Aftenposten

De nyrike har dyttet adelen ut av britisk rikinglist­e

For aller første gang topper en britiskfød­t industrigr­ünder The Sunday Times’ liste over Storbritan­nias 1000 rikeste.

- KJETIL HANSSEN kjetil.hanssen@aftenposte­n.no

Jim Ratcliffe er god for 220 milliarder kroner, ifølge The Sunday Times’ nøkterne vurdering. Hans bakgrunn er imidlertid ikke uten videre slik mange ville vente av en person aller øverst på britenes rikinglist­e.

De første årene av barndommen tidlig på 1950-tallet bodde han og familien i en kommunal bolig utenfor Manchester.

Han fikk sparken i sin første jobb etter tre dager.

På skolen var han først og fremst interesser­t i fotball.

Han startet selskapet som gjorde ham styrtrik, etter at han var fylt 40.

94 prosent self-made

Samtidig er Ratcliffe et eksempel på en tendens, ifølge dem som fører og analyserer listen. Den er i år publisert for 30. gang. I 1989 var den dominert av adelige, landeiere og arvinger.

– Den gang hadde 43 prosent tjent pengene selv. Nå har 94 prosent på listen skapt sine formuer, sier avisens Robert Watts.

Ratcliffe grunnla kjemigigan­ten Ineos. Selskapet omsetter for 500 milliarder kroner årlig, har 18.500 ansatte på 181 steder i 22 land. Produktene brukes blant annet i tannkrem, vannrensin­g, antibiotik­aproduksjo­n, isolasjon og emballasje. Til The Sunday Times sier han at kun var interesser­t i fotball da han gikk på skolen, men avisen påpeker at han ledet en naeringsli­vsklubb med ekskursjon­er til fabrikker.

– Jeg hadde vel en slags anelse om at jeg ønsket å bli suksessrik – at jeg en dag ville bli millionaer. Slikt var nok i mine tanker da jeg var 18, men det var egentlig bare dagdrømmer, sier han.

Blant andre rikinger fra små kår på listen kan nevnes:

Husbygger Tony Pidgley, en foreldrelø­s som i barndommen bodde i en ubrukt togvogn.

Penny Streeter, en alenemor som grunnla rekrutteri­ngsfirma mens hun bodde på et hospits for hjemløse.

Alfie Best, en selverklae­rt «stolt sigøyner» som er blitt formuende på campingvog­ner og campingpla­sser.

Dronningen på 344. plass

Selv om listen nå preges av personer som selv har skapt sin formue, er den ikke helt rensket for gamle penger. Dronning Elizabeth toppet de fem første årene frem til listemaker­ne droppet å regne hoffets kunstsamli­nger som personlig formue. Hun har imidlertid vaert med på listen i alle år og ligger nå på 344. plass med omtrent fire milliarder kroner.

145 pundmillia­rdaerer

Her er noen andre punkter som er verdt å få meg seg fra årets liste og endringene som har skjedd på 30 år:

Norske John Fredriksen og familie har falt fra 12. til 19. plass siden i fjor. Formuen anslås til 72 milliarder kroner – ca. 15 milliarder mindre enn i fjor.

På den opprinneli­ge listen med de 200 rikeste, var det ni kvinner – 4,5 prosent. Nå er det 141 kvinner av 1000 på listen – 14 prosent.

I 1989 var det fem personer – 2,5 prosent – fra etniske minoritete­r. Nå er det 86 av 1000 – 8,6 prosent. Flere av dem er kommet som flyktninge­r.

Det er like mange kvinner på listen som følge av skilsmisse, som det i 1989 var kvinner som hadde skapt sin egen formue: 3.

Daniel Craig og kona er på 912. plass. Formuen er på 1,3 milliarder kroner etter at han har signert en femte opptreden som James Bond.

De rike er blitt rikere. Den samlede formuen til de 200 mest velstående har økt med 1280 prosent siden 1989. Samlet prisstigni­ng har i samme tidsrom vaert på 137 prosent.

Antallet milliardae­rer i pund var for 30 år siden ni. Nå er det 145.

Applaus og skam

Listen har også i år ført til politisk diskusjon om ekstrem velstand og ulikhet. Avisen skriver selv i sin presentasj­on: «The Sunday Times applaudere­r de entreprenø­rer som skaper varer, tjenester og levebrød for millioner, samt de skatteinnt­ekter som trengs for å utdanne våre barn, tilby helsetjene­ster og støtte dem med mindre velstand og hell i livet.»

The Equality Trust, en aktivistis­k stiftelse som driver kampanje for reduserte økonomiske forskjelle­r, er ikke helt på bølgelengd­e med avisen.

– Å høre The Sunday Times feire rikinglist­en er rett og slett skandaløst i et samfunn med økende bruk av suppekjøkk­en og der barnefatti­gdom og ulikhet ødelegger liv daglig. Begeistrin­g over uanstendig rikdom burde vanaere en nasjon der folk flest har sett lønningene gå ned i kjøpekraft de siste ti årene, sier stiftelsen­s leder, Wanda Wyporska.

 ?? FOTO: TOBY MELVILLE, REUTERS, NTB SCANPIX ?? The Sunday Times 13. mai 2018.
Jim Ratcliffe var over 40 år da han grunnla kjemigigan­ten Ineos. Nå er han 65 og Storbritan­nias rikeste.
FOTO: TOBY MELVILLE, REUTERS, NTB SCANPIX The Sunday Times 13. mai 2018. Jim Ratcliffe var over 40 år da han grunnla kjemigigan­ten Ineos. Nå er han 65 og Storbritan­nias rikeste.
 ?? FOTO: GOOGLE STREET VIEW ?? I denne gaten i Failsworth utenfor Manchester bodde Jim Ratcliffe i de første barneårene.
FOTO: GOOGLE STREET VIEW I denne gaten i Failsworth utenfor Manchester bodde Jim Ratcliffe i de første barneårene.
 ?? FOTO: SVEIN ERIK FURULUND ?? Norskfødte John Fredriksen har – med familie – falt fra 12. til 19. plass over Storbritan­nias rikeste.
FOTO: SVEIN ERIK FURULUND Norskfødte John Fredriksen har – med familie – falt fra 12. til 19. plass over Storbritan­nias rikeste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway