Aftenposten

Norskprodu­sert film ble forbudt før Cannes-visning

-

De norske filmprodus­entene i Ape og Bjørn deltar i Cannes med en film som ble forbudt av myndighete­ne i Kenya før festivalåp­ningen.

Onsdag kveld var det festpremiè­re på kenyanske Rafiki, om en lesbisk k jaer li g hetshistor­ie, i programmet UN Certain Regard i Cannes.

Det norske filmselska­pet Ape og Bjørn er co-produsente­r på filmen, som er den første kenyanske i Cannes noensinne. Men feiringen fikke n bismak da kenyanske sensurmynd­igheter forbød all visning i hjemlandet.

Lederen for sensurmynd­ighetene, D r. Ezekiel Mutua, har også uttalt seg kritisk til at utenlandsk­e filmaktøre­r bidrar til å realisere en film om et homoseksue­lt forhold i Kenya.

– Det er absurd. Og feil, fastslår Ruben Thorkildse­n i filmselska­pet Ape og Bjørn.

Kenyanske myndighete­r reagerer saerlig på at filmen tegner et håpefullt bilde av homofil kjaerlighe­t, ettersom homofili er forbudt ved lov.

– For oss har dette vaert en øyeåpner når det gjelder hvor sentral rolle film kan ha i verden, sier kollega Isak Eymundsson.

Henter stjerner til Lofoten

De to er i Cannes også for å jobbe med flere pågående prosjekter. Blant dem er den internasjo­nale produksjon­en The Sunlit Night, som skal spilles inn i Lofoten i sommer, med Zach Galifianak­is og Gillian Anderson i hovedrolle­ne. Hele teamet skal innkvarter­es i rorbuer under midnattsso­len mens innspillin­gen pågår.

– For oss som vokste opp med X-Files på 80-tallet er det jo utrolig stas at Gillian Anderson er med. Innspillin­gen har startet i New York nå, men mesteparte­n av filmen utspiller seg i Norge, forteller de.

Ape og Bjørn er et relativt ferskt produksjon­sselskap, som de siste årene blant annet har stått bak filmer som Mer eller mindre mann, den norske westernfil­men Vann over ild som i juni åpner Oslo Pix-festivalen og TV-serien Match.

Øket interesse for norsk film

Selskapet Ape og Bjørn har i flere år reist til Cannes, som er den største møteplasse­n for europeisk filmbransj­e.

– Vi har følt oss ganske små her i flere år. Man prøver å få møter, men blir gjerne oversett. Da er det utrolig rart å se hvor kort vei det er til at mange dører plutselig åpner seg nå, med Rafiki i programmet og The Sunlit Night i produksjon. Plutselig er folk nysgjerrig­e på en helt annen måte, konstatere­r Thorkildse­n.

Han registrere­r også hvordan den generelle interessen for skandinavi­ske prosjekter øker.

– Det er ganske mange som har øynene på Norge og Skandinavi­a om dagen, det har spredt seg utover å bare dreie seg om nordisk krim. I tillegg gjør Joachim Trier seg bemerket i Cannes. Det tjener oss alle.

 ?? FOTO: APE OG BJØRN ?? Rafiki er blant filmene som får mye oppmerksom­het i Cannes. Den er første kenyanske film i programmet – men ble før festivalen forbudt i hjemlandet.
FOTO: APE OG BJØRN Rafiki er blant filmene som får mye oppmerksom­het i Cannes. Den er første kenyanske film i programmet – men ble før festivalen forbudt i hjemlandet.
 ?? FOTO: APE OG BJØRN ?? Rafiki skildrer et lesbisk kjaerlighe­tsforhold i Kenya. Det liker kenyanske myndighete­r dårlig.
FOTO: APE OG BJØRN Rafiki skildrer et lesbisk kjaerlighe­tsforhold i Kenya. Det liker kenyanske myndighete­r dårlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway