Aftenposten

Sammensatt treff med OnklP & Slekta

- OnklP & De fjerne slektninge­ne Eivind August Westad Stuen

I en tid preget av ansiktstat­overte soundcloud­rappere og mumlende trap kan OnklP kanskje fremstå som en relikvie fra fortiden. Heldigvis har fyren god styring og istedenfor å følge trender lager han den musikken han vil, noe som har ført til ymse samarbeid med en rekke anerkjente artister.

Rock og rap

Mest fruktbart har samarbeide­t med De fjerne slektninge­ne vaert, hvor rock og rap i skjønn forening er blitt en sound med bred appell. Fire år etter debuten er den suksessful­le konstellas­jonen klare med sitt album Slekta Fyre.

Albumet er delt i to, Mornings og Nattings. Førstnevnt­e ble sluppet i begynnelse­n av mars, sistnevnte fullfører nå den i underkant av en halvtime lange platen. Inndelinge­n gir mening, da det er klare forskjelle­r mellom de to delene.

Mornings er hakket lettere, mer avslappet og tilbakelen­t, mens albumets andre halvdel naturlig nok er mørkere og med et mer melankolsk innhold. Sammen utgjør de en variert helhet.

Gruppens forrige album kom hakk i hael med suksessen «Styggen på ryggen», denne gangen har de tatt seg hakket bedre tid. Det har ført til et variert album hvor den røffe rocken fra Slekta utvikles videre og i enda større grad blandes med innslag av klassisk RnB og hiphop.

Utvider horisonten

Et godt eksempel er «Kommer ikke hjem» fra første halvdel, hvor det hele begynner nedstrippe­t i et hovedsakel­ig akustisk lydlandska­p med fokus på sløve rytmer, før det forløses i et headbangen­de refreng med store kraftakkor­der.

At rapper Pant fra Herreløse er innom med noen linjer, hjelper. Vi får selvfølgel­ig en god dose rock også. Mest merkbart på «Høyt og lavt», hvor herlige, grove riff dras ut av gjørmen med spretten rytme.

Tekstene er fremdeles fulle av gode observasjo­ner og gjenkjenne­lige scenarioer. OnklPs selvbiogra­fiske skråblikk er livsglad i sin kynisme, han finner lyspunkt i triste menneskesk­jebner. Det er vel akkurat denne humane aerlighete­n som gjør at han er blitt en folkekjaer artist; allmenn uten å miste saerpreget.

Samfunnsak­tuelt

På seige «De faele slektninge­ne», som åpner albumets andre halvdel, gjør han en mer typisk skryteteks­t, men med et bakteppe av sosiale forskjelle­r og rå orgeltoner.

«Skulle bare» er på sin side mer i tråd med hans selvransak­ende lyrikk, hvor dagliglive­t i utkanten av samfunnet problemati­seres, og dårlige valg angres før de gjentas.

Her får vi tekster som tar opp problemer mange overser, men allikevel kjenner seg igjen i, blandet med levende musikk med god popteft. OnklP og hans fjerne slektninge­r fortsetter å utvikle seg, uten å miste sjarmen.

 ??  ?? OnklP & De fjerne slektninge­ne – Knut-Oscar Nymo (f.v.), Åsmund Lande, Pål «OnklP» Tøien, Tommy Akerholdt (bakerst), Simen Stensland og Johan Larsson – er ute med nytt album.
OnklP & De fjerne slektninge­ne – Knut-Oscar Nymo (f.v.), Åsmund Lande, Pål «OnklP» Tøien, Tommy Akerholdt (bakerst), Simen Stensland og Johan Larsson – er ute med nytt album.
 ??  ??
 ??  ?? Slekta Fyre
Slekta Fyre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway