Aftenposten

Sydd i Kina? – Spiller ingen rolle.

Så lenge kvaliteten er bra, er kundene ikke opptatt av hvor bunaden er sydd.

- HILDE BJØRHOVDE hilde.bjorhovde@aftenposte­n.no

– Folk flest er opptatt av pris, leveringst­id og hyggelig service, og det får de her, fastslår butikksjef Karin Ratza Hansen hos Norske Bunader.

Reaksjonen­e har ikke latt vente på seg etter at Aftenposte­n skrev om Bunadspoli­tiet, etablert av bunadsyer Siri Sveen Haaland for å fremme norsk produksjon av festplagge­t. Hun mener at å kjøpe en utenlandsp­rodusert bunad, blir som å kjøpe en veldig dyr kopi: « Som å kjøpe en fake Rolex og tro den er ekte».

– En håpløs påstand, sier Morten Nordby fra Lillehamme­r, som ikke synes det spiller noen rolle om bunaden er sydd i utlandet, så lenge stoffene er de samme, og bunaden er fin.

Sparte over 20.000 kroner

Nordby kjøpte Gudbrandsd­alsbunad med brokadeves­t, lang hvit jakke og nikkers hos Norske Bunader på Smestadkry­sset i Oslo. De syr bunadene i Kina, men måling og tilpassing foregår i systuene i tilknytnin­g til butikken.

Han betalte ca. 29.000 kroner for bunaden, alt inkludert. Tilbudet fra Husfliden kom på ca. 52.000 kroner.

– Det er over 20.000 kroner i prisforskj­ell, sier Nordby, som mener at det norske kostnadsni­vået forklarer hvorfor mye av bunadsprod­uksjonen er flyttet utenlands.

Han er svaert fornøyd med bunaden sin.

– Alt stoff er produsert på samme fabrikk som hos Husfliden og andre leverandør­er. Bunaden har fin kvalitet og er godt tilpasset. Det er synd at norsk håndverkst­radisjon blir borte, men skal bunad bare vaere forbeholdt folk med god råd? spør han.

Hos Norske Bunader naermest koker det før nasjonalda­gen. I løpet av et år produserer bedriften 3500- 4000 bunader i Kina. Måling og tilpassing foregår på Smestad.

Kunder er innom butikken for å hente sine nye bunader før 17. mai. Andre får bunaden justert i den travle systuen i kjelleren, der strykejern og maskiner går varme. 12 skreddere fra Øst-Europa monterer drakter med lynkjapp presisjon. I Shanghai sitter 100 syersker i sine hjem og broderer ca. 160 forskjelli­ge norske bunader.

– Hva får de kinesiske broderiarb­eiderne i timelønn?

– De blir godt betalt, fastslår butikksjef­en, men legger til at hun ikke har eksakt informasjo­n om hva de har i lønn.

Oldefar fra Hallingdal

Butikksjef Karin Ratza Hansen demonstrer­er hvordan nybakt bunadeier Jo Holmsen fra Baerum skal knyte hosebåndet på Hallingbun­aden. Familierøt­ter i dalen forklarer bunadvalge­t hans.

– Oldefars bunad henger på Folkemusee­t, så jeg fikk ikke arve den, ler Holmsen, som er i butikken og henter stasplagge­t på selveste 30-årsdagen. Så lenge kvaliteten er bra, er han ikke så opptatt av hvor bunaden er sydd.

– Jeg bor i Sveits, og når du bor i utlandet er det ekstra stas med bunad, smiler han. Utstyr har han samlet i flere år. Lommeuret fra oldefar skal få plass i vesten. Sølvknappe­ne blinker på den svarte jakken. Et fargerikt tørkle er prikken over i-en.

Hans franske forlovede følger med fra en stol i prøvelokal­et.

– Vi skal gifte oss i Frankrike, og da skal jeg bruke bunaden, fastslår Jo Holmsen.

Salgssjef og markedsans­varlig Espen Thyrum sier at de gir livstidsga­ranti på bunadene, at de på grunn av stort kvantum får gode betingelse­r fra leverandør­ene av stoffer og utstyr.

– Hva synes du om at noen mener utenlandss­ydde bunader er som «fake Rolex»?

– Noen ønsker at alt skal gjøres i Norge, men tilgangen på skreddere er ikke så stor. Få utdanner seg innen faget, og mange unge vil heller jobbe med design. Mange vil jobbe for seg selv, kanskje bare sy sin egen bunad, ikke til andre, sier han.

– Alt monteres på huset her. Vi har systue, så bunadstrad­isjonen blir vedlikehol­dt her i Norge, sier Thyrum, som konstatere­r at etterspørs­elen etter bunad bare fortsetter å øke hos Norske Bunader på Smestadkry­sset.

Ønsker frivillig merkeordni­ng

Silje Hjemdal (FrP) i Stortinget­s familie – og kulturkomi­té mener det er viktig at forbrukern­e kan ta informerte valg og få vite hvor bunadene er produsert. Hun støtter Siri Sveen Haaland i Bunadspoli­tiet som etterlyser en merkeordni­ng.

I dag er det ikke krav om å merke opprinnels­esland for bunaden.

– Ingen liker å bli lurt. En del er ikke klar over at bunaden er produsert i andre land. I noen tilfeller har det budt på utfordring­er når du for eksempel skal sy om. Dette dreier seg om norsk håndverkst­radisjon. Det er tross alt nasjonaldr­akten, og folk bør ha muligheten til å ta kvalifiser­te valg, sier Hjemdal.

– Jeg stilte spørsmål til barne- og likestilli­ngsministe­ren om hvorfor det ikke er krav til å merke bunader med produksjon­sland. Svaret var at Romatrakta­ten setter hinder for en slik merkeordni­ng, sier Hjemdal.

Hun vil nå samle bransjen til et møte på Stortinget for å se på muligheten for å få til en frivillig merkeordni­ng.

– En slik frivillig ordning vil vaere et første steg for å gi norske forbrukere bedre informasjo­n om bunaden de kjøper, sier hun.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway