Aftenposten

Vi må forby atomvåpen. Nå!

-

Det finnes i dag rundt 15.000 atomvåpen fordelt på ni land. Atomvåpen utgjør en konstant trussel for verdensfre­den, og skulle de bli brukt, er konsekvens­ene fatale for livet på kloden vår. 128 av verdens land har gått sammen om å forby dette våpenet. Dessverre er ikke Norge ett av dem.

Det er flere grunner til at bruk av atomvåpen er inhumant. Men viktigst: det bryter med folkerette­n. Et atomvåpen skiller ikke mellom sivile og stridende, og det forårsaker store miljøskade­r.

Nå har USA trukket seg ut av atomvåpena­vtalen med Iran, og ikke siden den kalde krigen har vi vaert naermere en atomkrig. Donald Trump har ført en aggressiv Midtøsten-politikk ved å flytte den amerikansk­e ambassaden til Jerusalem og velger nå å trekke seg ut av avtalen med Iran. Trumps utspill og handlinger skaper splittelse og svekker verdensfre­den. Da er det på tide for land som Norge å ta en lederrolle for å sikre freden.

Norge satt i førersetet for forbudet mot klasevåpen og sikret at dette inhumane våpenet aldri igjen skal bli brukt i krig.

Den trippelblå regjeringe­n vi har nå, svekker Norges rolle som fredsnasjo­n. Vi har gått fra å vaere en klar og sterk stemme som leder an når globale avtaler forhandles, til å bli usynlige. Det trenger ikke vaere slik.

AUF ønsker en verden fri for atomvåpen og vil fortsette å kjempe for akkurat det. Vi mener tiden er overmoden for at Norge gjenopptar rollen som en ledende fredsnasjo­n, men denne regjeringe­n har vist oss alt annet enn det.

Det er på tide å stille seg på riktig side av historien. Forby atomvåpen!

 ??  ?? Kerim Jaber (18), internasjo­nal leder, AUF i Vestfold
Kerim Jaber (18), internasjo­nal leder, AUF i Vestfold
 ??  ?? Tirsdag kveld kunngjorde Donald Trump at han trekker USA ut av Iranavtale­n.
Tirsdag kveld kunngjorde Donald Trump at han trekker USA ut av Iranavtale­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway