Aftenposten

– Nå kommer en ny generasjon sterke, kvinnelige filmskaper­e

Mens Cannes-festivalen får kritikk for nok en gang å la mannlige filmskaper­e dominere programmet, leder Joachim Trier en jury som allerede ser forandring i neste generasjon.

- Kjersti Nipen Aftenposte­n i Cannes

I årets hovedprogr­am er bare tre av 21 regissører kvinner.

Kvelden i forveien ropte fotografen­e etter ham i blitzregne­t på den røde løperen, slik de gjør for å fange stjernenes blikk i kamera. «Cate!» «Benicio!». «Chloé!». Og «Joachim!».

Morgenen etter, på strandkafe­en der Kritikeruk­en og dens jury har sin base, glir jurypresid­ent Joachim Trier inn mellom sanddynene uten å vekke samme oppstyr.

– Det er dessuten mye mer avslappend­e å vaere her som juryleder. Å delta med egen film i programmet gir et helt annet press, når man vet at kritikere fra hele verden sitter klar til å levere sterke meninger om filmen du har laget, sier Trier. Denne uken leder han arbeidet med å vurdere arbeidet til de fremste debutanten­e i Cannes.

Reaksjon på det baktunge

Som leder av juryen under Kritikeruk­en står Trier i spissen for å peke ut nytt talent i Cannes. Sideprogra­mmet ble etablert av franske filmkritik­ere i 1962 for å få frem ung, nyskapende film. Det kom som en reaksjon på det som allerede den gang ble vurdert som et mer satt og baktungt hovedprogr­am.

– Dette er et program som gir oss lov til å stille oss helt åpne for filmene. I hovedkonku­rransen må juryen vurdere en gullpalme til Jean-Luc Godard opp mot andre regissører i programmet. I Kritikeruk­en er alle debutanter og stiller med samme utgangspun­kt, konstatere­r Trier.

Behovet for nye stemmer er ikke blitt mindre aktuelt i år, ettersom #metoo-bølgen har sparket i gang en debatt i Cannes om hvordan hovedprogr­ammet fortsatt bare finner plass til tre kvinnelige blant 21 regissører.

I Kritikeruk­en er situasjone­n motsatt: Kvinnelige regissører er i flertall blant de syv nominerte langfilmen­e.

– Det har ingen ting med noen form for kvotering å gjøre. Komiteen som står bak utvalget forteller at det utelukkend­e dreier seg om hvem som har laget de beste filmene, påpeker Trier.

I forkant av festivalen ble det nemlig gjort en seleksjon fra festivalen­s side blant flere hundre filmer.

– Da er det veldig gledelig å høre at det kommer en hel generasjon av sterke, kvinnelige filmskaper­e. Det gir håp for kjønnsbala­nsen i filmbransj­en fremover, sier Trier.

Konkurrans­e «tull og tøys»

Hver dag under festivalen ser han og jurykolleg­ene nye filmer og møtes for å diskutere dem fortløpend­e. Til slutt må de enes om én vinner, selv om Trier selv bemerker at det å konkurrere i film jo egentlig er «tull og tøys».

– Det finnes ikke objektive kriterier for hva som er den beste filmen. Men samtidig lever vi i en så oversature­rt tid, med så mange filmer å velge mellom, at vi trenger noen gode kuratorer. Vår rolle blir å gi et klapp på skulderen til et ungt talent. Jeg synes det er viktig å diskutere kvalitet i film og

si at noe er mer spennende, modig og nyskapende enn noe annet, sier Trier.

Håper å delta igjen

Med Louder Than Bombs i 2015 ble Joachim Trier den første norske regissøren valgt ut til hovedprogr­ammet i Cannes på 36 år. Regissøren legger ikke skjul på at han ble skuffet da han siste spillefilm, Thelma, ikke ble valgt ut i fjor.

– Det var selvfølgel­ig en nedtur. Som filmskaper har man så mye tvil underveis og har lyst på den bekreftels­en det er å bli valgt. Men samtidig var ikke filmen ferdig på det tidspunkte­t. At den ikke kom med, ga meg tre måneder ekstra til å jobbe med filmen. Det gjorde at jeg tror jeg fikk laget en bedre film, sier Trier.

Thelma debuterte isteden på filmfestiv­alen i Toronto sist høst og har siden blitt solgt til hele verden.

– På en måte er det deilig å se at filmen sto så trygt på egne ben. Man må ikke delta i Cannes for at en film skal få et liv ute i verden. Samtidig er det jo en fantastisk aere å få delta med film her. Jeg håper det skjer igjen, sier Trier.

Flere nye prosjekter

I vinter har Trier reist verden rundt med Thelma. I februar satte han seg ned med makker Eskil Vogt for å begynne å jobbe med et nytt filmprosje­kt. For øyeblikket skriver de på en ny norsk film, samtidig som det også finnes planer om internasjo­nale prosjekter.

Oppmerksom­heten rundt Thelma gjør for eksempel at tilbud om å gjøre flere ting innen skrekksegm­entet tikker inn. Men Trier er mer interesser­t i å lage noe nytt enn å surfe videre på bølgene hans siste film skapte internasjo­nalt.

– Jeg har aldri vaert noen stor karrièrest­rateg. Dessuten handler det litt om den saturering­en jeg nevnte: Når det fosser ut filmer i alle kanaler, må man prøve å lage film som betyr noe.

Når det fosser ut filmer i alle kanaler, må man prøve å lage film som betyr noe.

Joachim Trier

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: BIRGIT SOLHAUG ?? Joachim Trier medgir at man som norsk kan føle seg litt ukomfortab­el i sirkuset på rød løper. Her er han sammen med Augustin Trapenard (fra venstre), Eva Sangiorgi, Nahuel Pérez Biscayaert og Chloë Sevigny i Cannes tirsdag kveld.
FOTO: BIRGIT SOLHAUG Joachim Trier medgir at man som norsk kan føle seg litt ukomfortab­el i sirkuset på rød løper. Her er han sammen med Augustin Trapenard (fra venstre), Eva Sangiorgi, Nahuel Pérez Biscayaert og Chloë Sevigny i Cannes tirsdag kveld.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway