avtaler på grunn av Irans manglende betalingse­vne samt usikkerhet­en rundt mulige nye sanksjoner fra USA, sier en norsk kilde med svaert god kjennskap til situasjone­n til Aftenposte­n.

Iran: Avtalen dør uten USA

Selskaper utenfor oljeindust­rien går allerede umiddelbar­t glipp av milliardin­ntekter. Den amerikansk­e flyproduse­nten Boeing, for eksempel, vil nå bli nødt til å avlyse Irans bestilling på 117 nye fly – en avtale som antas å ha en verdi på 17,6 milliarder dollar (140 milliarder kroner).

Heller ikke franske Airbus vil kunne selge fly til Iran etter at sanksjonen­e blir gjeninnfør­t, ifølge USAs finansmini­ster, Steven Mnuchin.

Frankrike, Storbritan­nia og Tyskland kunngjorde tirsdag kveld at de vil forhandle med Iran om å fortsette en variant av atomavtale­n. Men det vil bli vanskelig å få til, påpekte Irans viseutenri­ksminister, Abbas Araqchi, da Aftenposte­n intervjuet ham nylig.

– En atomavtale kan ikke overleve uten USA. Amerikaner­nes bøllete oppførsel overfor selskaper og banker som ønsker å gjøre forretning­er med Iran skaper forvirring og usikkerhet, sa han.

Trump gjenga Kennedy

John F. Kennedy skal ha sagt at det kinesiske uttrykket «krise» består av to tegn. Det ene er tegnet for fare, det andre er tegnet for mulighet. Donald Trump gjenga dette sitatet i en tweet i 2013.

Selv om dette ikke er en presis oversettel­se av uttrykket, er det likevel mye som tyder på at krisen etter Iran-avtalens kollaps byr på muligheter for kinesiske selskaper.

Kina var blant partene som deltok i Iran-avtalen, og landet er de siste årene blitt Irans fremste handelspar­tner. Selv om kinesiske myndighete­r har beklaget USAs beslutning om å trekke seg fra Iran-avtalen, vil Trumps beslutning trolig vaere til Beijings fordel.

– Kina er det landet som kan fylle vakuumet etter USA i Iran, sier seniorfors­ker Alex Vatanka ved Middle East Institute til nettsiden Business Insider.

Kinesiske selskaper er i mindre grad enn de europeiske utsatt for indirekte konsekvens­er av amerikansk­e sanksjoner, og landet har allerede inngått avtaler verdt flere hundre milliarder dollar med Iran.

Blant annet har Kina investert i det store Pars-gassfeltet i det sørlige Iran sammen med franske Total – samt i en avtale om å overta Totals andel dersom amerikansk­e sanksjoner fører til at franskmenn­ene må trekke seg.

– Kina er potensielt det landet som i størst grad vil tjene på at det innføres nye sanksjoner mot Iran, sier Matt Smith, forsknings­direktør ved analysebyr­ået ClipperDat­a til CNN.

Tettere bånd til Russland

Også Russland har trappet opp samarbeide­t med Iran de siste årene. Nylig solgte landet passasjerf­ly til en verdi av to milliarder dollar til iranerne, og russerne drar nytte av hverandre i det politiske spillet i Midtøsten, blant annet i Syria.

– Alle disse kinesiske og russiske avtalene med Iran betyr sannsynlig­vis at det er ingenting president Trump kan gjøre for å tvinge Irans økonomi i knestående og å tvinge Iran til å vike unna i utviklinge­n av atomkraft og raketter – eller i sin støtte til Assad og terrorgrup­per, sier den tidligere FNutsendin­gen til Nord-Korea, Tony Shkurtaj, i et innlegg på Fox News.

USAs tilbaketog i Iran vil trolig også styrke Kina og Russlands allerede økende politiske makt i landet – og dermed også i regionen.

 ?? FOTO: EBRAHIM NOROOZI, AP/NTB SCANPIX ?? Irans president, Hassan Rouhani, tok varmt imot Kinas president, Xi Jinping, i Teheran i januar
2016. De to landene har signert handelsavt­aler verdt flere hundre milliarder dollar de siste årene.
FOTO: EBRAHIM NOROOZI, AP/NTB SCANPIX Irans president, Hassan Rouhani, tok varmt imot Kinas president, Xi Jinping, i Teheran i januar 2016. De to landene har signert handelsavt­aler verdt flere hundre milliarder dollar de siste årene.
 ?? FOTO: VAHID SALEMI / AP / NTB SCANPIX ?? Iranske arbeidere ved Pars-gassfeltet, der Kina har investert store pengesumme­r.
FOTO: VAHID SALEMI / AP / NTB SCANPIX Iranske arbeidere ved Pars-gassfeltet, der Kina har investert store pengesumme­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway