Aftenposten

Oppfordrin­g til tips provoserer

- CAMILLA FLAATTEN

Den siste tiden har tipsekultu­ren endret seg noe.

En kunde på Stortorvet­s Gjaestgive­ri midt i Oslo ble overrasket da han fikk regning med påskriften «tips is not included» (tips ikke inkludert) nederst.

– På meg virker det som et sleipt triks for å lure saerlig utlendinge­r til å tipse ekstra, sier Olle Trondsen.

Snart er høysesonge­n i gang, og han synes det er oppfordrin­g til tipsing i et land hvor en strengt tatt ikke trenger å legge på ekstra for servering og mat.

Stortorvet­s Gjaestgive­ri sier på sin side at teksten på regningen er der for å hjelpe turistene på vei.

– Dette er en tekst som er ganske vanlig å benytte blant restaurant­er i Oslo. Bakgrunnen for det er ganske enkelt at det er veldig mange utenlandsk­e turister som stiller spørsmål vedrørende tips, og man har derfor valgt å inkludere denne teksten, sier Therese Telle ved Stortorvet­s Gjaestgive­ri.

– Vi mener denne teksten er helt grei, men registrere­r at andre har begynt å føre opp foreslåtte tipsbeløp på regningen. Dette kommer vi på Gjaestgive­riet ikke til å gjøre, legger hun til.

– Ingen krav til tipsing

Førsteaman­uensis i restaurant­ledelse og måltidsfor­skning, Kai Victor Hansen ved Universite­tet i Stavanger, sier en bare skal gi driks hvis en er svaert fornøyd.

– Da holder det med fem til ti prosent i tips. Men hvis det bare er normal servering av mat og drikke, så er det ikke grunnlag for å drikse, sier Hansen.

Han har skrevet doktorgrad om måltidskun­nskap og forsket på restaurant­opplevelse­ne våre. Tipsing var en del av det Hansen så på.

– Nordmenn gir generelt mye i driks, men det er ingen krav til det. En skal gå ut ifra at servitøren­e har tarifflønn, og da er service inkludert. Servere mat, håndtere gjester og ta betalt – det er inkludert i prisen, sier han.

De siste årene har Norge sett mye til USA hva gjelder tipsing. Men der er systemet fortsatt slik at servitøren­e lever av driksen. Slik er det ikke i Norge.

Hansen mener den type tipsoppfor­dring på kvittering­en er utidig.

– Å oppfordre til å betale tips i tillegg er spesielt. Det kan slå tilbake på dem, sier han.

– Undergrave­r lønnsvilkå­r

– Det er sjelden en ser denne typen oppfordrin­ger ved serverings­steder, sier Kristian Mork i Fellesforb­undet.

– Tipsing er med på å undergrave skikkelige lønnsvilkå­r for våre medlemmer. Nå er ikke tips inkludert. Det er frivillig, og det må det også vaere ut ifra opplevelse­n til gjesten. Vi mener at man ikke skal gi tips, og heller at arbeidsgiv­erne må øke lønningene, sier Mork.

Han gleder seg over at allmenngjø­ringen kom på plass i år, det vil si en nasjonal minstelønn på minst 157 kroner timen.

– For en del i bransjen vår har det gjort at folk har fått et lønnshopp på 50–60 kroner timen. Det er betydelig. Vi mener det er langt bedre å øke lønningene enn å satse på driks, slik at de får sykepenger­ettigheter og pensjonspo­eng, sier Mork.

 ??  ?? Danmark: ingen
England: 10 %
Frankrike: 5%
Hellas: 5- 10 %
Italia: ingen ev. runde opp Japan: ingen
Canada: 10 %
Kina: 3%
Mexico: 10–15 %
Polen: 10 %
Portugal, 10–15 %
Sveits: runde opp
Spania: 7–10 %
Sverige: 10 %
Thailand: 10 %
Tyrkia:...
Danmark: ingen England: 10 % Frankrike: 5% Hellas: 5- 10 % Italia: ingen ev. runde opp Japan: ingen Canada: 10 % Kina: 3% Mexico: 10–15 % Polen: 10 % Portugal, 10–15 % Sveits: runde opp Spania: 7–10 % Sverige: 10 % Thailand: 10 % Tyrkia:...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway