Aftenposten

Tore Torell

-

Tryllekuns­tneren og showmannen Tore Torell ble naer 77 år. Det finnes knapt et sted i Norge hvor han ikke har forført, forundret og begeistret publikum i alle aldre, fra sekstitall­et og frem til vår tid. Hans popularite­t skyldtes en usvikelig profesjona­litet og ekvilibris­me, men også varme, integritet og utilslørt glede ved å boltre seg i rampelyset.

Når Tores mangfoldig­e karrière nå oppsummere­s, vil jeg også nevne hans innsatser i norsk film. Det startet da han og Arne Berg gjorde stuntjobbe­r. Jeg ble kjent med Tore i 1979, da vi uten sikkerhets­nett stupte inn i et skjebnefel­lesskaps omga kinosukses­sen 1958.

Tore stilte med en noe uferdig historie, om ungdomstid­en på Sinsen. Jeg bidro med tilsvarend­e fra Furuset. Det ble en halsbrekke­nde prosess, for meg som filmskaper og for Tore, som tok seg av «alt det andre». Med Tores varemerke, entusiasme og handlekraf­t, lot alt seg mestre.

Rockefilme­n, 50/50 produserte vi sammen, og Tore steppet inn i en stor rolle på kort varsel. På en måte som kunne virke selvutleve­rende laget han et infamt portrett av en manager som tenkte mer på egen vinning, enn på bandet. Tore var som alltid sjenerøs og prestisjel­øs. Også i Hockeyfebe­r, var Tore med, og vi ville begge fortsette samarbeide­t, men fant ikke det rette prosjekt. Men gjennom disse ungdomsfil­mene la Tore igjen et viktig visittkort i bransjen, og vårt muntre venneforho­ld tok aldri slutt.

Inn i det siste var Tore rolig, rasjonell, og interesser­t i det meste. Jeg hadde gangavstan­d til Ullevål sykehus og så frem til kveldene med Tore mellom saftglass og bekkener. Også her spilte Tore på alle tangentene. Fra humor til usentiment­ale refleksjon­er om liv og død.

Norge har mistet en folkekjaer entertaine­r, mange har også mistet en sjelden venn. Våre tanker går til hans elskede Nina og familien.

Oddvar Bull Tuhus

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway