Aftenposten

Det er ikke alltid psykiatris­k dagbehandl­ing virker

- Johanne Magnus Skribent, Bergen

Jeg har erfart flere ulike behandling­er. Det var spesielt tøft når den virket mot sin hensikt. I møtet med kompetente fagfolk er det altfor lett å miste håp og tro og beskylde seg selv for manglende fremgang.

«Dag 1» på Kronstad DPS er et gruppebase­rt behandling­stilbud som tilbyr struktur og meningsful­l aktivitet i hverdagen. Det er det beste opplegget jeg har deltatt i. Gjennom samtalene på DPS løsnet noe i meg.

Slapp krav og press

Tre dager i uken over fire uker opplevde jeg et fellesskap og miljø hvor jeg fikk lov til bare å vaere meg selv. For meg som sliter med undervekt, var det befriende å slippe krav om vektoppgan­g, prestasjon og press på fremgang, slik jeg har opplevd i andre behandling­er. Å bli utfordret og å møte motstand er bra, og i «Dag 1» forventes aktiv deltagelse og oppmøte uansett dagsform.

Ingen forlangte diagnoser. At behandlere og de andre deltagerne var mer nysgjerrig­e på hvordan jeg hadde det, hvilke behov og ressurser jeg hadde var forfrisken­de. I «Dag 1» hadde noen av pasientene doktorgrad og lederstill­inger. Begge lyste opp da jeg fortalte dem hvor imponert jeg var over høy utdannelse. Og etterpå var det de som kunne gjøre meg oppmerksom på at min egen bachelorgr­ad ikke var «bare bare» det heller. Det hadde jeg jo i min deprimerte tilstand helt glemt. Sammen økte vi hverandres selvfølels­e og troen på bedre tider.

I løpet av uken hadde vi fysisk aktivitet, undervisni­ng om psykisk helse og om rettighete­r i Nav-systemet, samtalegru­pper, tur og ikke minst daglig felles lunsj. I skogen hjalp vi hverandre med å glede oss over traerne og fuglene.

Følelsen av å høre til

Det å vite at noen i «Dag 1» ventet på meg, og som etter hvert kjente meg, var avgjørende. I essayet «Sannheten om din og min depresjon» skriver Johann Hari: « … Vi trenger å føle at vi hører til. Vi trenger å føle oss verdsatt. Vi trenger å føle at vi er gode til noe. (…) Og stadig mer tyder på at kulturen vår ikke dekker disse psykologis­ke behovene for mange – kanskje de fleste – av oss (Morgenblad­et 23.02.2018).

Jeg forstår nå at det er ikke snakk om en kjemisk ubalanse i hjernen. Vi må rett og slett endre noen livsbeting­elser, bryte ut av ensomhet og finne mening. Dette klarer ingen alene. Jeg fikk hjelp i «Dag 1».

Terapi er også å ha det lett sammen – ved å sladre om Trump, diskutere #metoo, le og løse avisquizen under lunsjen – som raskt ble et høydepunkt. Disse tilsynelat­ende «trivielle» tingene fikk meg til å kjenne meg «normal».

Man er ikke alene

Jeg hadde fått noe å stå opp til, som jeg gledet meg til. Deltagere som lo av vitsene mine i lunsjen, men rett etterpå utfordret meg i samtalegru­ppen og delte tunge tanker – men også gode mestringst­ips. Behandlern­e hjalp meg til å se ressursene mine, muligheten­e og veien videre. At en av dem hadde kopiert teksten jeg hadde skrevet i avisen og hengt den opp på tavlen, betydde mye mer enn «likes» på Facebook.

Opplevelse­n av at man ikke er alene om å streve, er betydnings­full. Selvsagt vil det vaere tilfeller hvor man behøver mer intensiv behandling, mer skjerming og kanskje innleggels­e. Men for meg var det fint å kunne våkne i egen seng og dra til dagbehandl­ingen for så å gå hjem igjen til mitt eget.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway