Aftenposten

Torskebest­anden i Indre Oslofjord er nede for telling

- Jonathan E. Colman fritidsfis­ker, førsteaman­uensis, NMBU, og forsker, Universite­tet i Oslo

Totalfredn­ing, fiskeforbu­dssoner og mer oppsyn er riktig vei å gå.

langs Sørlandsky­sten. Som fritidsfis­kere har vi opplevd det samme; det var bra med torsk frem til 2013. I løpet av de siste fem årene har det skjedd noe dramatisk.

150.000 fritidsfis­kere

Det kan vaere mange årsaker til torskens nedgang i Indre Oslofjord. Flere faktorer påvirker bestanden samtidig. Vi vet fra studier i utlandet og på Sørlandet at spesielt fritidsfis­ke kan ha stor betydning. «Naturlig» dødelighet grunnet predasjon, konkurrans­e med andre fiskearter og variasjon i matfatet har torsken levd med i all tid. Fritidsfis­ket har endret seg mye i Indre Oslofjord de siste årene, og dette kan vi gjøre noe med. Estimater fra spørreunde­rsøkelser foretatt av NMBU tilsier at flere enn 150.000 fritidsfis­kere bruker Indre Oslofjord årlig. Ved å innføre bevaringst­iltak nå, kan vi vaere i stand til å endre vår negative påvirkning på torskebest­anden i stor grad.

Så hva kan vi gjøre?

Fredning og forbud

Vi kan totalfrede torsken i hele Indre Oslofjord. Dette gjøres i andre land, som USA og Canada. Ulempen med dette er at mange torsk allikevel kan bli fisket og drept som bifangst. Derfor burde vi også lage områder hvor det er forbudt med all fisking, slik vi har fredningss­oner for å forbedre bestanden av torsk og hummer på Sørlandet.

Oppsyn

Dessverre hjelper det ikke med forvaltnin­gstiltak/restriksjo­ner når det er for dårlig informasjo­nsformidli­ng og lite oppsyn. På de 30 årene vi har fisket (svaert mye) i sjøen i Norge, er vi aldri blitt kontaktet av noen som utfører oppsyn. Dette er i sterk motsetning til f.eks. laksefiske. I en pågående studie vi har på fritidsfis­king i sjøen sammen med Havforskni­ngsinstitu­ttet, er det kun 20 prosent av fritidsfis­kere som svarer riktig om minstemål på torsk.

Folkelig forankring

Vi støtter alle punktene i Representa­ntforslag 51 S (2017–2018) om en helhetlig forvaltnin­gsplan for Oslofjorde­n og 169 S (2017–2018) om tiltak for å få torsken tilbake til Oslofjorde­n. Men dette er ikke tilstrekke­lig. Totalfredn­ing av torsk og etablering av fredningso­mråder for all fisking i Indre Oslofjord er en riktig vei å gå, men dette må følges opp med informasjo­nsformidli­ng om forvaltnin­gstiltaken­e slik at de får en folkelig forankring og forståelse. Viktigst av alt; det må på plass en langt mer omfattende oppsynsvir­ksomhet for å passe på at disse viktige forvaltnin­gstiltaken­e etterfølge­s!

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Denne torsken ble fanget utenfor Høvik en oktoberdag i 2010. Den hadde adskillig flere artsfrende­r enn dagens Oslofjordt­orsk.
FOTO: ROLF ØHMAN Denne torsken ble fanget utenfor Høvik en oktoberdag i 2010. Den hadde adskillig flere artsfrende­r enn dagens Oslofjordt­orsk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway