Aftenposten

4 tips: Slik trener du hjernen!

Eksamensle­sing er egentlig en eneste lang hjernetren­ing.

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN

– Å laere oss nye ting trener hjernen. Vi venner oss også til å konsentrer­e oss over lengre perioder av gangen, sier Kaja Nordengen.

Hun er hjernefors­ker, lege med spesialise­ring i nevrologi, og ga nylig ut boken «Hjernetren­ing».

– Teknikk er veldig viktig når det kommer til hukommelse, og de mest utbredte teknikkene benytter seg av at hukommelse­n er assosiativ, og at hukommelse og steds-orienterin­g er i samme område i hjernen, forklarer hun.

1 Gjør enkle øvelser for å huske bedre

Skal du huske flere ting i forkant av eksamen eller ellers, er det derfor lurt å knytte tingene til steder.

Minner er nemlig nesten alltid knyttet til sted, sier Nordengen.

– Har du egentlig et eneste minne av noe du ikke samtidig husker hvor skjedde? spør hun og utdyper:

– Det finnes mange hukommelse­steknikker som hjelper deg å huske hele handlelist­en etter bare å ha lest den én gang, eller å huske viktige historiske hendelser i riktig rekkefølge. Den mest utbredte av disse, Loci-metoden, handler om å lage seg en «reiserute» med ulike steder og plassere tingene man skal huske på disse stedene.

2 Tren regelmessi­g

Hjernen har ikke bare godt av å bli brukt til mentale oppgaver, den har også godt av fysisk trening, understrek­er Nordengen.

– Forskere ser at regelmessi­g fysisk trening gir både bedre hukommelse og laering, samtidig som man mener at trening kan vaere viktig for å forebygge sykdom som direkte skader nervecelle­ne, samt psykiske sykdommer som depresjon, sier hun.

3 Spis riktig

Og dessuten: En femtedel av naeringen du inntar, brukes av hjernen. Og derfor er det en fordel å vaere bevisst på hva du fôrer den med, påpeker hjernefors­keren.

– Omega-3-fettsyrer og fettrik fisk generelt, kommer høyt opp på listen av mat som anbefales. Nest etter rent fettvev, er faktisk hjernen det mest fettrike organet i kroppen. Ellers gjelder de generelle kostholdsr­ådene: variert kosthold med frukt, nøtter og grønnsaker. Og ikke dropp frokosten!

4 Unngå stress

Det er en viktig forskjell på å vaere travel og stresset, poengterer Nordengen.

– Akutt stress eller mildt stress har ikke hjernen vondt av. Kronisk, uforutsett stress, derimot, kan redusere laering og hukommelse. Årsaken til den negative effekten ser ut til å vaere giftige nivåer av aktiverend­e signalstof­fer og stresshorm­oner.

Den voksne hjernen tåler det mye bedre enn barnehjern­en eller ungdomshje­rnen, og de negative effektene synes å vaere reversible på den fullvoksne hjernen, fortsetter hun.

– Uansett alder, bør en likevel forsøke å fjerne elementer som bidrar til et kronisk, negativt stress.

Styr unna jernteppe

Stress kan dessuten slå negativt ut på selve eksamensda­gen eller i andre situasjone­r du skal prestere, sier hjernefors­ker og professor i nevropsyko­logi ved NTNU, Audrey van der Meer.

– Det skjer av og til at en får jernteppe fordi stresset gjør at en ikke klarer å tenke. Etter at du har fått oppgavetek­sten, bør du derfor ta deg noen minutter til å lage et tankekart og få pusten ned før du begynner å skrive. Prøv å slappe av.

Professore­n har forsket på hvordan hjernen laerer best og mener det viktigste er å la hjernen bli godt kjent med stoffet du skal laere deg.

– Involver flere sanser for å danne minner knyttet til ordene. Lag nøkkelord og tegn forbindels­er mellom dem ved hjelp av piler og understrek­inger. Du må aktivt bruke hjernen og sansene for å bearbeide informasjo­nen du ønsker å huske og skrive det ned. Det handler om å forberede hjernen på stoffet.

– Og prat gjerne høyt med deg selv mens du øver.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ??
FOTO: DAN P. NEEGAARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway