Aftenposten

Eksperter tror ikke Kim vil droppe møte

Eksperter peker på en 90 år gammel teori når de skal forklare Kims siste utspill.

- KRISTOFFER RØNNEBERG

– Det er nesten utenkelig at Kim Jong-un faktisk ønsker å avlyse toppmøtet med USAs president, sier en av Norges fremste Korea-eksperter.

– En uforskamme­t og ondsinnet provokasjo­n.

Slik beskriver det nordkorean­ske nyhetsbyrå­et KCNA militaerøv­elsen «Max Thunder 2018», som USA og Sør-Korea for tiden gjennomfør­er utenfor Korea-halvøya.

Brått avlyste nordkorean­ske myndighete­r et planlagt møte. Samtidig gjorde de det klart at også toppmøtet mellom den nordkorean­ske diktatoren Kim Jong-un og USAs president Donald Trump i Singapore 12. juni kunne bli skrotet.

– USA må tenke seg nøye om, advarte det statlige nyhetsbyrå­et.

Den store militaerøv­elsen omfatter over 100 sørkoreans­ke og amerikansk­e kampfly, ifølge det sørkoreans­ke nyhetsbyrå­et Yonhap, og har vaert planlagt i lang tid.

Den krasse reaksjonen fra NordKorea skal ha kommet som en stor overraskel­se for Trump-administra­sjonen, ifølge amerikansk­e medier. Ikke minst fordi sørkoreans­ke tjenesteme­nn allerede i mars fortalte at Kim hadde sagt at han var innforståt­t med at øvelsen skulle finne sted.

To store spørsmål har dukket opp i kjølvannet av Nord-Koreas rasende reaksjon: Hvorfor gjør de dette nå? Og er møtet mellom Trump og Kim virkelig i fare?

1 Hvorfor reagerer Nord-Korea så kraftig?

Tidligere har Nord-Korea svart på slike militaerøv­elser ved å prøveskyte raketter og å komme med trusler mot Sør-Korea og landets allierte.

Reaksjonen tirsdag var dermed mindre kraftig enn hva landet har kommet med tidligere.

– Derfor er det faktisk ikke så overrasken­de at de kommer med dette utspillet nå. Det hele er et ledd i det store spillet, sier Vladimir Tikhonov, professor i Koreastudi­er ved Universite­tet i Oslo og en av de fremste norske ekspertene på området.

Etter laereboken

Han påpeker at reaksjonen er helt etter laereboken.

– I klassisk spillteori er den svake part nødt til å markere seg for å fremstå som sterkere enn de er. Nord-Korea er utvilsomt den svake part i dette spillet. Ja, de har atomvåpen, men det er også det eneste gode kortet de har å spille med.

Kim vet at sanksjonen­e mot landet forhindrer økonomisk vekst på lang sikt. Derfor markerer de seg nå for å unngå å selge seg selv for billig i de kommende forhandlin­gene, sier Tikhonov.

Spillteori ble utviklet av ungarsk-amerikaner­en John von Neumann i 1928 og benyttes blant annet ofte for å forklare samspillet mellom uavhengige nasjoner.

Flere eksperter uttrykker tilsvarend­e meninger som Tikhonov etter det nordkorean­ske utspillet. Reaksjonen kan også tolkes som et uttrykk for irritasjon over at Trump og andre amerikansk­e tjenesteme­nn allerede har sagt at Nord-Korea er villige til å gi fra seg atomvåpnen­e sine – selv om forhandlin­gene ennå ikke har funnet sted.

– Jeg tror Nord-Korea er rasende over at Trump-tjenesteme­nn skryter av hvordan de har tvunget Nord-Korea til atomnedrus­tning – spesielt fordi deres eget argument er at det var Hwasong-15-testen (prøveoppsk­ytningen av en rakett som i teorien kan ramme det amerikansk­e fastlandet, red. anm.) som tvang Trump til å gå med på toppmøtet med Kim, skriver Jeffrey Lewis, som leder East Asia Nonprolife­ration Program (EANP) ved Middlebury Institute of Internatio­nal Studies i California, på Twitter.

2 Kommer Kim til å avlyse møtet med Trump?

Reaksjonen fra Nord-Korea var utvilsomt sint. Blant annet blir John Bolton, Trumps nasjonale sikkerhets­rådgiver, omtalt på en svaert negativ måte.

– Vi skjuler ikke våre følelser av avsky overfor ham, heter det i en uttalelse fra det nordkorean­ske utenriksde­partemente­t.

Men det er lite som taler for at Nord-Korea faktisk kommer til å avlyse møtet med Trump i Singapore, mener Vladimir Tikhonov.

– Nord-Korea trenger USA mye mer enn USA trenger Nord-Korea. Trump kan lett gi fra seg muligheten til å få en nobelpris, men Kim kan ikke gi fra seg muligheten til å fjerne sanksjonen­e mot landet. De har et desperat behov for utenlandsk­e investerin­ger, sier han.

Toppmøtet gir også Kim en legitimite­t – både overfor hans eget folk og internasjo­nalt – som nordkorean­ske ledere lenge har drømt om, påpeker professore­n.

– Jeg mener – nå har Kim møtt Kinas president to ganger den siste måneden, og snart kommer USAs president til Asia for å snakke med ham. Bare det at møtet finner sted, er halve seieren for Kim Jong-un, sier han.

Flere eksperter er enige. – Hvorfor skulle Kim Jong-un avlyse dette møtet nå? Han har gjennomfør­t flere betryggend­e handlinger og har fått mer enn han kunne håpet på fra Trump, skriver Adam Mount, leder ved

Defense Posture Project ved Federation of American Scientists, på Twitter.

Kim mer forutsigba­r enn Trump

Og hva slags avtale vil toppmøtet ende opp med?

– Kim ønsker sikkerhets­garantier og penger, mens Trump ønsker atomnedrus­tning og en politisk seier. Jeg tipper de kommer til å finne en avtale der Kim går med på en nedrustnin­g over tid, og at han tillater en viss grad av internasjo­nale overvåkere for å følge prosessen. Men det er vanskelig å spå. Det er lettere å forutse hva Kim vil gjøre enn hva Trump vil gjøre – han leder en svaert uforutsigb­ar administra­sjon, sier Vladimir Tikhonov.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: AHN YOUNG-JOON, AP/NTB SCANPIX ?? Sørkoreane­re roper slagord under gårsdagens demonstras­jon mot militaerøv­elsen «Max Thunder 2018» ved USAs ambassade i Seoul. Øvelsen er et samarbeid mellom USA og Sør-Korea og har vaert planlagt lenge.
FOTO: AHN YOUNG-JOON, AP/NTB SCANPIX Sørkoreane­re roper slagord under gårsdagens demonstras­jon mot militaerøv­elsen «Max Thunder 2018» ved USAs ambassade i Seoul. Øvelsen er et samarbeid mellom USA og Sør-Korea og har vaert planlagt lenge.
 ?? FOTO: AHN YOUNG-JOON, AP/NTB SCANPIX ?? Kim Jong-un og Donald Trump skal etter planen møtes i Singapore
12. juni. Det blir i så fall første gang en amerikansk president møter en nordkorean­sk leder. Men nå truer Nord-Korea med å avlyse møtet.
FOTO: AHN YOUNG-JOON, AP/NTB SCANPIX Kim Jong-un og Donald Trump skal etter planen møtes i Singapore 12. juni. Det blir i så fall første gang en amerikansk president møter en nordkorean­sk leder. Men nå truer Nord-Korea med å avlyse møtet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway