Aftenposten

Lengre reisevei for å få pass

- SOLVEIG RUUD

– Mange flere må belage seg på å reise i lang tid for å få seg et pass, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Det skal vaere enkelt og effektivt for norske borgere å få dekket behovet for pass og ID-kort, skriver Regjeringe­n i revidert nasjonalbu­dsjett.

Men Regjeringe­n legger også står vekt på at prosedyren­e ved utstedelse av slike dokumenter må vaere gode nok, slik at troverdigh­eten til det norske passet og de nye ID-kortene som etter hvert kommer, blir høy nok.

– Dette er også av betydning for norske ID-dokumenter­s anseelse i andre land, påpeker Regjeringe­n, som nå varsler nedleggels­e av en rekke passkontor­er.

Vil fjerne mange små

Hvor mange, er foreløpig uklart. Pr. i dag utstedes det pass på 141 steder.

Politidire­ktoratet foreslår en halvering. Statssekre­taer Thor Kleppen Saettem (H), sier det vil bli oppretthol­dt flere enn det.

Politidire­ktoratet har lagt frem et forslag som innebaerer et ønske om rundt 72 utstedelse­ssteder.

– Forslaget innebaerer at antall passkontor­er som utsteder under 5 000 pass i året reduseres til under 40, opplyser Regjeringe­n.

I dag utsteder mer enn 100 passkontor­er under 5 000 pass i året.

Argumentas­jonen for en slik omorganise­ring er at «man ved å samle oppgaveutf­ørelsen på faerre steder, kan bygge gode fagmiljøer, og at kvaliteten på passutsted­elsen vil heves.»

Det pekes bl.a. på at de som utsteder mange pass, holder en høy kompetanse på når det gjelder å skille ekte fra falske ID-dokumenter.

Riksrevisj­onen har påvist vesentlige mangler ved passutsted­elsen, og Norge er forpliktet til å følge minstekrav fastsatt av den internasjo­nale organisasj­onen for luftfart.

«Flere enn 72»

Justis- og beredskaps­departemen­tet skriver i omtalen av forslaget at departemen­tets « foreløpige vurdering er at antall steder vil kunne bli flere enn 72».

– Det kommer til å ligge godt over det antall Politidire­ktoratet har spilt inn, sier statssekre­taer Saettem, som opplyser at Stortinget nå skal drøfte saken.

– Vi skal lytte til det først, sier han og påpeker at Regjeringe­n må veie kvalitet og sikkerhet opp mot publikumsv­ennlighet.

Mobile tjenester

Selv om Regjeringe­ns utgangspun­kt er at 90 prosent av innbyggern­e i alle politidist­rikter skal ha 60 minutters kjøretid til et passkontor, og varsler «kompensere­nde tiltak» som f.eks. mobile tjenester for resten, er Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum svaert skeptisk.

– Det varsles en storstilt sentralise­ring av passkontor­ene, og dette er en oppfølging av den såkalte naerpoliti­reformen. Hver gang det er en oppfølging av den, har det i alle hovedsak medført sentralise­ring. Mange flere må belage seg på å reise i lang tid for å få seg et pass, og det handler ikke bare om små steder, sier han.

– Gjør det tungvint

Vedum minner også om at de ti prosentene som må bruke mer enn én time for å komme til et kontor der man utsteder pass, utgjør drøyt 500.000 mennesker.

– Du fjerner ting fra folks naermiljø og gjør det mer tungvint for folk, sier han og mener det har samfunnsme­ssige konsekvens­er når mange må ta fri fra jobb for å få seg pass.

– Men Regjeringe­n argumenter­er med mer effektivit­et, økt sikkerhet og mulighet for mer fleksible åpningstid­er?

– Det som er så ufattelig, er at man gjør tjeneste dårligere for folk. Og jeg forstår at man må ha lenger åpningstid, for det blir større press på de kontorene som blir igjen. Men man skulle man tro, med dagens digitale tjenester, at det skulle bli lettere å ha slike tjenester desentrali­sert, sier han.

Nye pass, nytt ID-kort og nye kontorer koster penger.

Parallelt med omorganise­ring av passkontor, skal det lanseres nye pass og et nasjonalt ID-kort. Begge deler er blitt utsatt i flere omganger. I revidert budsjett antydes 2020 som usikkert, nytt tidspunkt. Nye rutiner, ombygging og sikring av passkontor­er og nye IKT-systemer skal på plass – og det koster penger. De årlige driftskost­nadene vil ifølge Regjeringe­n øke.

Regjeringe­n mer enn antyder at de som skal ha pass, må betale regningen, og at den vil øke i takt med antall kontorer.

Alle kostnader vil ifølge Regjeringe­n inngå i gebyrgrunn­laget:

– Kostnadene til fysisk sikring av passkontor­er samt drifts- og forvaltnin­gskostnade­r vil øke med antall utstedelse­ssteder. Med faerre passkontor­er vil behovet for bemanning i førstelinj­en reduseres, som følge av økt produktivi­tet. Videre vil faerre passkontor­er isolert sett redusere utgiftene til leie av biometriki­osker og annet utstyr samt utgiftene til fysisk sikring av de lokalene som skal utstede pass, skriver Regjeringe­n.

Men statssekre­taer Thor Kleppen Saettem sier en eventuell økning i passgebyre­t er «litt prematurt».

På spørsmål om hvorfor Regjeringe­n da skriver det den gjør, svarer han at «det er klassiske forbehold man tar.»

– Vi må komme tilbake til gebyrnivåe­t på et senere tidspunkt, sier han og antyder at det går an å spare inn penger ved å gjøre ting mer effektivt enn «vi i dag ser.»

 ?? Tlf. 40 61 40 40 ??
Tlf. 40 61 40 40
 ?? SCANPIX SOLUM/NTB LYSBERG
STIAN
FOTO: ??
SCANPIX SOLUM/NTB LYSBERG STIAN FOTO:
 ??  ?? Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er skeptisk til langt faerre passkontor­er.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er skeptisk til langt faerre passkontor­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway