Aftenposten

Vil forby Q-tips og penner

-

MDG vil forby bruk av engangspla­st fra 2020. Også bruk av gummigranu­lat på kunstgress­baner skal stoppes.

– Jeg er veldig fornøyd med at MDG med dette tar ledelsen i kampen mot plast. Alle politikere snakker om plastprobl­emet. Vi viser at vi er partiet som krever at de også følger opp i praksis, sier forslagsst­iller og stortingsr­epresentan­t for MDG, Per Espen Stoknes.

Han er glad partiet i går enstemmig gikk inn for å forby bruk av miljøskade­lig engangspla­st allerede fra 2020.

Forbudet skal gjelde engangsart­ikler som sugerør, plastbesti­kk, plastkoppe­r, Q-tips, kulepenner, ulikeforme­rforplaste­mballasjeo­gsmå plastposer.

Baereposer i plast brukes i Norge ofte flere ganger og går inn i avfallssys­temet, så disse skal ikke forbys i første omgang.

Tidligere i vår fikk MDG et enstemmig storting med på å utrede et nasjonalt forbud mot salg av heliumball­onger. Allerede har flere byer forbudt salg av de populaere ballongene på nasjonalda­gen.

Slutt på gummigranu­lat

Partiet vil også fase ut bruk av gummigranu­later på kunstgress­baner allerede fra 2020. Det vil innebaere at nye kunstgress­baner ikke kan bruke gummigranu­lat, og at baner som allerede bruker dette, ikke kan etterfylle­s.

Overgangso­rdning

For å lette overgangen vil partiet etablere et investerin­gstilskudd for kommuner som vil erstatte gummigranu­lat med miljøvennl­ige materialer.

I Baerum bygges nye kunstgress­baner allerede uten gummigranu­lat, og enkelte idrettslag har allerede begynt å ta i bruk sand som erstatning. Under landsmøtet til MDG presentere­s også et annet alternativ til de små gummikulen­e: Sukkerroer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway