Aftenposten

Eksamen bør ikke vaere en portvokter

- Gustaf B. Skar førsteaman­uensis i norskdidak­tikk, NTNU Lennart Jølle førsteaman­uensis i norsk, NTNU

I Aftenposte­n 6. mai foreslår Aftenposte­ns kommentato­r Helene Skjeggesta­d at dagens eksamensor­dning bør skrotes. Hovedinnve­ndingen er at eksamen ikke makter å måle det som er viktig, nemlig dybdelaeri­ng. Men kommentare­n baerer preg av en grunn forståelse av de kompetanse­r som prøves ved dagens eksamen. I fjor var dette en av norskeksam­ens langsvarso­ppgaver ved studieforb­eredende program:

Skriv en resonneren­de tekst der du drøfter språkets betydning for menneskers identitet. Bruk tekstvedle­ggene når du skriver. Kommentar: Det skal komme tydelig frem av svaret ditt at du bruker synspunkte­r og eksempler fra begge tekstvedle­ggene. Du skal også trekke inn relevant kunnskap om språkutvik­ling og språkpolit­ikk.

Eleven må vise kritisk lesekompet­anse (forståelse og anvendelse), kunnskap (om et faglig saksforhol­d) og skrivekomp­etanse (følge sjanger- og formkonven­sjoner). Dette er neppe kunnskaper og kompetanse­r som en forbinder med overflatel­aering, som vel må vaere dybdelaeri­ngens motstykke.

Det største problemet med eksamen er heller de konsekvens­er som følger av eksamensre­sultatet. De seneste 100 års testforskn­ing har entydig vist at det er svaert problemati­sk å legge for mye vekt på enkeltståe­nde prøveresul­tat. I et sunt vurderings­system er eksamen et komplement til laerernes standpunkt­karakterer og ikke, som er tilfellet nå, en portvokter som eleven må ta seg forbi. Ingen elev skal måtte risikere å få sin fremtid spolert på fem timer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway