Aftenposten

Tallknuser­ne: Brann tar gull Tippeselsk­apene: RBK tar gull

- ROAR LYNGØY

Rosenborg var storfavori­tter før årets sesong. Slik er det ikke nødvendigv­is lenger.

Brann er i skyene etter sin fenomenale serieinnle­dning. Laget har syv seire og én uavgjort så langt.

22 poeng av 24 mulige lukter det gull av, og Brann har en luke på syv poeng ned til Rosenborg. Aldri tidligere har et norsk eliteserie­lag startet sesongen bedre enn Brann, og nå synges det for alvor om at «Gullet skal hem».

Sist Brann vant seriegull var i 2007. Hva tror så de som er eksperter på tall og analyse?

– Brann vinner

Norsk Regnesentr­al gir normalt ut sannsynlig­hetsberegn­inger, men opplyser at de ikke har rukket å pusse opp sin modell. Enn så lenge henviser de til FiveThirty­Eight, som de mener gir gode prognoser.

Tallknuser­ne gir lagene denne prosentsja­nsen for seriegull når åtte av 30 serierunde­r er unnagjort:

Brann 48 prosent

Rosenborg 40 prosent Molde 5 prosent

Strømsgods­et 1 prosent Haugesund 1 prosent

De andre lagene gis mindre enn 1 prosent sjanse statistisk sett. Anders Løland i Norsk Regnesentr­al synes at 48 prosent gullsjanse til Brann «ikke virker helt urimelig med den ledelsen Brann har pr. i dag».

– Jeg tror at Brann skal vaere favoritt, men at sannsynlig­heten for gull burde vaert noe lavere så tidlig i sesongen, sier Løland.

– Rosenborg vinner

Tippeselsk­apene er mer lunkne til Brann-gull. De tror fortsatt at forhåndsfa­voritt Rosenborg vinner årets eliteserie.

Norsk Tipping gir følgende gullodds:

Rosenborg 1,90

Brann 2,70

Molde 12,00

Strømsgods­et 25,00

Sarpsborg 25,00

Samme konklusjon har også de utenlandsk­e spillselsk­apene vi har sjekket: Rosenborg-gull er det mest sannsynlig­e, til tross for at Brann altså leder med syv poeng.

I morgen kan Brann sikre seg ti poengs luke til Rosenborg dersom rødtrøyene slår Start i Kristiansa­nd. Rosenborg har bortekamp mot Stabaek søndag.

Håper på Brann-gull

Hva så med ekspertene? TV 2s Jesper Mathisen sa etter helgens runde at Brann kan stikke av med det edleste metallet:

– Brann ser for øyeblikket ut som en seriemeste­r, for de har rett og slett vaert enormt gode denne sesongen, sa Mathisen til egen kanal.

– De har hele tiden hatt et veldig solid defensiv fundament, men nå har de også (Steffen Lie) Skålevik som kan levere målene de har savnet fra spissen sin, sier TV 2-profilen.

Eurosports Kjetil Rekdal mener det er fare på ferde for Rosenborg:

– Jeg håper at Brann vinner og at de kommer seg opp på et stabilt høyt nivå der de kan utfordre Rosenborg. Det vil også vaere et godt signal til de andre lagene om at det er mulig, og jeg tror det er bra for RBK om de får skikkelig konkurrans­e, sier Rekdal.

Mens RBK skal ut i europacups­pill, kan Brann fokusere på hjemlig serie og cup.

– Det er fordel Brann. Men Brann må først og fremst konsentrer­e seg om seg selv og angripe også på bortebane som de har hatt stor suksess med. Det spennende blir jo når Brann taper en kamp og hvordan de rister det av seg, sier Rekdal.

PS: 27. mai er det duket for storkampen Rosenborg – Brann på Lerkendal.

 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL / NTB SCANPIX ?? Rosenborg og trener Kåre Ingebrigts­en hadde det største gliset da RBK banket Brann 3–0 i Bergen i fjor. Her sammen med Branns Daniel Braaten (fra venstre), Vito Wormgoor og trener Lars Arne Nilsen.
FOTO: MARIT HOMMEDAL / NTB SCANPIX Rosenborg og trener Kåre Ingebrigts­en hadde det største gliset da RBK banket Brann 3–0 i Bergen i fjor. Her sammen med Branns Daniel Braaten (fra venstre), Vito Wormgoor og trener Lars Arne Nilsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway