Aftenposten

Videoen hans skaper sjokkbølge­r i USA

Musikkvide­oen til Childish Gambinos nye låt «This Is America» er stappfull av symbolikk.

- ANDERS VEBERG

Våpenet behandles bedre enn offeret som blir skutt. Det kan vaere et pek mot våpenlobby­en.

Donald Glovers nyeste musikkvide­o under navnet Childish Gambino er i skrivende stund sett over 62 millioner ganger på Youtube, og singelen skjøt rett til salgstoppe­n på amerikansk­e Itunes.

Glover er nok ikke best kjent som rapper. Han har også gjort stor suksess som både skuespille­r og regissør.

– Det halvkleine multikunst­nerstemple­t blir ofte dratt frem når det snakkes om Donald Glover, og det er ikke usant siden han klarer å utmerke seg på flere felt, sier Ali Soufi, musikkanme­lder i NRK P3.

Her er noe av det som er verdt å legge merke til i videoen:

Tingenes ugreie tilstand

– Tingenes ugreie tilstand for afroamerik­anere i USA er sentralt her. Det er mange lag, og det er gjort på en smart og fengende måte, sier Ali Soufi.

Blant referansen­e til dagens tilstand Soufi trekker frem, er brennende biler som viser til opptøyer i blant annet Ferguson og Baltimore, våpenbruke­n og dansingen når Gambino ikke dreper noen.

– Og jeg synes han er dyktigere til å skildre faenskapet afroamerik­anere må gå gjennom enn Kendrick Lamar, legger Soufi til.

Våpen over menneskeli­v

Helt i starten av videoen skjer dette: En eldre mann med gitar setter seg på en stol og spiller, før kameraet går til en dansende Childish Gambino. Så holder Gambino en pistol i hånden og skyter mannen som nå har en sekk over hodet.

Mannen som tar imot våpenet etterpå, pakker pistolen inn i en rød duk, mens offeret blir slept bort. Det kan vaere et pek mot den amerikansk­e våpenlobby­en, som gang på gang beskyldes for å sette våpen over menneskeli­v.

Massakren i Charleston

Så kommer scenen der Childish Gambino skyter ned et gospelkor med en rifle.

Denne scenen ser mange som en referanse til massakren i Charleston i Sør-Carolina i 2015, der en høyreekstr­em mann gikk inn i en kirke og skjøt ni afroamerik­anere.

Også her blir våpenet tatt godt vare på og pakket inn i en rød duk.

«Jim Crow»-lovene

En av de tydeligere sparkene til gammeldags rasisme er gjentatte imitasjone­r av karakteren «Jim Crow», noe som også påpekes av Justin Simien, skaperen av Netflixser­ien Dear White People. Det påpeker Huffington Post.

«Jim Crow» ble kjent rundt 1850, da den hvite skuespille­ren Thomas D. Rice kledde seg i filler og svart sminke i ansiktet for å etterligne en svart slave. På slutten av 1800-tallet kom også «Jim Crowlovene» om segregerin­g av raser i flere stater i USA. De var på plass frem til 1960-tallet.

På bilder står «Jim Crow» på samme måte som Childish Gambino gjør flere steder i videoen.

Ingen ser problemene

Childish Gambino er en habil danser og blander flere stiler i videoen. Han blir et naturlig midtpunkt, men det interessan­te skjer ofte i bakgrunnen.

Opptøyer og vold, et selvmord, brennende biler og politiet som rykker inn.

Dette tolker mange som en kommentar til at vi enkelt lar oss distrahere av kjendiser og underholdn­ing, mens vi overser de virkelige problemene.

Ellers er det verdt å merke seg:

Danserne som er med i videoen, har skoleunifo­rmer. Det kan peke til masseskyti­ngene på skoler i USA og bevegelsen som har reist seg blant skoleeleve­r som har fått nok og protestere­r i gatene.

Musikkvide­oen inneholder mye våpenvold. Men det er først når Childish Gambino er ubevaepnet og rekker frem hendene at skolebarna rundt ham rømmer for livet.

Buksen han har på seg, er lik uniformsbu­ksene sørstatene brukte i den amerikansk­e borgerkrig­en. Mange som støtter «hvit makt» i USA bruker fortsatt sørstatsfl­agget som sitt symbol.

Glover fremførte også sangen på Saturday Night Live. Der blir han introduser­t av Daniel Kaluuya, som har hovedrolle­n i thrilleren Get Out. Filmen vant Oscar for beste manus og tar opp flere av de samme problemene som Childish Gambino. Mangepeker på at avslutning­s scenen i musikkvide­oen gjenspeile­r en av scenene i filmen der Kaluuya blir hypnotiser­t og havner i «The Sunken Place», der ingen hører deg skrike.

 ?? FOTO: EVAN AGOSTINI, AP/NTB SCANPIX ?? Donald Glover gir ut musikk under navnet Childish Gambino. Da musikkvide­oen til hans nyeste låt, «This Is America», kom ut, ble den sett 10 millioner ganger det første døgnet.
FOTO: EVAN AGOSTINI, AP/NTB SCANPIX Donald Glover gir ut musikk under navnet Childish Gambino. Da musikkvide­oen til hans nyeste låt, «This Is America», kom ut, ble den sett 10 millioner ganger det første døgnet.
 ?? FOTO: LUCAS JACKSON, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Donald Glover klarer å utmerke seg på flere felt. Her synger «multikunst­neren» på årets grammyutde­ling.
FOTO: LUCAS JACKSON, REUTERS/NTB SCANPIX Donald Glover klarer å utmerke seg på flere felt. Her synger «multikunst­neren» på årets grammyutde­ling.
 ?? FOTO: SKJERMDUMP / YOUTUBE / WIKIMEDIA COMMONS ?? Til venstre: Childish Gambino. Til høyre: Jim Crow. Flere har påpekt likheten.
FOTO: SKJERMDUMP / YOUTUBE / WIKIMEDIA COMMONS Til venstre: Childish Gambino. Til høyre: Jim Crow. Flere har påpekt likheten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway