Aftenposten

Jeg valgte å ikke vaere russ i år – i dag er jeg glad for valget jeg tok

-

Det er ikke sikkert du går glipp av noe dersom du velger noe annet enn «alle andre».

Det er mye man kan si om russetiden: at det er den beste tiden du vil ha på videregåen­de, at skolegange­n skal feires med en måneds festing, rulling og drikking, og dersom man velger ikke å vaere russ, er det tabu. Russetiden er en del av norske kulturen. Selv for noen av laererne var det nesten utenkelig at noen valgte ikke å vaere russ. Allerede første skoledag i VG3 gikk denne frasen igjen: «Hallo alle sammen! Velkommen tilbake – i år er dere russ!»

Følte presset

Jeg tenkte lenge og grundig på om jeg ville vaere russ. Jeg skrev ned lister med argumenter for og imot og var en tid med i en russegrupp­e. Jeg spurte venner – de hadde et svar: Du MÅ jo vaere russ! Jeg følte presset, kjente på følelsene av å vaere utestengt allerede før russetiden startet, men i dag er jeg glad for valget jeg tok. Jeg valgte ikke å vaere russ. Istedenfor kunne jeg fokusere på skolen, nyte den siste tiden av videregåen­de og ikke minst: spare tusenvis av kroner på drikke, russeklaer, landstreff osv.

Det er mange som tenker at det jeg nå skriver, er helt feil: at man kan ikke gå siste året på videregåen­de og ikke oppleve russetiden, men for min del har jeg prioritert annerledes. Det kommer blant annet en fadderuke første uken på universite­tet. Tross alt er det den uken som er viktig for å etablere vennegjeng­en din og danne det sosiale samspillet for de neste årene av ditt liv. Studietide­n ble motivasjon­en min for å komme meg greit gjennom russetiden uten rød dress.

Det er ikke «teit»

I dag angrer jeg ikke et sekund på valget mitt. Jeg var med på en fest, snakket med folk som var russ og dem som ikke var det. Noen av dem jeg snakket med som var russ, tenkte på mye av det jeg nå har skrevet: om det virkelig er verdt det, at de bare var russ fordi «alle vennene deres var det», eller at de følte seg så presset at de ikke fant en annen utvei enn å gi etter. Det synes jeg er trist.

Så kjaere Sandra Marin Sauge, som skrev innlegg på Si ;D mandag, og alle andre der ute som synes at russetiden har vaert uutholdeli­g: Jeg skulle så gjerne ønske jeg kunne vaert der for dere, snakket med dere og motivert dere til å stå imot. Jeg skulle ønske vi alle sammen kunne ta et oppgjør med dagens russetid. Et oppgjør mot drikkepres­set, kjøpepress­et og ikke minst presset om å vaere russ.

Og kjaere avgangsele­ver i 2019: Vit at det ikke er «teit» å velge noe annet. Det er faktisk modig, veldig vanskelig og ikke minst så viktig! Vi må stå sammen og tørre å stå imot. For det er ikke sikkert at du går glipp av noe dersom du velger noe annet enn det «alle andre» gjør. Det kan faktisk hende at du får et annet perspektiv på hva som er viktig for deg og livet ditt videre.

 ?? FOTO: BERIT KEILEN, NTB SCANPIX ?? Tor Hake (81)
FOTO: BERIT KEILEN, NTB SCANPIX Tor Hake (81)
 ??  ?? Heidi Åsheim (18)
Heidi Åsheim (18)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway