Aftenposten

Kronikken

- Einar Lie Professor i økonomisk historie, Universite­tet i Oslo

«Erna Solberg er ekte og aerlig. Det har gitt henne respekt på tvers av skillelinj­ene i politikken … Det du ser, er det du får.»

Mímir Kristjánss­on bringer 8. mai et friskt svar på min kommentar om hva vi kan laere av Gerhardsen. Han diskuterer en rekke enkelthete­r ved kommentare­n, uten helt å se hvilken helhet argumenten­e faller inn i.

Kristjánss­ons bok byr på mye kunnskap, ikke minst bidrar den til å reise en reell politisk debatt om veivalg fremover, som vi ellers har lite av. Men jeg tror fortsatt ikke at det å hente opp Gerhardsen­s løsninger fra 50-tallet er noen treffsikke­r måte å løse dagens problemer på. Det er også en tvilsom historiebr­uk: Å flytte en persons konkrete løsninger ut av sin historiske kontekst og langt frem i tid, til en periode der teknologi og økonomi, nasjonen og samfunnet, er vesentlig endret.

De målene Gerhardsen hadde – vekst, høy sysselsett­ing, jevn fordeling, kombinert med en balansert økonomisk utvikling – har ganske riktig gyldighet også i dag. Men vi når ikke målene på samme måte som i 50-tallets industrisa­mfunn eller i tidligere tiders jordbrukss­amfunn, for den saks skyld.

Ett eksempel: I dagens Norge har vi en åpen økonomi med et ekstremt høyt lønns- og inntektsni­vå. Samtidig har vi en lav arbeidsdel­tagelse fra deler av den voksne befolkning­en, blant dem noen innvandrer­grupper, vi har og mange med diffuse plager på helserelat­erte trygder, saerlig uføretrygd. Dette henger i noen grad sammen med et arbeidsliv med høyt press, høye produktivi­tetskrav og raskt skiftende krav til kompetanse.

På Gerhardsen­s tid var man stort sett i arbeid hvis man hadde synet, armer og ben i behold. Virkemidle­r og politisk retorikk var knyttet til dette. «Arbeidssky personer settes om nødvendig i tvangsarbe­id», het det i et av programmen­e der den samlende vekstideol­ogien ble presentert. Alle hadde rett og plikt til arbeid. Problemet løst.

Mitt doble poeng forrige mandag var at man burde forholde seg til dagens utfordring­er, dagens kompleksit­et, for å løse slike problemer. Hvordan vi skal forene vekst og sysselsett­ing i vår moderne høykostnad­søkonomi, er behandlet de siste tiårene av en mengde offentlige utvalg, med bred deltagelse fra våre beste eksperter og partene i arbeidsliv­et.

Hadde vi hatt den nytenkende, lyttende Gerhardsen her i dag, tror jeg hans betraktnin­ger hadde tatt utgangspun­kt i disse, i stedet for å kopiere løsninger fra politikere for 60 år siden. I 2005 gjorde Høyre sitt dårligste valg siden krigen, og i 2009 opplevde Erna Solberg målinger på under 10 prosent. Popularite­ten var lav. Kritikken haglet fra flere i Høyres egne rekker og ikke minst blant mer eller mindre kvalifiser­te politiske eksperter. Jeg var en av dem som var kritisk til Solberg den gang. Kritikken gikk på manglende tro på hennes politiske prosjekt og hennes evne til å kommuniser­e. Jeg kunne ikke tatt mer feil.

Ni år senere skriver hun historie. Hun passerer Kåre Willoch og blir den lengst sittende statsminis­teren i Høyres historie. Hun er en av de mest populaere statsminis­terne på lenge, akkurat nå ikke bare i Norge, men også i Europa. Jeg har jobbet tett på Solberg som rådgiver i over syv år og fulgt henne gjennom fire valg. Her er mine tanker om denne reisen.

Solberg er ekte og aerlig. Det har gitt henne respekt på tvers av skillelinj­ene i politikken. Folk oppfatter at hun sier det som det er, også når hun ikke nødvendigv­is er tjent med det. Det du ser, er det du får. Likevel er ikke hennes egen popularite­t og Høyres oppslutnin­g hennes største suksess. Det er at hun klarte å samle borgerlig side. Det klarte hun med en solid porsjon tålmodighe­t og mye raushet.

Tålmodighe­t er en fryd

I perioden fra Solberg ble valgt i 2004 og frem til stortingsv­alget i 2009 var det naermest en evig motbakke for Solberg og Høyre. Dårlige målinger og et parti som ikke alltid trakk i samme retning, samtidig som borgerlig samling så utenkelig ut. Solberg viste at for henne er ikke tålmodighe­t bare en dyd, men også en fryd. Solberg kan stå lenge i stormen når hun er sikker i sin sak.

I den vanskelige perioden var det tre personer som skulle vise seg å bli svaert viktige for at hun senere skulle lykkes. Den første og viktigste er ektemannen, Sindre. Jeg tror det er vanskelig å forstå hvor krevende det også kan vaere for familien når motgangen rammer. Sindre var den gang, og er fremdeles, en helt avgjørende støttespil­ler. I likhet med flere ektefeller av toppolitik­ere fortjener han en stor takk.

To andre som er viktige for Solbergs suksess, er Jan Tore Sanner og Bent Høie. Sanner har vaert svaert viktig for å holde partiet samlet når det var som vanskeligs­t. Sanner er en saerdeles god og empatisk leder og politiker. Han har nok vaert viktigere i og for partiet enn mange er klar over. Bent Høie har mange av de samme kvaliteten­e som Solberg. Sammen har de utgjort en viktig drivkraft for Høyres politiske endring. Den har vaert avgjørende for at Høyre har etablert seg som et stort parti.

Det politiske prosjektet

Allerede i 2006 holdt Solberg sin viktigste tale for sitt fremtidige politiske prosjekt. Scenen var Høyres landsmøte, og prosjektet handlet om «mennesker, ikke milliarder». Dette forandret Høyre gradvis, men varig. Gjennom sitt engasjemen­t for dem som har minst, gjennom å forstå folks utfordring­er og gjennom sin aerlige og rause vaeremåte har hun gjort Høyre til et bredt folkeparti. Det jobbes kontinuerl­ig med å utvikle ny politikk som svarer på de utfordring­ene vi ser i dag. Det satses på unge talenter, både i regjering og i Stortinget. Det loves ikke mer enn man kan levere, det er løsningsor­ientert, og man sier det som det er.

Solberg har fått frem det beste i Høyre. Hun forandrer for å bevare. Hun har bevist at gjennom tålmodig å bygge stein på stein, kan man bygge stort, solid og varig.

Solberg er ofte på sitt beste når hun engasjerer seg i saker om dysleksi, psykisk helse eller folk med rusproblem­er. Dette lykkes hun med fordi det er ekte, og ikke fordi det er en strategi. Hvis du lurer på hva som engasjerer Solberg mest, så er det nettopp dette. Å hjelpe folk som har det vanskelig. Ikke la systemet bli vikti-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway