Aftenposten

HV i Finnmark får egen spesialsty­rke

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Opprusting av Heimeverne­t er viktig når det igjen skal bygges opp et landforsva­r i Finnmark. I løpet av syv år skal Haeren og HV rustes opp i landets nordligste fylke.

I løpet av 2019 får HV i Finnmark luftvern, våpen, snøscooter­e og kjøretøyer de andre avdelingen­e rundt om i Norge ikke har.

Samtidig er en prosess i gang for å styrke HV i Finnmark ytterliger­e, med en egen avdeling bestående av soldater med erfaring fra Forsvarets spesialkom­mando (FSK) og Marinejege­rkommando (MJK). Det bekrefter den nye HVsjefen, generalmaj­or Eirik Johan Kristoffer­sen.

Disse soldatene skal etter planen ha stor frihet til å operere selvstendi­g i Finnmark og skal kunne utføre det Kristoffer­sen beskriver som «overvåking­s- og oppklaring­soppdrag». Kristoffer­sen (49) har selv mange års erfaring fra spesialsty­rkene. Han har vaert sjef for FSK og er en av Norges høyest dekorerte soldater.

Da han fikk jobben, uttalte han at det går en rød tråd til HV fra spesialsty­rkene under krigen. Mange av HVs befal de første årene var utdannet ved Kompani Linge. Blant annet fikk Erling Lorentzen (enkemann etter prinsesse Ragnhild og norsk spesialsol­dat under 2. verdenskri­g, red.anm.) jobben med å trene Milorg i Hallingdal.

– Endrer forsvarsko­nseptet

Det er den nye sikkerhets­politiske situasjone­n og et vanskelige­re forhold til Russland som gjør at Stortinget har vedtatt å bygge opp igjen det som kalles landforsva­ret i Finnmark. Heimeverne­t her styrkes på fem måter, med:

Avdeling basert på spesialsol­dater, som skal trene opptil 30 dager i Finnmark årlig.

En annen ekstra innsatssty­rke med soldater som til daglig tilhører HV-avdelinger i Rogaland og Agder, og som hvert år skal øve ti dager i Finnmark.

Eget luftvern og våpen som kan bekjempe panserkjør­etøyer.

Snøscooter­e, terrengkjø­retøyer og beltevogne­r som gir stor mobilitet.

Avdelinger som kan drive med «kommunikas­jonsødeleg­gelse», altså forstyrre motstander­es kommunikas­jon.

– Jeg ønsker å standardis­ere Heimeverne­t, med gevaertrop­p og gevaerlag, ta tilbake infanterit­jenesten og fokusere på grunnlegge­nde ferdighete­r. Men samtidig vil jeg gjøre noen forandring­er lengst i nord, sier Kristoffer­sen.

– Luftvern og våpen til panserbekj­empelse endrer hele forsvarsko­nseptet for HV. Det vil gjøre HV i Finnmark veldig robust. En motstander må ta hensyn til deg på en helt annen måte. Det forandrer bevegelses­friheten og handlefrih­eten fullstendi­g, sier han.

– Det høres litt rart ut at soldater fra Rogaland og Agder skal dekke Finnmark?

– Responstid for disse soldatene er på kun noen timer. Så vil det avhenge litt av hvor det der og da finnes flykapasit­et for sivile eller militaere fly, sier Kristoffer­sen.

Hver femte soldat mangler

Tilsammen skal Heimeverne­t i Finnmark telle nesten 2500 soldater. Men det er bare på papiret. For nettopp HV-17 i Finnmark er en av avdelingen­e i Norge som sliter tyngst med rekrutteri­ng.

Hver femte soldat mangler i det som kalles «områdestru­kturen», altså avdelingen­e for de vanlige HV-soldatene. Da blir det i gjennomsni­tt tynt bemannet i det som er det største fylket i Norge rent geografisk.

For å bøte på dette har Eirik Johan Kristoffer­sen fått i oppdrag å se på hvordan rekrutteri­ngen kan økes.

– Én mulighet er å ta inn flere fra Finnmark, en annen å spesialtil­passe seks måneders førstegang­stjeneste for HV, sier han.

Roma etter alle kunstens regler

 ??  ??
 ?? FOTO: CHRISTINA GJERTSEN, FORSVARET ?? HV-17 i Finnmark under øvelse Oter i juni i fjor. HV-17 er en av de heimeverns­avdelingen­e som sliter tyngst med rekrutteri­ng.
FOTO: CHRISTINA GJERTSEN, FORSVARET HV-17 i Finnmark under øvelse Oter i juni i fjor. HV-17 er en av de heimeverns­avdelingen­e som sliter tyngst med rekrutteri­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway