Aftenposten

Strålende gospel fra Ry Cooder

- Ry Cooder Svein Andersen

Ry Cooder er en av disse sjeldne artistene som alltid har syslet med sitt. Berømmelse har aldri vaert et mål, derimot har ønsket om å lage gode plater vaert det.

Det er bare å konstatere at 71-åringen igjen har lykkes. Samtidig er han klar for årets Notodden Blues Festival og sin første konsert i Norge på 30 år.

Én av sitt slag

Cooder har de siste årene laget flere konseptalb­um der han har skapt en karakter som musikken kretser rundt. The Prodigal Son er derimot noe helt annet. Dette er en religiøs plate fra en ikke-troende. Et slags gospelalbu­m der hymner, tradisjons-, blues- og egne sanger flettes sammen i en miks Cooder behersker til fingerspis­sene.

Noe av spenningen ved en artist som ham, er evnen til å introduser­e nye sjangre i musikken med aerbødig ydmykhet. Han er en reisende i musikk der hele verden er arena. Alltid i forbrødrin­gens navn. Han har hele karrièren fulgt sin egen ledestjern­e, uavhengig av trender. Han er én av sitt slag.

Cooder har vaert innom det meste, fra tidlig amerikansk og afrikansk blues til cubansk musikk og Buena Vista Social Club. Dette for bare å ha nevnt en liten flik av hans oppdagelse­sreiser. Vi kommer denne gang tett innpå hva som opptar ham personlig, spirituelt og musikalsk. Han synger om den fortapte sønn og kommer således også naert innpå sitt eget lands sjel.

Ingen religiøs mann

Paradoksal­t er Cooder ingen religiøs mann, men hans følelse for denne musikken står ikke tilbake for noen bekjennend­e. Samtidig er han en mester i å finne frem til det, for mange, ukjente. Som låtskriver­en Blind Alfred Reed og hans «You Must Unloud», en nydelig sang om at om du vil komme til det forjettede land, må du gi avkall på dine jordiske skatter.

Musikalsk er albumet alt en kan drømme om. Fra hans fantastisk­e gitarplukk­ing og hans ulike vokale grep til koringen ved Terry Evans, Arnold McCuller og Bobby King. Dette er Cooder slik vi husker fra 1970-tallet. Stemningss­pennet er stort, fra den rolige og banjodrevn­e «Straight Street» via den bluesdrevn­e «Shrinking Man», til en fantastisk versjon av «Nobody’s Fault But Mine».

Hva er det med disse erfarne eldre artistene som fortsatt klarer å skape musikalsk magi? Lytt til hans egen sang om drømmerne, «Jesus And Woody». Kanskje det er så enkelt som Cooder fortalte i et intervju med musikkmaga­sinet Mojo: «Det tar år å laere seg å lage gode plater.»

2. august spiller Ry Cooder på Notodden Blues Festival.

 ??  ?? The Prodigal Son
The Prodigal Son
 ??  ?? Med The Prodigal Son har Ry Cooder (71) lyktes igjen.
Med The Prodigal Son har Ry Cooder (71) lyktes igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway